Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktia varoittaa huijauksista myyntialustoilla

Aktia varoittaa huijauksista myyntialustoilla

Lauantai 13. huhtikuuta 2024 Blogit ja artikkelit

Internetin myyntialustoilla (esim. Tori.fi, Facebook Marketplace, Vinted, Huuto.net, Oikotie) esiintyy huijausyrityksiä, joissa myyjiltä pyritään keräämään kortti- ja verkkopankkitunnuksia rikollisten käyttöön.

Huijauksissa ostajaehdokkaana esiintyvä huijari pyytää myyjää pikaviestisovelluksessa (esim. WhatsApp) lähettämässään viestissä siirtymään linkin kautta tekaistulle kuriiripalvelun tai logistiikkayhtiön palvelusivuille (esim. Posti, PostNord, UPS). Sivusto saattaa vaikuttaa aidolta, mutta sen ainoa tarkoitus on saada myyjä antamaan pankkitietonsa rikolliselle.

Huijarit löytäneet myös Vintedin

Uusi kauppapaikka Vinted on nyt erityisesti huijareiden suosiossa. Huijarit yrittävät kalastella tietoja Vinted-jäseniltä eri kanavien kautta teeskennellen olevansa Vintedin edustajia (esim. asiakastuesta), toimituspalvelun tai maksupalvelun tarjoajia tai ostajia, jotka ovat kiinnostuneita myymästäsi tuotteesta. Viestit vaikuttavat usein aluksi virallisilta yhteydenotoilta mutta eivät ole sitä.

Alla vinkkejä turvalliseen asiointiin

  • Älä luovuta pankkitietojasi tuntemattomille verkkosivuille
  • Tarkista aina verkkosivujen koko osoite
  • Älä käytä maksupalvelua, jota et tunne
  • Käytä maksamisen sovellusta, jossa molemmat osapuolet toimivat tunnistettuina (esim. MobilePay)
  • Ostajaehdokkaan käyttämän puhelinnumeron voi tarkistaa

Jos epäilet pankkitietojesi joutuneen vääriin käsiin, soita Aktian asiakaspalveluun numeroon 010 247 010 tai korttien ja Aktia Walletin sulkupalveluun numerossa +358 800 0 2477 (24h). Verkkopankin sulkemista varten soita numeroon +358 20 333 (24h).

Lue lisää turvallisesta asioinnista