Siirry sisältöön Siirry chattiin
Finnair Visa -sovelluksen aktivoinnissa käytettävä kertakäyttöinen vahvistuskoodi ei tällä hetkellä saavu asiakkaille.

Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheutuvaa haittaa.

Markkinaraati: Tuulivoiman lisääntyminen laskee suomalaisen sähkön hintaa

Markkinaraati: Tuulivoiman lisääntyminen laskee suomalaisen sähkön hintaa

Perjantai 4. marraskuuta 2022 Markkinaraati

Tällä hetkellä sähkön hinta Suomessa on korkeampi kuin Keski-Euroopassa. Näin totesi Suomen Sähkönkäyttäjät ry:n toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen Kauppalehden Markkinaraati-keskustelussa. Hänen mukaansa pitkällä tähtäimellä sähkön hinta Suomessa tulee laskemaan.

Keskusteluun osallistunut Suomen Tuulivoimayhdistyksen johtaja Heidi Paalatie sanoi, että tuulivoimaa rakennetaan lähivuosina runsaasti lisää, mikä alentaa sähkön keskihintaa, mutta lisää hintavaihtelua. Tuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta on vuodessa noussut kolmanneksen yhdeksästä 12 prosenttiin. Myös ydinvoiman osuus on kasvanut merkittävästi. Sen sijaan sähkön tuonti Venäjältä on hiipunut olemattomiin.

Kallistunut sähkö vaikuttaa talouskasvuun. Aktian pääekonomisti Lasse Corin kertoi Markkinaraadissa, että pankin arvio ensi vuoden talouskehityksestä tulee olemaan negatiivinen.

– Kallistuneen sähkölaskun lisäksi korot ovat nousseet, ja ruoka on kallista eli kuluttajilla on vähemmän rahaa käytettävissä.  Kestokulutushyödykkeiden kysyntä on laskenut. Kuluttajaluottamus on kaiken kaikkiaan alhaalla, vaikka työllisyys on edelleen hyvällä tasolla, Lasse Corin perusteli talouden hiipumista ensi vuonna. 

Pasi Kuokkanen arvioi, että tulevaisuuden ydinvoimalat ovat pienempiä ja nopeampia rakentaa, jolloin sähkön tuotantotarpeeseen kyetään reagoimaan nopeammin.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.