“Kun juhannuksesta on selvitty, aletaan miettimään jo joulua” - Maalahden Limppu on joulupöydän kunniavieras vuodesta toiseen
Maalahden Limppu on löytynyt monien suomalaisten juhlapöydistä yli 100 vuoden ajan. Tänä päivänä yritys toimittaa tuotteitaan myös kansainvälisille markkinoille, muun muassa helpottaakseen ulkosuomalaisten koti-ikävää.
Maalahden Limppu Oy:n linjastolla käy tähän aikaan vuodesta kova kuhina. Yrityksellä on parhaillaan meneillään vuoden kiireisin aika eli joulusesonki. Se alkaa marraskuussa ja kestää joulukuun loppuun asti. Valmistelut aloitetaan kuitenkin jo kesäkuussa, kun juhannuskattaukset ovat siivottu pöydästä.
“Kun juhannuksesta on selvitty, aletaan jo miettimään joulua”, Maalahden Limppu Oy:n myyntijohtaja Janette Peltokoski (kuvasssa oikealla) toteaa.

Sujuvan sesongin salaisuus on vuosien kokemus
Sesonkien aikana toiminnan ennakointi on kaiken a ja o. Peltokosken mukaan hyvä mittari ja keskeinen osa joulusesongin suunnittelutyötä ovat aikaisemmat joulut. Niitä on takana monta. Latvasalon perhe, johon myös Peltokoski kuuluu, osti yrityksen vuonna 2001 tuodakseen herkullisen limpun yhä useampaan juhlapöytään. Yrityksen historia juontaa kuitenkin juurensa jo vuoteen 1893, jolloin perustaja Carl Malmberg alkoi myydä erilaisia leipomotuotteita Maalahdessa. Myöhemmin Malmbergin tytär Anna liittyi myös yhä aktiivisemmin myyntijoukkoihin.
Yrityksen alkuaikoina tieverkostot eivät vielä olleet niin kehittyneitä, ja siksi limppuja vietiin myyntiin muun muassa polkupyörällä ja soutaen. Tänä päivänä tilanne on toinen. Yrityksen nykyinen moderni tehdas Vaasan lentokentän läheisyydessä otettiin käyttöön vuonna 2009. Tämän myötä yritys pystyi sujuvampien tuotanto- ja logistiikkaketjujen lisäksi kehittämään tuotteitaan entistä paremmiksi.
“Tämä uusi tuotantolaitos mahdollisti sen, että pystymme viipaloimaan tuotteemme. Saimme isommat tilat ja linjaston, jotka vastaavat tämän päivän elintarvikelainsäädäntöä”, Peltokoski sanoo.
Viipaloinnista huolimatta resepti on kuitenkin pysynyt samana. Limppu leivotaan edelleen alkuperäisen reseptin mukaan aitoon ruisjuureen.
Koti-ikävä taklataan yksi viipale kerrallaan
Nykyään Maalahden Limppu on yhä kansainvälisempi ja myy tuotteittaan myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Limppuja myydään Ruotsin markkinoille, mutta yksittäisiä toimituksia tehdään myös muihin Euroopan maihin.
Limppu on tärkeä erityisesti ulkomailla asuville suomalaisille.
“Tuotteemme on monille ulkomailla asuville suomalaisille tuttu ja sillä helpotetaan usein pahinta koti-ikävää”, Peltokoski sanoo.
Luotettava kumppani tuo mielenrauhaa kiireen keskellä
Kiireiset sesonkiajat vaativat ison työpanoksen koko henkilökunnalta, ja silloin on tärkeää, että paperityöt, esimerkiksi yrityksen pankkiasiat, hoituvat vaivattomasti. Peltokoski kertoo arvostavansa pankin kanssa asioidessaan erityisesti henkilökohtaista palvelua ja tuttuja yhteyshenkilöitä.
“Nykypäivänä oma yhteyshenkilö ei ole mikään itsestäänselvyys. Se vähentää stressiä, kun tietää, että saa asioida tutun henkilön kanssa, joka tuntee ja ymmärtää tarpeitamme”, Peltokoski sanoo.
Hektisen sesongin keskellä on tärkeää pitää huolta myös henkilöstön jaksamisesta. Työntekijöille tarjotaan perinteen mukaan esimerkiksi pientä jouluista purtavaa, jonka voimin urakka sujuu helpommin. Yhteisiä pikkujoulujakaan ei unohdeta, ne pidetään kiireisimmän sesongin päätyttyä.
Vaikka limppujen parissa vietetään runsaasti aikaa joulun alla, yhteen perinteeseen ei silti kyllästytä.
“Tietenkin Maalahden Limppu löytyy meidän kaikkien joulupöydästä, se on perinne. Toki limppu kuuluu myös arkeen tai muihin juhlahetkiin”, Peltokoski summaa.
Haluatko tänä jouluna loihtia herkullisen kylmäsavulohi-tuorejuustokakun?
