Siirry sisältöön Siirry chattiin
Markkinaraati: Korkotaso on laskenut asuntojen kysyntää ja hintoja

Markkinaraati: Korkotaso on laskenut asuntojen kysyntää ja hintoja

Maanantai 22. toukokuuta 2023 Markkinaraati

Kauppalehden ja Aktian yhdessä tuottamassa Markkinaraadissa keskusteltiin tällä viikolla asuntokaupan tilanteesta ja näkymistä. Keskustelussa oli mukana kolmen suuren kiinteistövälittäjän edustajat: Kiinteistömaailman Risto Kyhälä, Huoneistokeskuksen Marina Salenius ja OP Kodin Lasse Palovaara.

– Kahden, kolmen prosentin korkotaso ei pitkällä tähtäimellä pysäytä asuntokauppaa. Nyt markkinoilla tarvittaisiin myönteistä signaalia, että korot eivät jatka nousuaan nykyisestä. Vaikka kallistunut ruokakori ja muut elinkustannukset ovat osaltaan hidastaneet asuntokauppaa, ihmisillä on kuitenkin työtä ja rahaa sekä tarve vaihtaa asuntoa, Risto Kyhälä sanoi.

Omistusasuntoa varten nostettujen asuntolainojen määrä laski 35 prosenttia edellisvuodesta, kun taas uusien sijoitusasuntolainojen määrä laski 44 prosenttia. 

– Haluttomuus nostaa lainaa sekä korkeat korot näkyvät asuntojen hinnoissa. Lainakannan supistuminen johtuu ennen kaikkea siitä, ettei uusia asuntolainoja nosteta entiseen tahtiin. Tammi-maaliskuussa uusia asuntolainoja nostettiin 3,0 miljardin euron arvosta, mikä on alin määrä sitten vuoden 2004, Aktian pääekonomisti Lasse Corin kirjoitti asuntomarkkinakatsauksen yhteydessä hiljattain. 

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.