Siirry sisältöön Siirry chattiin
Finnair Visa -sovelluksen aktivoinnissa käytettävä kertakäyttöinen vahvistuskoodi ei tällä hetkellä saavu asiakkaille.

Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheutuvaa haittaa.

Positiivinen luottotietorekisteri otetaan käyttöön 1.4.2024

Positiivinen luottotietorekisteri otetaan käyttöön 1.4.2024

Positiiviseen luottotietorekisteriin kootaan tiedot yksityishenkilöiden luotoista ja tuloista. Rekisterin tavoitteena on parantaa kuluttajien mahdollisuutta hallita omaa talouttaan ja torjua ylivelkaantumista. Luotonantajat saavat rekisteristä luotettavia luottotietoja, jolloin ne voivat arvioida entistä paremmin luotonhakijoiden luottokelpoisuutta.

Mikä on positiivinen luottorekisteri?

Positiivinen luottotietorekisteri on Verohallinnon Tulorekisteriyksikön ylläpitämä valtakunnallinen rekisteri. 1.4.2024 alkaen luotonantajat voivat hakea rekisteristä kuluttajien tietoja, ja yksityishenkilöt voivat tarkastaa maksutta omat tietonsa ja nähdä, kenelle heitä koskevia tietoja on luovutettu. 

Mitä tietoja positiiviseen luottotietorekisteriin kerätään? 

Positiiviseen luottotietorekisteriin kerätään tiedot yksityishenkilöille myönnetyistä kuluttajaluotoista, luottojen lyhennyksistä, luottosopimusten muutoksista ja maksuviiveistä. Kuluttajaluottoja ovat esimerkiksi asunto-, auto- ja opintolainat, korttiluotot, tietyt osamaksusopimukset   ja kulutusluotot. Lisäksi rekisteriin kerätään tulorekisteristä saadut tiedot yksityishenkilölle maksetuista palkoista, eläkkeistä ja etuuksista.

Luotonantajilla on velvollisuus ilmoittaa luottotietorekisteriin ennen rekisterin käyttöönottoa voimassa olleet ja uudet kuluttajaluotot. Kun yksityishenkilö hakee lainaa kuluttajan ominaisuudessa , luotonantajan tulee tarkistaa luotonhakijan luottokelpoisuus rekisteristä. Luotonantaja pyytää tätä varten luottotietorekisteriotteen, jossa on tiedot hakijan luotoista ja tuloista. Hakijan on hyvä tiedostaa, että  luotonantaja saa automaattisesti rekisteristä tietoja luottopäätöksensä tueksi.

Mitkä ovat positiivisen luottotietorekisterin hyödyt?

Rekisteri hyödyttää niin kuluttajia, luotonantajia kuin koko yhteiskuntaa.  Sen tavoitteena on:

  • torjua kotitalouksien ylivelkaantumista
  • parantaa luotonantajien kykyä arvioida luotonhakijoiden luottokelpoisuutta
  • auttaa yksityishenkilöitä hallitsemaan omaa talouttaan
  • tarjota luotettavaa tietoa luottomarkkinoista
  • helpottaa luottomarkkinoiden seurantaa ja valvontaa.

 

Hyödyt sinulle kuluttajana

Luottotietorekisterin sähköinen asiointipalvelu tarjoaa ajantasaisen kokonaiskuvan kaikista sinulle myönnetyistä luotoista ja niiden kustannuksista. Rekisteriin voit myös asettaa itsellesi maksutta vapaaehtoisen luottokiellon esimerkiksi silloin, kun henkilötietosi ovat joutuneet vääriin käsiin. Kielto voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva, ja sen voi päivittää tai poistaa milloin tahansa.

Sähköiseen asiointipalveluun voit kirjautua pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

 

Hyödyt luotoantajille ja yhteiskunnalle

Rekisteristä luotonantaja saa ajantasaista ja luotettavaa tietoa luotonhakijan luotoista ja tuloista. Kun luotonantajalla on tiedot muista samanaikaisista luotoista suhteessa hakijan todelliseen maksukykyyn, ylivelkaantumista voidaan estää tehokkaammin.

Positiivinen luottotietorekisteri otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa rekisteriin tulevat kuluttajaluottojen ja näihin rinnastuvien luottojen tiedot. Toisessa vaiheessa 1.12.2025 luotonantajat alkavat ilmoittaa rekisteriin muille yksityishenkilöille kuin kuluttajille myönnettyjä luottoja. Tällaisia luottoja ovat yksityishenkilöille elinkeinotoiminnan harjoittamiseen myönnetyt luotot.

Lisätietoja positiivisesta luottotietorekisteristä voi lukea Verohallinnon sivustolta