Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktia tukee seuraavan sukupolven valtameripurjehtijoita

Aktia tukee seuraavan sukupolven valtameripurjehtijoita

Maanantai 19. kesäkuuta 2023 Blogit ja artikkelit

Kilpapurjehdus ja sijoittaminen ovat tiimityötä. Joukkueessa yksilöiden vahvuudet täydentävät toisiaan, ja hyvät navigointitaidot vievät haastavissakin olosuhteissa kohti yhteistä tavoitetta. 

Aktian yhteistyö Tapio Lehtisen ja tämän 12-henkisen Next Generation Teamin kanssa huipentuu syyskuussa starttaavaan maailmanympäripurjehdukseen. Whitbread Round the World -kisan 50-vuotisjuhlakilpailu purjehditaan kiertotalouden hengessä klassisilla veneillä ja menetelmillä. Moderni teknologia ja kännykät on kielletty. Suomalaisjoukkue lähtee matkaan 52-vuotiaalla kaksimastoisella S/Y Galianalla. 

Hyvä valmistautuminen mahdollistaa turvallisen purjehduksen

Yksi joukkueen nuorista purjehtijoista on Elia Koski. Hän kertoo yli kolme vuotta kestäneiden valmisteluiden olevan loppusuoralla. 

”Vene on kunnostettu ja laskettu vesille. Miehistö on treenannut fysiikkaa, perehtynyt tähtinavigoinnin saloihin ja harjoitellut ensiapua ja pelastautumista. On parempi pelätä maalla, jotta ei tarvitse pelätä merellä”, Koski summaa Lehtisen oppien mukaisesti.

Onnistuneeseen purjehdukseen tarvitaan veneen lisäksi yhteen hitsautunut tiimi, jossa jokaisella on selkeät vastuualueet. 

”Ensi- ja terveydenhoitaja, merivartija, muona- ja vesivastaava, sähkö- ja mekaniikkavastaava, riki- ja mastovastaava, helavastaava, kaksi purjeentekijää…”, Koski luettelee. ”Tunnemme veneen ja toisemme tosi hyvin, ja mitään ei jätetä sattuman varaan.”

 

Next Generation -purjehdustiimi

 

Haasteet on luotu ratkaistaviksi

Aktia haluaa luoda kestävää vaurautta ja hyvinvointia sukupolvilta toisille. Sponsoroimalla Next Generation Teamia liputamme niin Itämeren kuin maailman merien puolesta ja tuemme nuoria aloittelevia kykyjä.

”Valtameripurjehduksessa ja sijoittamisessa on paljon samaa. On ymmärrettävä voimia, jotka vaikuttavat toimintaympäristöömme ja muutettava tarvittaessa kurssia, jotta pääsemme hyötymään parhaista tuulista. Kuten purjehduksessa, myöskään varainhoidossa yksi ihminen ei voi hallita kaikkia osa-alueita, vaan paras tulos saavutetaan yhdistämällä tiimin vahvuudet”, Aktian varainhoidon vt. johtaja Uki Lammi sanoo.

”Valtameripurjehduksessa ja sijoittamisessa on paljon samaa. On ymmärrettävä voimia, jotka vaikuttavat toimintaympäristöömme ja muutettava tarvittaessa kurssia, jotta pääsemme hyötymään parhaista tuulista."

Lehtisen lisäksi miehistöön kuuluu pari muuta aikuispurjehtijaa, loppujen keski-ikä on 25 vuotta. Kokeneen kapteenin opissa nuoret omaksuvat pitkän linjan merimiestaitoja ja siirtävät suomalaista purjehdusperinnettä seuraaville sukupolville. Samalla työ hiilineutraalin yhteiskunnan ja puhtaamman tulevaisuuden puolesta jatkuu.

Entä mitä Koski odottaa purjehdukselta?

”Odotan, että matkasta tulee haastavampi kuin kuvittelen. Odotan myös, miten vaikeat päivät muuttuvat tosi kivoiksi hetkiksi. Luvassa on ainutlaatuisia tarinoita ja vaikuttavia luontoelämyksiä mutta myös tylsiä hetkiä, jotka puhelimessa hengailun sijaan pitää täyttää luovuudella. Kaiken kaikkiaan edessä on varmasti yksi siisteimmistä kokemuksista elämässäni.”