Siirry sisältöön Siirry chattiin
Markkinaraati: Vaihtoehtoiset sijoituskohteet kiinnostavat

Markkinaraati: Vaihtoehtoiset sijoituskohteet kiinnostavat

Perjantai 31. toukokuuta 2024 Markkinaraati

Mitä vaihtoehtoiset sijoituskohteet ovat ja miten niihin voi sijoittaa?  Markkinaraadin asiantuntijat antavat vinkkinsä, kuinka niihin kannattaa suhtautua. 

Aktian salkunhoitaja Johanna Juujärvi hallinnoi vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin sijoittavaa rahastoa. Rahasto on laajasti hajautettu moniin eri omaisuuslajeihin, kuten pörssin ulkopuolisiin osakkeisiin, private equity -sijoituksiin, pörssin ulkopuoliseen velkasijoittamiseen sekä infra- ja kiinteistösijoituksiin. 

– Vaihtoehtoiset sijoitukset ovat erinomainen vaihtoehto, jos kaipaa pitkäaikaista, hajautettua ja erilaista altistumaa salkkuun, Juujärvi sanoo. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, mitä sijoituksella on mukana rahoittamassa ja mistä tuotto oikeasti tulee sekä mitkä ovat tuoton ajurit ja riskit, Juujärvi jatkaa.

Vaihtoehtoisten rahastojen juoksevat kulut voivat olla perinteisiä aktiivisesti hallinoituja rahastoja korkeammat. 

– Osakemarkkinalla kaikki tieto on saatavilla helposti. Vaihtoehtoisissa sijoituksissa tietoa pitää etsiä, sillä se ei ole julkisesti saatavilla. Korkeammat juoksevat kulut ovat ihan perusteltuja, mutta sitä vastaan odottaisin myös kovempia tuottoja. Kuluja ja tuottoa pitää tarkastella käsi kädessä, Juujärvi sanoo. 

Periaatteessa kaikki muut kuin osake- ja korkosijoitukset voidaan lukea vaihtoehtoisiin sijoituksiin. Tämä tarkoittaa, että oma asunto kuuluu myös vaihtoehtoisten sijoitusten joukkoon. 

– Kiinteistösijoittamisessa löytyy muitakin vaihtoehtoja kuin asuntorahoittamista, kuten toimitila- tai energiatransitiosijoituksia. Se ei ole ainoastaan oman asunnon asuntorahoittamista, Juujärvi muistuttaa. 

Johanna Juujärven lisäksi tämän viikon Markkinaraadissa olivat mukana Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja Karri Salmi ja Aalto-yliopiston professori Markku Kaustia.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.