Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä soitetaan huijauspuheluita, joissa varoitetaan esimerkiksi pankkitunnusten tai tilin olevan vaarassa

Huijari pyrkii todistamaan asiansa oikeaksi lähettämällä tekstiviestin, joka näkyy samassa tutussa viestiketjussa kuin Aktian aidot viestit. Lue lisää.

EKP aloitti koronlaskut, FED seuraa yhä tilannetta

EKP aloitti koronlaskut, FED seuraa yhä tilannetta

Maanantai 10. kesäkuuta 2024 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Toukokuu mentiin sijoitusmarkkinoilla positiivisissa tunnelmissa. Globaalit osakemarkkinat nousivat omissa valuutoissaan lähes 4 prosenttia ja euroissa mitattuna 2,5 prosenttia. Myös korkomarkkinoilla toukokuu oli hyvä varsinkin korkeamman riskin High Yield -yrityslainoissa ja kehittyvien markkinoiden valtionlainoissa. Markkinoiden isot teemat ovat pitkälti ennallaan. Yhtäältä fokus on inflaatiossa ja odotuksissa keskuspankkien rahapolitiikan suhteen ja toisaalta talouskasvussa ja yritysten tuloskasvussa.

 

Inflaatio on jatkanut yllättämistään yläkanttiin sekä USA:ssa että Euroopassa, ja siksi koronlaskuodotukset ovat edelleen hiipuvalla uralla. Korkomarkkinoiden heilunta on ollut viime aikoina poikkeuksellisen suurta, kun sijoittajat yrittävät arvioida julkaistun talousdatan vaikutuksia keskuspankkien päätöksentekoon. Korkomarkkinoiden heilunnalla on ollut heijastusvaikutuksia myös osakemarkkinoille, mutta ainakin toistaiseksi osakkeiden nousutrendi on jatkunut. Fediltä odotetaan tänä vuonna enää noin 30 korkopisteen ja EKP:ltä noin 25 korkopisteen leikkauksia ohjauskorkoon. Fedin osalta ensimmäinen koronlasku on täysimääräisesti hinnoiteltu vasta joulukuulle, mutta koronlasku on mahdollinen jo syksyllä. EKP laski odotetusti ohjauskorkoaan 25 korkopistettä kesäkuun kokouksessaan. Seuraavaa koronlaskua markkina hinnoittelee EKP:ltä Fedin tapaan kuitenkin vasta ihan vuoden lopulle.

 

Ensimmäisen kvartaalin tuloskausi oli lopulta jälleen kerran odotuksia parempi. Euroopassa tulostaantuma kuitenkin jatkui. USA:ssa tuloskasvu oli positiivista, mutta jos ”mahtavan seitsikon” vaikutusta tuloskasvuun ei huomioida, muun markkinan osalta tuloskasvu oli hiukan miinuksella myös USA:ssa. Loppuvuonna tuloskasvun odotetaan kuitenkin kääntyvän positiiviseksi, ja ensi vuonna tuloksiin odotetaan myös selvää kasvua. Suunnan pitäisi siis olla parempaan päin. Huomionarvoista on, että kun talouskasvuennusteita on koko alkuvuoden ajan nostettu, tämä ei vielä näy millään tavalla tuloskasvuennusteiden muutoksissa, vaan ne ovat pysyneet lähes muuttumattomina vuodenvaihteen tilanteeseen nähden. Näemme tuloskasvuennusteissa nousuvaraa varsinkin suhdanneherkissä syklisissä yhtiöissä, ja siksi uskomme edelleen osakemarkkinoiden tuottopotentiaaliin.

 

Muutoksia allokaatioon

 

Allokaatiossa olemme ylipainossa osakkeissa, alipainossa pitkissä koroissa ja neutraalissa painossa lyhyissä koroissa. Osakeallokaatiossa olemme nostaneet kehittyvät markkinat neutraalipainosta ylipainoon ja laskeneet Japanin neutraalista alipainoon. Kiinan talouden ongelmat ovat pitkään varjostaneet kehittyviä markkinoita, mutta nyt näyttää siltä, että negatiivisuus Kiinaa kohtaan alkaa hellittää. Merkittävä uutinen toukokuussa oli se, että Kiinan valtio ilmoitti alkavansa merkittävästi tukea vaikeuksissa olevaa kiinteistömarkkinaa. Ylipainotamme osakeallokaatiossa kehittyvien markkinoiden lisäksi Pohjoismaita ja Eurooppaa. USA on neutraalipainossa. Ylipainotamme myös pienyhtiöitä, jotka ovat jääneet kurssinousussa selvästi suuryhtiöistä jälkeen.

 

Korkosijoituksissa pidämme painopisteen korkeinta juoksevaa tuottoa tarjoavilla markkinoilla. Ylipainotamme kehittyvien markkinoiden paikallisvaluuttamääräisiä valtionlainoja sekä Investment Grade- ja High Yield -yrityslainoja. Dollarimääräiset kehittyvien markkinoiden valtionlainat ovat neutraalipainossa ja euroalueen valtionlainat isossa alipainossa.

 

Markkinakatsauksen on kirjoittanut Aktian allokaatiojohtaja Tommi Tähtinen.