Siirry sisältöön Siirry chattiin
Finnair Visa -sovelluksen aktivoinnissa käytettävä kertakäyttöinen vahvistuskoodi ei tällä hetkellä saavu asiakkaille.

Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheutuvaa haittaa.

Markkinaraati: Lähes 90 prosenttia suomalaisista on säästänyt menoissa

Markkinaraati: Lähes 90 prosenttia suomalaisista on säästänyt menoissa

Perjantai 11. marraskuuta 2022 Markkinaraati

Inflaation myötä kallistuneet kuluttajahinnat ovat saaneet suomalaiset kotitaloudet säästämään. Sähkön hinnan nousun lisäksi myös monet muut kuluttajatuotteet ovat kallistuneet.

– Kallistuneen sähkölaskun lisäksi korot ovat nousseet, ja ruoka on kallista eli kuluttajilla on vähemmän rahaa käytettävissä.  Kestokulutushyödykkeiden kysyntä on laskenut. Kuluttajaluottamus on kaiken kaikkiaan alhaalla, vaikka työllisyys on edelleen hyvällä tasolla, Aktian pääekonomisti Lasse Corin sanoi viime viikolla Kauppalehden Markkinaraadissa. 

Tällä viikolla Kauppalehden ja Aktian yhdessä tuottamassa Markkinaraadissa keskusteltiin kotitalouksien säästämisestä. Keskustelussa olivat mukana Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell, asiantuntija Katri Pellikka Marttaliitosta sekä pääekonomisti Henna Mikkonen Säästöpankkiryhmästä.

Kuluttajaliiton Beurling-Pomoell totesi, että ihmiset säästävät ennen muuta ravintolakäynneistä, lomamatkoista mutta myös elintarvikeostoissa.

– Helpoin tapa kilpailuttaa kaupan tuotteita on ostaa halvempia tuotteita. Se alentaa heti ruokakorin hintaa. Siten voi laskea omaa henkilökohtaista inflaatiotaan. Jos asuisin vuokralla, nyt kilpailuttaisin vuokra-asunnon. Hyvistä vuokralaisista on pulaa. Voisi olla helppo neuvotella vuokransa uudelleen, Beurling-Pomoell sanoi.

Monet jatkavat säästämistä inflaationkin keskellä. Tutkimusten mukaan 60 prosenttia pystyy laittamaan vielä tässäkin tilanteessa rahaa sivuun erilaisiin säästömuotoihin.

– Tärkeintä on, että kotitalouden tulot ja menot ovat tasapainossa. Maksamisen jatkuvasti helpottuessa vaarana on ylivelkaantuminen, Kuluttajaliiton Juha Beurling-Pomoell opasti.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.