Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä lähetetään aktiivisesti huijausviestejä. Myös huijausverkkolaskuja on liikkeellä.

Lue lisää täältä.

Markkinaraati: Öljyn hinnan nousu on väliaikainen

Markkinaraati: Öljyn hinnan nousu on väliaikainen

Perjantai 11. maaliskuuta 2022 Markkinaraati

Öljyn hinta on noussut nopeasti pakotteista johtuvan venäläisen öljyn kysynnän vähenemisen sekä öljymarkkinoiden yleisen epävarmuuden vuoksi. Aktian raaka-ainerahaston salkunhoitaja Juuso Atrila arvioi, että Venäjältä tulematta jäävän öljyn korvaaminen muualta ei ole kuitenkaan helppoa.

–  Se ei ole mahdotonta, mutta vaatii investointeja öljyteollisuuteen. Venäjältä tulee viisi miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä. Vie pitkän aikaa, ennen kuin sitä korvaava kapasiteetti pystytään rakentamaan muualle. Öljyinvestointeja on nimittäin vähennetty viimeiset kymmenen vuotta vihreän siirtymän vuoksi, Atrila sanoi Kauppalehden Markkinaraadissa perjantaina.

Atrilan mukaan öljyn hintakehitystä on vaikea varmuudella ennustaa, mutta bensan hinta voi hetkellisesti nousta vaikka 2,5 euroon. Öljytynnyrin hinta on nyt yli 120 dollaria.

–  Johdannaiset hinnoittelevat öljyn hinnan olevan tämän vuoden lopulla 95 dollaria tynnyriltä ja ensi vuoden lopussa 85 dollaria. Markkinat arvioivat siis hintapiikin olevan väliaikainen. Venäjän öljyn korvaaminen laittaa nykyisen kapasiteetin äärirajoille, mikä tekee öljymarkkinasta jatkossakin häiriöherkän, Juuso Atrila sanoo.

Atrila muistutti, että vihreä siirtymä nostaa teollisuusmetallien kysyntää, mikä luo raaka-aineindeksiin nousupaineita.

–  Vihreä siirtymä on kuitenkin hyvä asia, jota Venäjän fossiilisista energialähteistä luopuminen jouduttaa. Samalla siihen liittyvät investoinnit kiihdyttävät osaltaan myös talouskasvua, Atrila arvioi.

Markkinaraati-keskustelussa olivat mukana myös Danske Bankin tutkimusjohtaja Heidi Schauman ja ekonomisti Kristian Nummelin Nordeasta. 

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.