Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktia Henkivakuutuksen asiakaspalvelu on ruuhkautunut.

Pahoittelemme ruuhkasta aiheutuvaa haittaa.

Hajautusta horisontissa?

Hajautusta horisontissa?

Maanantai 20. helmikuuta 2023 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Ikiaikainen viisaus on, että osakkeiden ja joukkovelkakirjojen välillä kannattaa hajauttaa. Näin saadaan tehokkaampi sijoitussalkku. 

Korkorahastot, jotka sijoittavat joukkovelkakirjoihin, ovat tyypillisesti tuottaneet suhteellisen hyvin silloin, kun osakkeilla on ollut heikompaa ja päinvastoin. Vuosi 2022 oli karu poikkeus. Kaikki pääomaisuusluokat tuottivat surkeasti. Alkuvuonna on sitten menty käsi kädessä toiseen suuntaan – eli jvk-lainoilla ja osakkeilla on ollut lentävä lähtö.

Ohjauskorkojen nopea nousu sulatti osakkeiden ja joukkovelkakirjojen tuotot

Perussyy tilanteeseen on ollut noin vuoden jatkunut turboahdettu keskuspankkimarkkina. Keskuspankit reagoivat turhan pitkällä viiveellä inflaation nousuun, sillä energian hinnoista lähteneen inflaation nähtiin olevan väliaikainen. Kun havaittiin, että inflaatiosta on tulossa laajamittaisempi ongelma, aggressiiviset ohjauskorkojen nostot alkoivat, ja samalla päättyi nollakorkojen seesteinen kausi. 

Joukkovelkakirjojen korkotasot nousivat tasoille, joita on nähty viimeksi yli kymmenen vuotta sitten. Kun markkinakorot nousevat, jvk-lainojen hinnat laskevat, joten tyypillisten korkorahastojen arvo laski yli 10 prosenttia vuoden aikana.  Korkojen nousu oli myrkkyä myös osakkeille. Ohjauskorkojen noston tarkoituksena on hillitä talouskasvua, mikä luonnollisesti heikentää yritysten tuloskasvua. Yritysten tulevat kassavirrat diskontataan myös korkeammalla korkotasolla, jolloin niiden nykyarvot laskevat. Lisäksi yritysten rahoituksen hinta nousee, sen saatavuus heikkenee ja investoinneista tulee kalliimpia.

Suunta on kääntynyt, mutta inflaatiota ei vielä ole selätetty

Alkuvuonna on saatu ihmetellä täydellistä takinkäännöstä. Niin osake- kuin korkomarkkinoilla on jo saavutettu tuottoja, joihin sijoittaja voisi olla tyytyväinen vuositasollakin. Taustalla on ajatus siitä, että inflaatio on saatu todennäköisesti hallintaan, ja keskuspankkien koronnostot loppuvat kesään mennessä. Talouskasvuunkin odotetaan vain lyhytaikaista notkahdusta korkeista ohjauskoroista huolimatta.

Inflaation vastaista taistelua ei vielä voida julistaa voitetuksi, joten fokus pysyy edelleen keskuspankeissa. Jos ohjauskorkojen nostosykli päättää markkinaodotusten mukaisesti molemmin puolin Atlanttia kesään mennessä, pelikirja voi muuttua, ja fokus siirtyy talouskasvuun. Kasvun hiipuessa jvk-lainojen korot laskevat ja arvot nousevat sijoittajien siirtäessä varojaan turvallisiin, pieniriskisiin ja nykyään suhteellisen hyvin tuottaviin korkopapereihin. Jos taas kasvupelot eivät toteudu ja yritysten tuloskunto pysyy hyvänä, osakkeilla on hyvät ajat. Ei siis ole syytä heittää romukoppaan hajautuksen ilosanomaa. Niin suurelle kun pienellekin sijoittajalle hajautetut sijoitusratkaisut ovat edelleen erinomainen vaihtoehto.

Niin suurelle kun pienellekin sijoittajalle hajautetut sijoitusratkaisut ovat edelleen erinomainen vaihtoehto.

Keskuspankit ovat sekoittaneet markkinoita osto-ohjelmillaan ja jälkijättöisellä korkopolitiikallaan. Nyt voisi toivoa niiden hyppäävän pois kuskin pukilta ja antavan markkinoiden toimia omilla ehdoillaan. Tällöin vanhat viisaudet palaavat jälleen kunniaan.

P.S. Hyvin luottoluokiteltujen yrityslainojen markkinoille on jo palannut ja palaa edelleen valtavia määriä varoja. Ja miksei palaisi? Tuottotasot ovat historiallisesti hyviä ja ylittävät pitkästä aikaa osakemarkkinoiden osinkotuoton.