Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä soitetaan huijauspuheluita, joissa varoitetaan esimerkiksi pankkitunnusten tai tilin olevan vaarassa

Huijari pyrkii todistamaan asiansa oikeaksi lähettämällä tekstiviestin, joka näkyy samassa tutussa viestiketjussa kuin Aktian aidot viestit. Lue lisää.

Markkinaraati: Kiinan-kaupasta ei voi vetää töpseliä irti

Markkinaraati: Kiinan-kaupasta ei voi vetää töpseliä irti

Perjantai 13. lokakuuta 2023 Markkinaraati

Kiina on kääntymässä suuresta mahdollisuudesta isoksi riskiksi maailmantaloudessa. Kiinan-kaupan töpseliä ei voi kuitenkaan yhdessä yössä vetää irti seinästä kansainvälisen keskinäisriippuvuuden vuoksi. Kiina on Suomelle edelleen merkittävä kauppakumppani ja kauppa on kasvussa. Suomalaisyritykset ovat hajauttaneet toimitusketjuja myös Kiinan ulkopuolelle pienentääkseen Kiina-riskiään. Aiheesta keskusteltiin Aktian ja Alma Median yhdessä tuottamassa Markkinaraadissa.

– Yritykset voivat edelleen toimia Kiinassa, jos toimivat vastuullisesti. Vastuullisuutta ei ole se, että laitetaan lappu luukulle ja sanotaan, että suljetaan Kiina. Siinä loppuu vihreä siirtymä ja siitä tulee talouskriisi ja niin edelleen. Kiinassa toimivat suuret pohjoismaiset yritykset osaavat ottaa huomioon ihmisoikeusriskit, talousriskit ja geopoliittiset riskit. Mutta ei se helppoa ole, keskusteluun osallistunut Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä totesi. 

Penttilän mukaan Kiina pyrkii luomaan uutta Kiina-keskeistä maailmanjärjestystä, mutta kansainvälinen yhteisö ei ole enää niin sinisilmäinen kuin vuonna 2002, jolloin Kiina otettiin mukaan Maailman kauppajärjestö WTO:hon. 

Markkinaraati-keskusteluun osallistui Risto E. J. Penttilän lisäksi myös johtaja Timo Vuosi Elinkeinoelämän keskusliitosta sekä ihmisoikeusasiantuntija Maija Lumme Finnwatchista.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.