Siirry sisältöön Siirry chattiin
Finnair Visa -sovelluksen aktivoinnissa käytettävä kertakäyttöinen vahvistuskoodi ei tällä hetkellä saavu asiakkaille.

Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheutuvaa haittaa.

Markkinaraati: Miten Suomi saadaan nousuun?

Markkinaraati: Miten Suomi saadaan nousuun?

Perjantai 2. helmikuuta 2024 Markkinaraati

Tällä viikolla Kauppalehden Markkinaraati ruotii Suomen lakkoviikkoa, työmarkkinauudistuksia ja millä eväillä Suomi saataisiin jälleen kasvu-uralle. Työtaistelut vaikuttavat Suomen kansantalouteen laaja-alaisesti. Lakoilla on kova hintalappu, ne vaikuttavat vientiteollisuuden asiakassuhteisiin ja lisäävät velkasijoittajien poliittisia riskejä. 

– Julkisen talouden alijäämärahoitus on tällä hetkellä pitkälti ulkomaisten sijoittajien varassa. Sijoittajat arvioivat luottokelpoisuuttaan poliittisten riskien ja myös sen kautta, miten uudistuksia pystytään viemään läpi, sanoo keskusteluun osallistunut Aktian pääekonomisti Lasse Corin

– Aikaisemmin Suomi sai lainaa selvästi halvemmalla kuin Irlanti. Tällä hetkellä, ja oikeastaan aina vuoden 2022 jälkeen, korko on noussut suhteessa niin, että Irlanti saa halvempaa lainaa kuin Suomi, Corin jatkaa. 

Miten Suomi saadaan nousuun? Mallia voi ottaa esimerkiksi Ruotsista, jossa investoinnit ovat aivan eri luokkaa kuin Suomessa.  

– Suomessa investoidaan 9 % bruttokansantuotteesta tuotantoon, aineettomiin hyödykkeisiin ja tutkimukseen. Ruotsissa vastaava luku on 16 % BKT:stä. Tämä on valtava ero.

Alueellisti Corin nostaa esiin Pohjanmaan. 

– Pohjanmaalla on työttömyysaste 4 % ja työllisyysaste 80 %, ja siellä on samat lait kuin muuallakin Suomessa. Pohjanmaalla on paljon annettavaa. 

Aktian pääekonomisti Lasse Corinin lisäksi keskustelussa olivat mukana SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta ja Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.