Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä lähetetään aktiivisesti huijausviestejä. Myös huijausverkkolaskuja on liikkeellä.

Lue lisää täältä.

Markkinaraati: Mikä vauhdittaisi uusien asuntojen kauppaa?

Markkinaraati: Mikä vauhdittaisi uusien asuntojen kauppaa?

Perjantai 8. maaliskuuta 2024 Markkinaraati

Tämän viikon Markkinaraati ruotii uudisasuntomarkkinoita. Raadissa pohdittiin, mikä vauhdittaisi uusien asuntojen kauppaa ja ovatko uudisasunnot liian kalliita verrattuna vanhoihin asuntoihin. Kun rakentaminen hiipuu, uhkakuvana on asuntopula kasvukeskuksissa.

Korkeat korot ovat yksi uudisasuntokauppaa hidastava tekijä. Aktian henkilöliiketoiminnasta vastaava johtaja Camilla Karlberg kommentoi, että kuluttajan on mahdollista pienentää korkoriskiä. Aktialla ja YIT:llä on tarjota asiakkaalle viiden vuoden korkokatto, jolloin maksimiviitekorko on 2 % seuraavat viisi vuotta. 300 000 euron lainassa se tarkoittaa 500 euron kuukausittaista säästöä.

– Uudisasuntoa ostettaessa kaikki asuntoon liittyvät kulut ovat tiedossa. Kun taas ostetaan vanha kohde, pitää varautua kalliiseen korjausrakentamiseen, Karlberg toteaa.

Tarve vaihtaa asuntoa ei ole poistunut. Ostopäätösten odotetaan lähtevän kasvuun, kunhan korkonäkymät tasaantuvat eivätkä korot nouse ja kun työllisyys pysyy hyvänä. 

– Koska asuntojen hinnat ovat laskeneet, nyt voi olla hyvä hetki vaihtaa asuntoa. Pienemmästä suurempaan vaihdettaessa välihinta on nyt kohtuullinen. Ja uusien asuntojen hinnoista kannattaa myös neuvotella, Karlberg muistuttaa.

Ensiasunnon ostajan, jolla on ASP-laina, kannattaa hyödyntää viime vuonna voimaan tulleita ASP-lainan muutoksia.

–  Muutokset mahdollistavat isomman valtiontukilainan. Valtion takaus on myös isompi eikä siitä tarvitse maksaa kuluja. Tämä voisi nopeuttaa asuntokauppaa. Jos jää odottamaan korkojen laskua, se voi olla pitkä tie. 

Karlbergin lisäksi Markkinaraadissa olivat keskustelemassa Skanskan myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma ja Pellervon taloustutkimus PPT:n ekonomisti Veera Holappa.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.