Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä lähetetään aktiivisesti huijausviestejä. Myös huijausverkkolaskuja on liikkeellä.

Lue lisää täältä.

Markkinaraati: Suurvaltakilpailu kiihtyy – millaiset riskit Yhdysvalloissa ja Kiinassa uhkaavat maailmantaloutta ja sijoittajia?

Markkinaraati: Suurvaltakilpailu kiihtyy – millaiset riskit Yhdysvalloissa ja Kiinassa uhkaavat maailmantaloutta ja sijoittajia?

Perjantai 1. maaliskuuta 2024 Markkinaraati

Aiheena tämän viikon Markkinaraadissa ovat suurvaltojen välinen kilpailu ja Yhdysvaltojen presidentinvaalien muodostama uhkakuva eurooppalaisille ja suomalaisille sijoittajille. Keskuspankkien koronlaskut sekä Kiinan taloustilanne puhuttavat myös raatilaisia.

Aktian sijoitusjohtaja Samu Langin mielestä sijoittajan näkökulmasta suurimmat riskit ovat maailmantalouden polarisoituminen ja protektionismin voimakas kasvu, joka johtaa tuottavuuden laskuun ja sijoittajan kannalta heikkoon tilanteeseen.

– Markkinoilla hinnoitellaan etukäteen. Tapahtumia ennakoidaan ja arvaillaan. Siitä syntyy suurin epävarmuus, summaa Lang.

Korkotilanne keskuspankkien näkökulmasta on Langin mielestä eri kuin aikaisemmissa korkosykleissä. Keskuspankeilla on yleensä ennakoivia malleja, minkä perusteella arvioidaan tulevaa kehitystä ja tehdään rahapoliittisia päätöksiä. Nyt keskuspankit ovat toimineet reaktiivisesti.

– Tällä hetkellä odotetaan, että Fedin ensimmäiset koronlaskut tulisivat kesän tiennoilla. Olen itse vielä vähän skeptisempi. Koronlaskut voivat viivästyä vuoden toiselle puoliskolle, Lang sanoo.

– Tätä ei sanota ääneen, mutta jos mietti keskuspankkien historiaa finanssikriisistä lähtien, ne ovat aina olleet pelastamassa sijoittajia ja markkinaa, ja tulleet pakon kautta mukaan – finanssikriisissä, eurokriisissä, koronakriisissä – ja tällä kertaa keskuspankit ovat päässeet ajurin paikalle. Siitä aseesta ne eivät helpolla luovu.

Langin lisäksi tämän viikon Markkinaraatiin osallistuivat sijoittaja ja kirjailija Karo Hämäläinen ja Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.