Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktia Henkivakuutuksen asiakaspalvelu on ruuhkautunut.

Pahoittelemme ruuhkasta aiheutuvaa haittaa.

Markkinaraati: Asuntomarkkinat eivät ole ylikuumentuneet

Markkinaraati: Asuntomarkkinat eivät ole ylikuumentuneet

Perjantai 18. helmikuuta 2022 Markkinaraati

Etätyön yleistyttyä ja kaupunkien keskustojen palvelujen supistuttua koronarajoitusten vuoksi osa väestöstä on siirtynyt kasvukeskusten liepeille suurempien asuntojen tarpeessa. Aktian tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan yli neljän hengen kotitaloudet asuvat entistä useammin vuokralla. Aktian pääekonomistin Lasse Corinin mukaan suurempien vuokra-asuntojen kysyntä on kasvussa myös kasvukeskuksissa.

– Se tarjoaa asuntosijoittajille enemmän mahdollisuuksia. Asuntosijoittaminen on keskittynyt tyypillisesti yksiöihin ja pieniin asuntoihin, ja tämä segmentti on kärsinyt paljon pandemian aikana. Corinin mukaan isojen asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna hetkellisesti jopa nopeammin kuin yksiöiden”, Corin sanoi Aktian artikkelissa  viikko sitten.

Myös Aktian ja Kauppalehden tuottamassa Markkinaraadissa keskusteltiin asuntomarkkinoista. Keskustelussa olivat mukana Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus, Habitan toimitusjohtaja Mika Pärssinen ja Pellervon taloustutkimus PTT:n ekonomisti Veera Holappa.

– Suorittavaa työtä tekevät asuvat keskimääräistä useammin vuokra-asunnoissa lähellä työpaikkoja eli suuria keskuksia. On todennäköistä, että vuokrakysyntä näillä alueilla säilyy jatkossakin”, Holappa sanoi.

Pulaa suurista omistusasunnoista on kaupunkien keskustoissa, mikä on nostanut asuntojen hintoja. Hypon Brotherus ei näe kuitenkaan asuntomarkkinoiden ylikuumenemista.

– Meillä moni perustekijä tukee asuntojen hintojen nousua. Korot ovat pysyneet matalalla ja talous on kasvanut. Työllisyys on säilynyt hyvällä tasolla ja ihmisillä ei ole ollut montakaan kohdetta, joihin kuluttaa”, Brotherus totesi.

Tänä vuonna korot eivät vielä nouse mutta palkat sen sijaan nousevat. Se tukee asuntojen hintakehitystä. Juhana Brotherus uskoo kuitenkin asuntojen hintojen nousun rauhoittuvan ensi vuonna.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.