Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä lähetetään aktiivisesti huijausviestejä

Aktian nimissä on lähetetty huijausviestejä, joissa ilmoitetaan, että ”sinulla on uusi päivitys”, ja pyydetään kirjautumaan. Linkki ohjaa valesivustolle, joten älä klikkaa linkkiä. Lue lisää turvallisesta asioinnista täältä.

 

High yield -markkinalla edessään uusi vanha normaali

High yield -markkinalla edessään uusi vanha normaali

Torstai 9. helmikuuta 2023 Blogit ja artikkelit

Vuosi 2023 on alkanut vauhdikkaasti high yield -markkinalla sekä Euroopassa että USA:ssa. Leudon talven ansiosta energian hinnat ovat vastoin odotuksia laskeneet vähentäen inflaatiopaineita ja helpottaen talouden toimijoiden taakkaa. Koronnosto-odotukset ovat sen seurauksena laskeneet.

High yield -markkinalle ja siinä toimiville yrityksille ympäristö on muuttunut viime vuodesta, ja muutos jäänee pitkäaikaiseksi. Korkokustannukset ovat kasvaneet, ja uuden rahan hinta on nyt huomattavasti korkeampi. Uutta velkaa nostetaan vain pakon edessä, mikä on näkynyt vähentyneenä uusemissioaktiviteettina. Viime vuonna uudet high yield -emissiot laskivat noin viidesosaan vuodesta 2021. Pääomasijoittajilla on yritysostoissa hetkellinen tuumaustauko heidän laskiessaan, miten korkeampi velan hinta vaikuttaa tuotto-odotuksiin.  Markkinalla jo olevat yritykset pyrkivät puolestaan lykkäämään lainanottopäätöstä mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen.

Korkosijoittajille kohonneet korkotasot merkitsevät puolestaan parempia mahdollisuuksia korkeampiin tuottoihin tulevina vuosina.

Korkosijoittajille kohonneet korkotasot merkitsevät puolestaan parempia mahdollisuuksia korkeampiin tuottoihin tulevina vuosina. Lisäksi lainojen hinnat ovat reilusti alle nimellisarvon, mikä lisää arvonnousupotentiaalia. High yield -sijoittajille on virrannut uutta rahaa sijoitettavaksi, ja tämä on näkynyt alkuvuonna kovana kysyntänä. Osallistuin äskettäin high yield -konferenssiin Lontoossa, missä peräti 1200 sijoittajaa eri puolilta Eurooppaa ja USA:ta etsi uusia ideoita.

Kaikki ei kuitenkaan ole kultaa mikä kiiltää. Yritysten maksuhäiriöiden odotetaan nousevan tänä vuonna heikomman kysynnän ja korkeampien kustannusten myötä. Sijoittajan on tehtävä kotiläksynsä ja valittava kohteensa huolella välttyäkseen pettymyksiltä.

Sijoittajan on tehtävä kotiläksynsä ja valittava kohteensa huolella välttyäkseen pettymyksiltä.

Kolikolla on siis kaksi puolta, korkosijoittajalle on luvassa korkeampia tuottoja, mutta yritykset joutuvat kiristämään vyötään kohonneiden kustannusten vuoksi. Joillekin yrityksille tämä kaikki on liikaa, ja ne joutuvat hakemaan ratkaisua velkajärjestelyillä. Konkurssiaaltoa ei kuitenkaan ole odotettavissa, pikemminkin paluuta historialliseen normiin, jossa 3-4 prosenttia high yield -yrityksistä vuosittain ajautuu maksuhäiriöön. Nykyinen tuottotaso antaa joka tapauksessa hyvän puskurin markkinan mahdollisille häiriöille.