Siirry sisältöön Siirry chattiin
Markkinaraati: Mökkeilyinnostus Suomessa jatkuu edelleen

Markkinaraati: Mökkeilyinnostus Suomessa jatkuu edelleen

Perjantai 29. huhtikuuta 2022 Markkinaraati

Vapun lisäksi varma kevään merkki on mökkikaupan vilkastuminen ja remonttihankkeiden käynnistyminen vapaa-ajan asunnoilla. Kahden koronavuoden aikana mökkikauppa kasvoi selvästi. Sen odotetaan jatkuvan edelleen koronaa edeltävää tasoa korkeammalla, mutta hieman maltillisempana kuin viime vuosien huipulla.

"Ihmiset ovat löytäneet koronan myötä mökkeilyn. Meillä suomalaisten kasvanut mökkeilyinto näkyy sekä remontointitarvikkeiden että valmismökkien kysynnässä. Nyt halutaan enemmän tilaa ja varustelua vapaa-ajan asuntoihin, sillä siellä tehdään etätöitä", sanoi K-Raudan ketjujohtaja Olli Pere Kauppalehden ja Aktian tuottamassa Markkinaraadissa.

Keskusteluun osallistuneen Starkin toimitusjohtajan Harri Päiväniemen mukaan mökkejä remontoidaan ympärivuotiseen käyttöön.

"Sinne halutaan tietoliikenneyhteydet. Samalla siirrytään myös uusiin energiaratkaisuihin, kuten aurinkosähköön. Remontointibuumi vähentää myös kesämökkien korjausvelkaa.”

Vapaa-ajan asunto ei nykyisin ole välttämättä enää kesämökki. Puhutaan ennemmin kakkosasunnosta.

”Se voi olla myös kerrostaloasunto jossain viihtyisässä ympäristössä”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoi.

Mökkien hintataso on noussut viime vuosina kasvaneen kysynnän takia. Monet rahoittavat vapaa-ajan asunnon pankkilainalla. Korot ovat olleet inflaation myötä nousussa.

”Todellinen voittaja inflaation ja korkojen myllerryksessä onkin se, joka erittäin matalien korkojen aikaan sitoi lainansa pitkään, esimerkiksi 10 vuoden korkoon. Tällöin lainan korko ei muutu, vaikka inflaatio ja Euriborit nousisivat merkittävästikin”, Aktian pääekonomisti Lasse Corin kirjoitti blogissaan äskettäin.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.