Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktia Henkivakuutuksen asiakaspalvelu on ruuhkautunut.

Pahoittelemme ruuhkasta aiheutuvaa haittaa.

Mitä vuokra-asuntomarkkinalla on meneillään?

Mitä vuokra-asuntomarkkinalla on meneillään?

Perjantai 11. helmikuuta 2022 Blogit ja artikkelit

Vuokra-asunnoissa pieni koko on ollut valttia. Se on taannut myös asuntosijoittajalle hyvät tuotot. Näyttää kuitenkin siltä, että markkina on muutoksessa.

Aktian tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan yli neljän hengen kotitaloudet asuvat entistä useammin vuokralla, ja myös suurempien vuokra-asuntojen kysyntä on kasvussa.

Ilmiölle on sekä lyhyen että pitkän aikavälin selityksiä. Lyhyellä aikavälillä merkittävin syy on etätöiden yleistyminen.

– Todennäköisesti ihmiset haluavat tilaa tehdä työtä, Aktian pankkiliiketoiminnan johtaja Anssi Huhta sanoo.

Pitkän aikavälin muutosta selittää ennen kaikkea kaupungistuminen.

– Palvelut ovat paremmin saatavilla kasvukeskuksissa. Lapsiperheen palveluiden, kuten peruskoulun ja varhaiskasvatuksen, osalta on suuri etu, että palvelut ovat lähellä, Aktian pääekonomisti Lasse Corin sanoo.

Myös syntyvyyden kasvu voi osaltaan selittää suurempien asuntojen kysyntää. Samaan aikaan asuntojen hinnat erityisesti kasvukeskuksissa ovat nousseet. Suuremmissa kerrostaloasunnoissa on nähty viiden kuuden prosentin nousua.

– Uskon, että myös asuntojen hintojen nousu kannustaa ihmisiä vuokralle. Jotkut eivät halua ottaa velkaa, mutta kaikilla ei myöskään välttämättä ole taloudellisia mahdollisuuksia ostaa omaa asuntoa, Corin sanoo.

Asuntolainan lyhentäminenkin kerryttää puskuria

Vuokralla asuminen on yleistynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2010 vuokralla asui 30 prosenttia kotitalouksista, vuonna 2020 jo 34 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 vuokralla asuvien yli neljän hengen kotitalouksien määrä kasvoi neljä prosenttia. Kasvu oli suurempaa kuin koskaan aiemmin mittaushistorian aikana.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 vuokralla asuvien yli neljän hengen kotitalouksien määrä kasvoi neljä prosenttia. Kasvu oli suurempaa kuin koskaan aiemmin mittaushistorian aikana.

Vuokratrendi on silti vahvin nuorten ikäryhmässä, ja useimpien ensiasunto onkin juuri vuokra-asunto.

– Jos ostaa omistusasunnon, tekee ikään kuin pakkosäästöä lyhentämällä asuntolainaa. Jos asunnon hinta maltillisestikin nousee, viidessä vuodessa kertyy jo sievoinen summa rahaa. Jos ensiasunto on vuokra-asunto, tällaista pakkosäästämistä ei tule. Jos tilannetta ei kompensoi säästämällä samaan aikaan, kun maksaa vuokraa, ei ehkä ole kertynyt samanlaista puskuria isompaan asuntoon muuttoa ajatellen, Corin muistuttaa.


Kuvassa Anssi Huhta (vas.), Lasse Corin (oik.)

Alueelliset erot jatkavat kasvuaan

Kaupungistuminen on jatkunut pitkään, eikä sille näy loppua, vaikka pandemian myötä osa väestöstä siirtyy kasvukeskusten liepeille.

– Kaupungit ovat hyvin eri tyyppisissä tilanteissa asuntotuotannon, pienten asuntojen määrän ja vuokralaisten määrän osalta, samoin kuin tulevaisuuden kehitysnäkymien kannalta, Aktian pankkitoimintojen johtaja Anssi Huhta sanoo.

Pääasiassa sekä asunto- että vuokramarkkinat kukoistavat kasvukeskuksissa, ja se näkyy myös asuntojen hinnoissa. Kasvukeskukset ovat olleet tyypillisesti pienten asuntojen markkinapaikka, eikä pienten asuntojen kysyntä ole loppumassa, sillä yksin asuvien määrä on Suomessa kasvussa.

Asuntosijoittajalle melko vakaata vuokratuottoa voi odottaa opiskelijakaupungeista, mutta myös joistakin kasvukeskusten ulkopuolella olevista kohteista.

Asuntosijoittajalle melko vakaata vuokratuottoa voi odottaa opiskelijakaupungeista, mutta myös joistakin kasvukeskusten ulkopuolella olevista kohteista.

– Kysyntää luovat esimerkiksi paikalliset teollisuuslaitokset. Toisaalta on nähty tilanteita, joissa iso teollisuuslaitos vetäytyy pieneltä paikkakunnalta. Sen jälkeen vuokra-asunnoista on ylitarjontaa ja myynnin hetkellä hintataso on hyvinkin haasteellinen, Huhta sanoo.

Mihin asuntomarkkina on menossa?

Aktian pääekonomistin Lasse Corinin mukaan näyttää siltä, että suurempien vuokra-asuntojen kysyntä kasvukeskuksissa piristyy.

– Se tarjoaisi asuntosijoittajille enemmän mahdollisuuksia. Asuntosijoittaminen on keskittynyt tyypillisesti yksiöihin ja pieniin asuntoihin, ja tämä segmentti on kärsinyt paljon pandemian aikana, Corin sanoo.

Aiempina vuosina havaittu vuokrien kasvuero yksiöiden ja kolmioiden välillä on nyt kadonnut. Corinin mukaan isojen asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna hetkellisesti jopa nopeammin kuin yksiöiden.

Corinin mukaan isojen asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna hetkellisesti jopa nopeammin kuin yksiöiden.

Toisaalta suurempien vuokra-asuntojen neliöhinnat ovat usein alhaisempia kuin pienissä asunnoissa, joten suurta ryntäystä asuntosijoitusmarkkinalla tuskin nähdään.

– Suuremmissa asunnoissa vuokratuotto näyttää kuitenkin tulevaisuudessa olevan selvästi aiempaa parempi, Corin sanoo.

Teksti: Maarit Krok