Siirry sisältöön Siirry chattiin
First Republic ajautui viikonloppuna JP Morganin syliin

First Republic ajautui viikonloppuna JP Morganin syliin

Tiistai 2. toukokuuta 2023 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Silicon Valley Bankin, Signature Bank of New Yorkin sekä Silvergate Bankin kaatuminen saivat jatkumoa viikonlopun aikana, kun First Republic ajautui JP Morganin syliin. Kyseessä on taseeltaan toiseksi suurin Yhdysvalloissa kaatunut pankki.

SVB:n tavoin myös First Republic luokitellaan Yhdysvaltojen pankkiregulaation näkökulmasta paikalliseksi aluepankiksi, joiden sääntely ei ole yhtä tiukkaa kuin systeemisesti merkittävien pankkien (G-SIB eli Global Systematically Important Banks). SVB ja First Republic pitivät molemmat kotipaikkaansa Kaliforniassa.

First Republic kaatui sijoittajien ja tallettajien luottamuskatoon

First Republicin ongelmat alkoivat samaan aikaan Silicon Valley Bankin kanssa ja olivat samankaltaisia. Luottokanta oli keskimääräistä heikompi, ja pankilla oli hallussaan suhteellisesti suuri määrä vakuudettomia talletuksia. Markkinakorkojen terävän nousun seurauksena pankin taseessa olevat alhaisen tuoton ja pitkän maturiteetin arvopaperit painuivat selvästi tappiolle. Tappioiden seurauksena vakavaraisuustunnusluvut alkoivat heikentyä selvästi. Sijoittajien ja tallettajien luottamus First Republicia kohtaan hiipui, ja osakekurssi romahti.

Viimeisten viikkojen aikana First Republicin ongelmiin on viimeiseen asti pyritty löytämään markkinaehtoista ratkaisua. Muutama viikko sitten JP Morganin johtama konsortio teki suuren talletuksen pankkiin toiveenaan luottamuksen palauttaminen. Tällä ei kuitenkaan ollut haluttua vaikutusta. Tasainen talletuspako jatkui tilanteessa, jossa luottamus kilpaileviin pankkeihin alkoi jo asteittain palautua. Viime viikon aikana vahvistui käsitys siitä, että First Republic ei tule pärjäämään itsenäisenä pankkina.

Viranomaisten järjestämän huutokaupan jälkeen eilen iltapäivällä Suomen aikaa JP Morgan otti haltuunsa koko First Republicin talletuskannan. Vastineeksi JPM solmi USA:n viranomaisten kanssa tappionjakosopimuksen, jonka perusteella se ei kärsi tappiota kaikkein ongelmallisimmista lainoista First Republicin taseessa. Ratkaisu oli markkinaehtoisempi kuin SVB:n järjestely, koska viranomaisten (FDIC) ei tarvinnut todeta pankkia systemaattiseksi riskiksi, ottaa sitä haltuun ja turvata veronmaksajien rahoilla koko talletuskantaa.

First Republicin kaatuminen ei muuta sijoitusnäkemystämme

First Republicin tapahtumat eivät muuta jo SVB:n kaatumisen jälkeen muodostamaamme näkemystä pankkisektorin tilanteesta ja sen vaikutuksesta talouskasvuun.

Pankkisektorilla nähdyt haasteet ovat seurausta nopeasti kiristyneestä rahapolitiikasta ja markkinakorkojen noususta hyvin alhaisilta tasoilta. Riskit ovat tietyllä tavalla itse aiheutettuja ja osoitus siitä, että rahapolitiikan vaikutus toimii nykyisessä ympäristössä jopa odotettua tehokkaammin. Viranomaisten pitäisi olla jo hyvin perillä vallitsevasta dynamiikasta. Suuremmat kerrannaisvaikutukset finanssijärjestelmään vaikuttavat epätodennäköisiltä, ja uuden finanssikriisin mahdollisuus on hyvin pieni. 

Epävarmuus kuitenkin jatkuu, luotonanto hidastuu ja luotonannon kriteerit tiukentuvat. Edellinen jarruttaa varmasti talouskasvua ja lisää painetta yritysten tuloskehityksen suhteen. Suhtaudumme edelleen varovaisesti osakesijoitusten kehitykseen allokaatiosalkuissamme.