Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä lähetetään aktiivisesti huijausviestejä. Myös huijausverkkolaskuja on liikkeellä.

Lue lisää täältä.

Kovaa meininkiä yrityslainamarkkinoilla

Kovaa meininkiä yrityslainamarkkinoilla

Maanantai 25. maaliskuuta 2024 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Välillä tuntuu, että bondit loppuisivat maailmasta. Kysyntä yrityslainoille on siis poikkeuksellisen kovaa. Uusemissiot, eli yrityslainojen liikkeellelaskut, revitään käsistä. Emissiot ovat monta kertaa ylimerkittyjä ja hinnoittelu tiukkaa.

Tyypillisesti yrityksen pitää maksaa hieman enemmän uudesta lainasta, jotta sijoittajat kiinnostuisivat. Nyt tällaista preemiota ei tarvitse maksaa – joissain tapauksissa asia on jopa päinvastoin. Sijoittajat eivät ole hintaherkkiä, vaan pääasia on vain saada bondeja. Sama asia näkyy myös jälkimarkkinoilla. Yrityslainojen ostointressejä on nelinkertaisesti myynti-intresseihin nähden.

Kiiman syyt ovat arvailujen varassa. Yrityslainamarkkinoille on virrannut lisää rahaa, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellisen paljon. Myös emissiomarkkinat ovat olleet vireät eli tarjontaakin on riittänyt. Korkotasotkin ovat olleet korkeammalla jo sen verran pitkään, että suurimman ostoinnostuksen olisi luullut jo laantuneen.

Toki taantumapelkojen hälveneminen tarkoittaa, että yritysten tuloksentekokyky näyttää ennakoitua paremmalta, ja jo aikaisemmin vahvat taseet jatkavat vahvistumistaan. Fundamenttimielessä yrityslainojen houkuttelevuus onkin parantunut. Korkeamman riskin yrityslainoissa on erityisen merkittävää, että huoli jälleenrahoituksen saatavuudesta ja hinnasta on selkeästi pienentynyt.

Vaikka yrityslainamarkkinat eivät ole enää erityisen halvat, niin tällä hetkellä näyttää, että riskipreemiot jatkavat laskuaan. Voi hyvin olla, että ennen koronaa vallinneet tasot saavutetaan jo ennen kesää. Markkinat ovat tosin kuin lammaslauma. Jos joku säikäyttää lauman, niin äkkiä se kääntyy, ja sitten kaikki juoksevatkin jo toiseen suuntaan.