Siirry sisältöön Siirry chattiin
Täydellinen myrsky jäi vesilasiin

Täydellinen myrsky jäi vesilasiin

Maanantai 9. syyskuuta 2024 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Sijoitusmarkkinoiden elokuu oli varsin tapahtumarikas etenkin osakemarkkinoiden osalta. Odotettua heikommat talousluvut yhdistettynä Japanin keskuspankin tekemään koronnostoon sekä ennen kaikkea kesälomakauden hiljentämään markkinaan saivat osakemarkkinat heilahtamaan erittäin voimakkaasti. Ensimmäisten kauppapäivien aikana globaali osakemarkkina laski euroissa mitattuna lähes 8 prosenttia, mutta kuun vaihtuessa syyskuuksi markkina oli korjannut jo koko laskun ja jäi lopulta +0,24 prosenttia plussalle edelliseen kuunvaihteeseen nähden. Korkomarkkinoilla vastaavaa levottomuutta ei nähty, ja tuotot olivat laajasti positiiviset.

Viime kuukausien odotettua heikompi talouskehitys jatkui elokuussa. Nyt myös työmarkkinoiden erittäin vahva vire Yhdysvalloissa vaikuttaa heikkenevän. Teollisuuden tilanne on pysynyt vaimeana kaikilla päämarkkina-alueilla, eikä keväällä odotettu syklinen paraneminen ole lähtenyt käyntiin. Erityisesti heinäkuun työllisyyslukujen julkaisun jälkeen markkinoilla nousi huolia Yhdysvaltain ajautumisesta kohti taantumaa. Työttömyysaste nousi odotuksia korkeammalle, ja uusia työpaikkoja muodostui odotettua vähemmän, mikä laukaisi kesän trendiluvuksi nousseen ”Sahm-indikaattorin” taantumasignaalin. Työttömyysasteen nousussa on kuitenkin pääasiassa kyse työvoiman tarjonnan kasvusta ihmisten hakeutuessa takaisin työmarkkinoille korona-aikojen säästöjen huvetessa. Toistaiseksi työvoiman kysynnän heikkenemisestä ei ole vahvoja merkkejä. Globaalilla tasolla kasvuennusteita ei toistaiseksi ole leikattu, vaan odotuksena on edelleen kohtuullisen vakaana jatkuva kehitys. Pehmeä laskeutuminen näyttääkin todennäköisimmältä kehityskululta talouden osalta.

Keskuspankkeja seurataan tällä hetkellä hyvin tarkasti. Sekä EKP:n että Fedin odotetaan laskevan korkoa syyskuun kokouksessa ja sen jälkeen ”lasku per kokous” -tahtia loppuvuoden ajan. Edelleen jatkuva inflaation hidastuminen mahdollistaa keskuspankkien huomion kääntämisen talouskehitykseen. Tulevat koronlaskut helpottavat korkeiden korkojen aiheuttamaa painetta kasvulle ja mahdollistavat kasvun hienoisen paranemisen tulevan talven aikana. Markkinoiden näkökulmasta koronlaskut otetaan positiivisesti vastaan, mikäli niiden taustalla ei ole taantumaa kohti jarruttava talous. Hermostuneisuus on markkinoilla edelleen pinnassa, vaikka elokuun heilahdus korjaantuikin. Kuluvan vuoden tuotot ovat olleet jo hyvät, ja loppuvuoteen riittää jännitettäviä tapahtumia. Talouskasvu ja koronlaskut ovat luonnollisesti tärkeimmät, mutta mm. Yhdysvaltain lähestyvät presidentinvaalit voivat aiheuttaa heiluntaa.

Allokaatiossa osakeylipaino säilyy

Allokaatiossa olemme edelleen ylipainossa osakkeissa, alipainossa pitkissä koroissa ja neutraalissa painossa lyhyissä koroissa. Osakkeiden elokuinen korjausliike puhdisti ilmaa osittain, vaikka toipuminen onkin ollut vahvaa. Uskomme, että koronlaskut tukevat talousnäkymiä ja riskinottohalukkuutta, etenkin kun emme näe kasvun luisuvan taantumaa kohti. Osakeallokaatiossa ylipainotamme halvempia, syklisempiä ja viime vuosina teknologiayhtiöiden kehityksestä jälkeen jääneitä alueita ja osakkeita. Ylipainot kohdistuvat Pohjoismaihin, Eurooppaan ja kehittyville markkinoille. Lisäksi painotamme pienten yhtiöiden osuutta salkuissa. Odotamme korkosyklin kääntymisen tukevan rotaation jatkumista osakkeissa. USA on neutraalipainossa ja Japanin osakemarkkinat alipainossa. 

Korkosijoituksissa pidämme painopisteen korkeinta juoksevaa tuottoa tarjoavilla markkinoilla. Ylipainotamme kehittyvien markkinoiden paikallisvaluuttamääräisiä valtionlainoja sekä Investment Grade- ja High Yield -yrityslainoja. Dollarimääräiset kehittyvien markkinoiden valtionlainat ovat neutraalipainossa ja euroalueen valtionlainat isossa alipainossa.

Markkinakatsauksen on kirjoittanut Aktian allokaatiojohtaja Patrik Moring.