Siirry sisältöön Siirry chattiin
Markkinaraati: Talouskasvu vaatii toimia yli vaalikausien

Markkinaraati: Talouskasvu vaatii toimia yli vaalikausien

Perjantai 14. huhtikuuta 2023 Markkinaraati

Suomen talouskasvun arvioidaan olevan tänä vuonna pakkasella. Parille seuraavalle vuodelle ennustetaan 1–1,5 prosentin kasvulukemia. Talouden ajureista monet ovat vaikeasti ennustettavia ja hallittavia. 

Vääjäämätön tekijä on kestävyysvaje, joka johtuu Suomen ikääntyvästä väestöstä. Asiaa vaikeuttaa se, että pian myös muut Euroopan maat ovat samassa tilanteessa, mikä lisää maiden välistä kilpailua ulkomailta tulevasta työvoimasta. Lisäksi Suomen tilannetta vaikeuttaa työn ja tekijöiden heikko kohtaaminen.

– Maan tulevalta hallitukselta tarvitaan pitkän aikavälin suunnitelma, jolla lievennetään kestävyysvajetta esimerkiksi työperäisellä maahanmuutolla. Pitää myös poistaa kannustinloukkuja, jolloin saadaan työn vastaanottamisesta työttömälle kannattavaa, Aktian pääekonomisti Lasse Corin sanoi Kauppalehden Markkinaraadissa.

Suomen talouskasvua koskevaan Markkinaraati-keskusteluun osallistuivat Corinin lisäksi myös Suomen Yrittäjien tuore pääekonomisti Juhana Brotherus ja alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.