Siirry sisältöön Siirry chattiin
Kuukausi sotaa, mitä talousindikaattorit kertovat?

Kuukausi sotaa, mitä talousindikaattorit kertovat?

Maanantai 28. maaliskuuta 2022 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa noin kuukausi sitten. Tässä ajassa on jo ehditty julkaista useampi talousindikaattori, jotka kertovat kuinka kuluttajat ja yritykset ovat reagoineet sotaan sekä sen tuomaan epävarmuuteen. Tähän mennessä indikaattorit antavat yllättävänkin positiivisen kuvan tilanteesta.

OECD ennustaa hidastuvaa talouskasvua

OECD julkaisi päivitetyt talousennusteet maaliskuussa. Ennusteen oletuksena oli, että sodan kahden ensimmäisen viikon aikana nähdyt talousvaikutukset jatkuisivat seuraavat 12 kuukautta. Tämä koskee esimerkiksi raaka-aineiden hintoja.

Ennusteessa sota hidastaa globaalia talouskasvua 1,1 prosenttiyksikköä, Yhdysvaltojen kasvua noin prosenttiyksikön ja Euroalueen kasvua 1,4 prosenttiyksikköä. Vaikutus on selvän negatiivinen, mutta vuodelle 2022 ennustetaan kaikesta huolimatta selvää, noin 2–3 prosentin, kasvua kyseessä oleville talouksille.

Kuluttajien ensireaktio on voimakas

Torstaina julkaistiin euroalueen kuluttajaluottamusindikaattori. Kuten oli odotettavissa, luottamus heikkeni selvästi. Helmikuussa luku oli -8,8 ja maaliskuussa, eli sodan jo alettua, -18,7. Pudotus oli merkittävä ja kuvastaa hyvin kuluttajien ajatusmaailmaa. Uutisointi on ollut luonnollisesti ja syystäkin sysimustaa, joka vaikuttaa voimakkaasti kuluttajiin. Kuluttajien luottamus heikkeni, mutta oli kuitenkin vahvempi kuin koronakeväänä, eurokriisissä tai finanssikriisissä. Sodan jatko tulee näyttämään, mihin suuntaan luottamus kehittyy.

Euroalueen ostopäällikköindeksit odotuksia vahvempia

Torstaina julkaistiin euroalueen ostopäällikköindeksejä. Ostopäällikköindeksit kertovat eri toimialojen lähiajan kasvunäkymistä. Ne pohjautuvat suoraan yritysten ostopäälliköille tehtäviin kyselyihin, joten ne kertovat konkreettisesti yritysten tilanteesta ja näkymistä. Arvo yli 50 indikoi kasvua ja arvo alle 50 taas kutistumista. Maaliskuussa euroalueella palveluiden indeksi oli 54,8 ja teollisuuden 57. Molemmilla toimialoilla näkymät ovat siis vielä hyvät. Toki molemmilla toimialoilla arvot heikkenivät edellisestä kuukaudesta, mutta luvut olivat yli pitkänajan keskiarvon. 

Todellinen hinta realisoituu vasta tulevaisuudessa

Kokonaisuutena tämän suppean otannan talousindikaattorit ovat olleet odotusten mukaisia tai hieman parempia. Hyvä niin, mutta sodan jatkuessa on epäselvää, miten raaka-ainemarkkinat jatkossa kehittyvät. Venäjä ja Ukraina ovat molemmat tärkeitä metallien, energian ja ruoan vientimaita. Energiaviennin äkillinen pysähtyminen olisi myrkkyä kaikille maille. Samalla viljan saatavuusongelma, etenkin kehittyvissä maissa, on erittäin huolestuttava ilmiö.


Markkinakatsauksen on kirjoittanut pääekonomisti Lasse Corin.