Siirry sisältöön Siirry chattiin
Yritysten tuloskasvu jyrää inflaatiopelot

Yritysten tuloskasvu jyrää inflaatiopelot

Maanantai 6. toukokuuta 2024 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Huhtikuu mentiin osakemarkkinoilla enimmäkseen mollivoittoisissa merkeissä. Lopulta globaalit osakemarkkinat laskivat huhtikuussa omissa valuutoissaan lähes 3 prosenttia ja euroissa mitattuna reilut 2 prosenttia. Korkomarkkinoilla huhtikuu oli heikko, ja tuotot olivat miinuksella kaikilla päämarkkinoilla valtionlainavetoisen korkojen nousun myötä.

 

Huhtikuun ykkösteema on ollut inflaation sitkeys. Alkuvuoden aikana globaali talousdata on kokonaisuutena yllättänyt yläkanttiin, mutta niin on tehnyt myös inflaatio. Keskuspankeille tärkeä vuotuinen pohjainflaatio on USA:ssa jumittunut noin 4 prosentin tasolle ja euroalueella ollaan noin 3 prosentin tasolla. Keskuspankkien 2 prosentin tavoitetasoon on siis vielä matkaa. Tämä on näkynyt koronlaskuodotusten dramaattisena uudelleenhinnoitteluna. Kun alkuvuodesta sekä Fedin että EKP:n hinnoiteltiin laskevan ohjauskorkoja yli 150 korkopistettä, nyt Fediltä odotetaan enää noin 30 korkopisteen ja EKP:ltä noin 60 korkopisteen leikkauksia ohjauskorkoon. Kysymyksenasettelu ei olekaan enää ”kuinka paljon” vaan ”milloin” ohjauskorkoja lasketaan? Varsinkin Fedin osalta on mahdollista, että korkoa ei lasketa koko tänä vuonna, jos inflaatio ei suuntaa kohti tavoitetasoa.

 

Väistyykö USA:n dominanssi?

 

Toinen keskeinen teema markkinoilla on meneillään oleva ensimmäisen kvartaalin tuloskausi. Jo tutuksi tulleeseen tapaan tuloskausi näyttää vahvemmalta USA:ssa kuin Euroopassa. Varsinkin markkina-arvoltaan jättisuurien teknologiasektoriin liitännäisten yhtiöiden tulokset ovat USA:ssa jälleen ylittäneet odotukset. Markkinareaktioiden perusteella näyttää sitä, että positiiviset tulosyllätykset ovat ainakin toistaiseksi riittäneet kumoamaan negatiivisten inflaatioyllätysten vaikutuksen.

 

USA:n osakemarkkina on ”mahtavan seitsikon” johdolla ollut jo pitkään selvästi paras markkina. Uskomme kuitenkin kasvuosakkeisiin pohjautuvan USA:n dominanssin väistyvän tai ainakin heikentyvän. Talouskasvunäkymien piristyminen ei vielä näy juuri ollenkaan yritysten tuloskasvuennusteissa, jotka ovat pysyneet lähes muuttumattomina vuodenvaihteen tilanteeseen nähden. Näemme tuloskasvuennusteissa nousuvaraa varsinkin suhdanneherkissä syklisissä yhtiöissä. Inflaation sitkeys on ikävä uutinen, mutta odotuksia parempi talous- ja tuloskasvu ovat niin iso vastavoima, että uskomme edelleen osakemarkkinoiden tuottopotentiaaliin.

 

Osakkeet ylipainossa allokaatiossa

 

Allokaatiossa olemme ylipainossa osakkeissa, alipainossa pitkissä koroissa ja neutraalissa lyhyissä koroissa. Osakeallokaatiossa ylipainotamme Pohjoismaita ja Eurooppaa. USA, Japani ja kehittyvät markkinat ovat neutraalipainossa. Ylipainotamme myös pienyhtiöitä, jotka ovat jääneet kurssinousussa selvästi suuryhtiöistä jälkeen.

 

Korkosijoituksissa pidämme painopisteen korkeinta juoksevaa tuottoa tarjoavilla markkinoilla, sillä emme usko korkotason merkittävään laskuun nykytasoilta. Ylipainotamme kehittyvien markkinoiden paikallisvaluuttamääräisiä valtionlainoja sekä Investment Grade- ja High Yield -yrityslainoja. Dollarimääräiset kehittyvien markkinoiden valtionlainat ovat neutraalipainossa ja euroalueen valtionlainat isossa alipainossa.

 

Markkinakatsauksen on kirjoittanut allokaatiojohtaja Tommi Tähtinen.