Siirry sisältöön Siirry chattiin
Tiedote toimeksiantojen väliaikaisesta keskeytyksestä tietyissä Aktian jakelemissa 3. osapuolen rahastoissa, joissa on Venäjään liittyviä sijoituksia

Tiedote toimeksiantojen väliaikaisesta keskeytyksestä tietyissä Aktian jakelemissa 3. osapuolen rahastoissa, joissa on Venäjään liittyviä sijoituksia

Tiistai 1. maaliskuuta 2022 Asiakastiedotteet

Venäjä sulki Moskovan pörssin ulkomaalaisilta sijoittajilta 28.2.2022. Käytännössä tämä tarkoittaa, että arvonlaskenta ja toimeksiantojen käsittely keskeytyi niiden rahastojen osalta, joissa Venäjä on pääasiallinen markkinapaikka. Tähän mennessä Carnegie, Swedbank ja Swedbank Robur ovat ilmoittaneet Aktialle sulkevansa rahastot tilapäisesti rahastojen sääntöjen mukaisesti. 

Keskeytys koskee ainakin seuraavia rahastoja: 

  • Carnegie Rysslandsfond 
  • Swedbank Robur Rysslandsfond 
  • Swedbank Robur Östeuropafond 
  • Swedbank Russian Equity 

Rahaston sulkeminen tehdään asiakkaiden yhdenvertaisen kohtelun varmistamiseksi. Se on lakisääteinen toimenpide, joka rahastoyhtiön on tehtävä silloin, kun rahaston omistuksille ei ole mahdollista tehdä luotettavaa arvonmääritystä. Yhdenvertaisen kohtelun periaate on keskeinen periaate rahastoihin liittyvässä lainsäädännössä. 

Tämän väliaikaisen keskeytyksen aikana osuudenomistaja voi jättää toimeksiantoja sijoitusrahastoon kuten ennenkin. Keskeytyksen aikana ei kuitenkaan käsitellä toimeksiantoja, eikä varoja ole mahdollista lunastaa. Toimeksiannot toteutetaan, kun rahaston toiminta avataan ja arvostetaan sen päivän käytännön mukaisesti, kun toimeksiantoja päästään tavanomaisesti käsittelemään. 

Toimeksiantojen toteuttamisen keskeytys on voimassa toistaiseksi. Tällä hetkellä ei keskeytyksen kestolle ole mahdollista esittää arviota, mutta toimeksiantojen toteuttaminen aloitetaan uudelleen heti, kun rahastot avataan. 

Aktia Henkivakuutus Oy:n tarjoamien säästö- ja eläkevakuutusten säästösumman laskenta on keskeytynyt niiden vakuutussopimusten osalta, jotka sisältävä kyseisiä rahastoja, kunnes rahastojen arvot ovat taas saatavilla ja yhtiö pystyy laskemaan säästösumman arvon. Keskeneräiset toimeksiannot toteutetaan välittömästi sen jälkeen, kun rahastojen osuudenarvo on jälleen mahdollista laskea luotettavasti.  

 

Päivitetty 11.3.: 

Rahaston viimeisin julkaistu arvo ei välttämättä vastaa käypää arvoa kaupankäynnin mahdollisesti avautuessa.