Siirry sisältöön Siirry chattiin
Markkinaraati: Sähkön hintavaihtelut kertovat markkinan toimivuudesta

Markkinaraati: Sähkön hintavaihtelut kertovat markkinan toimivuudesta

Perjantai 15. syyskuuta 2023 Markkinaraati

Kauppalehden Markkinaraadissa keskusteltiin sähköntuotantokapasiteetista ja sähkön hinnasta. Keskustelijoina olivat sähköverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen, Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen ja Aktian pääekonomisti Lasse Corin.

Raadilla oli sangen positiivinen näkemys tulevan talven sähkön tuotantokapasiteetista ja hinnasta. Raati tosin totesi, että sähkönhinnassa tulee edelleenkin olemaan voimakkaita vaihteluita. Siksi pörssisähkö on sopiva sellaisille yrityksille ja kuluttajille, jotka pystyvät kohdistamaan sähkökulutuksensa halvempiin hintajaksoihin. Kiinteät sopimukset tuovat puolestaan ennustettavuutta energiakustannuksiin.

– Silloinhan markkina toimii, kun hinta reagoi kysynnän ja tarjonnan vaihteluihin. Toimiva markkina on tärkeä signaali kuluttajille, milloin kannattaa kuluttaa ja milloin säästää. Toimiva markkina on tärkeää myös sijoittajille, sillä hintavaihtelut tekevät mielekkäiksi investoinnit esimerkiksi akkuteollisuuteen, Aktian pääekonomisti Lasse Corin sanoi keskustelussa.

Jukka Ruususen mukaan Suomessa tullaan nauttimaan vihreästä, verrattain edullisesta sähköstä tulevaisuudessa, mutta se vaatii mittavia investointeja.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.