Siirry sisältöön Siirry chattiin
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on alkanut

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on alkanut

Tiistai 22. helmikuuta 2022 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Venäjä on eilen tunnustanut Itä-Ukrainan kansantasavaltojen Luhanskin ja Donetskin itsenäisyyden ja lähettänyt joukkojaan alueelle. Markkinareaktio on ollut riskin myyminen. Osakemarkkinat ovat globaalisti laskussa, valtionlainakorot ovat tulleet alas ja öljyn hinta on nousussa. Eniten on ymmärrettävästi lyöty Venäjän markkinaa, jossa osakkeet ovat laskeneet reippaasti, valtionlainakorot nousseet ja rupla heikentynyt.

Kun tämä ensimmäinen shokki markkinoilla on ohi, huomio keskittyy siihen, mitä tapahtuu seuraavaksi: kuinka suuria pakotteita Venäjälle tullaan asettamaan ja mitkä ovat Venäjän mahdolliset vastatoimet niin pakotteiden kuin mahdollisten uusien aluevaltausten suhteen. Jos Venäjä tyytyy vain ottamaan vallan nyt miehittämillään alueilla, niin markkinoiden näkökulmasta merkitsevää on pakotteiden suuruus ja laajuus. Jos vertailukohtaa hakee Venäjän Krimin valtauksesta helmikuussa 2014, niin markkinareaktiot jäivät hyvin maltillisiksi. Silloin tosin myös asetetut pakotteet olivat aika lieviä. Tällä kertaa pakotteet tulevat varmasti olemaan selvästi kovempia.

Pidämme toistaiseksi allokaatiomme ennallaan ja osakepainon neutraalissa. Ukrainan tilanteen vuoksi riskit markkinoilla ovat kasvaneet, mutta huomioiden alkuvuoden osakekurssien laskun myös osakkeiden arvostustasot alkavat olla houkuttelevilla tasoilla. Jos tilanne ei eskaloidu odotettua enempää, niin uskomme, että markkinat stabiloituvat nopeasti.


Markkinakatsauksen ovat kirjoittaneet allokaatiojohtajat Tommi Tähtinen ja Patrik Moring.