Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä lähetetään aktiivisesti huijausviestejä. Myös huijausverkkolaskuja on liikkeellä.

Lue lisää täältä.

Kiinan talous kohtaa useita haasteita samanaikaisesti

Kiinan talous kohtaa useita haasteita samanaikaisesti

Maanantai 25. huhtikuuta 2022 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Maailman toiseksi suurin talous ja globaalin talouskasvun veturi Kiina, kohtaa useita kasvuhaasteita samanaikaisesti. Haasteet ovat sekä lyhytaikaisia että pitkäaikaisia. Nämä asettavat maan kasvutavoitteet kyseenalaiseksi niin tänä vuonna kuin tulevaisuudessakin.

Koronahaasteet kotona ja koronavoitto ulkomailla – molemmat haittaavat

Kiinassa ei ole tehokkaita rokotteita, vaan koronaa vastaan taistellaan zero-Covid-politiikalla. Tartuntojen leviämistä ehkäistään sulkemalla ihmiset koteihinsa viikoiksi. Tämän seurauksena satamia suljetaan ja tavaraliikenne ulkomailla pysähtyy. Rajoitukset estävät kotimaista kulutusta ja heikentävät maan luotettavuutta investointikohteena. Haluaisitko avata tehtaan maahan, jossa työntekijät voidaan yllättäen määrätä kotiin muutamaksi viikoksi? Eli talouskasvu kärsii nyt ja tulevaisuudessa.

Länsimaissa rajoituksia on purettu ja puretaan edelleen tehokkaiden rokotteiden ansioista. Rajoitusten purku mahdollistaa palveluiden käytön pitkän odotuksen jälkeen. Tavaroiden kysyntä vähenee ja palveluiden kysyntä lisääntyy. Arvaatte varmaan, missä maassa näitä tavaroita tuotetaan? Aivan, Kiinassa. Tämä länsimaiden palvelukulutuksen palautuminen on soraa Kiinan teollisuuden rattaisiin.

Yhden lapsen politiikan valtava hintalappu kirkastuu

Kiinan kuuluisan ”yhden lapsen politiikan” seurauksena maan väestökasvu on hidastunut nollaan ja väestön odotetaan vähenevän ensi vuodesta alkaen. Halpaa työvoimaa on saatavilla vähemmän, ja se hidastaa kasvua. Lapsikato on myös johtanut vääristyneeseen demografiarakenteeseen, jolloin alati pienenevällä työikäisellä väestöllä on yhä suurempi ikääntyvä kansa hoidettavanaan.

Kiinan hintakilpailukyky on heikentynyt jo vuosia

Kiina nautti aikoinaan selvästi halvemmista tuotantokustannuksista kuin lukuiset muut länsimaat. Hintakilpailukyvyllä on ollut merkittävä rooli maan täysin poikkeuksellisen voimakkaassa talouskasvussa viime vuosikymmeninä. Valtavat investoinnit ja talouden ripeä kasvu ovat kuitenkin nostaneet kustannuksia, eikä maa ole yhtä kilpailukykyinen kuin aiemmin. Tämä luo osaltaan haasteita talouskasvulle, kun ulkomaiset yritykset jatkuvasti jahtaavat edullisempien tuotantokustannusten maita.

Maakuva kärsii sodasta sekä ihmisoikeuksista

Kiinan maakuva on heikentynyt jo pidempään. Vähemmistöjen oikeudet, teknologiayritysten rajoitukset ja nyt vielä lopuksi Kiinan ”rajaton ystävyys” Venäjän kanssa ja neutraali asema Venäjän hyökkäyssotaan ovat kaikki heikentäneet maakuvaa. Kaikki nämä vähentävät länsimaisten kuluttajien luottamusta Kiinaa kohtaan ja lisäävät kriittisyyttä Kiinassa tuotettuja tavaroita kohtaan.

Kasvutavoitteiden saavuttaminen tulee olemaan vaikeaa

Kiinan taloutta lyödään nyt monesta suunnasta. Monet ongelmat ovat myös Kiinan itsensä aiheuttamia, kuten ihmisoikeusrikkomukset tai epäonnistunut koronapolitiikka. Kiinan perinteinen työkalu kasvun kiihdyttämiseen on ollut velkavetoiset investoinnit, senkin tehokkuus on heikentynyt velkataakan kasvettua huolestuttavan suureksi.

Kiinan kasvuongelmiin ei ole olemassa nopeita ratkaisuja, joten maan matka maailman suurimmaksi taloudeksi on entistä mutkikkaampi, ehkä jopa mahdoton.


Markkinakatsauksen on kirjoittanut pääekonomisti Lasse Corin.