Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä soitetaan huijauspuheluita, joissa varoitetaan esimerkiksi pankkitunnusten tai tilin olevan vaarassa

Huijari pyrkii todistamaan asiansa oikeaksi lähettämällä tekstiviestin, joka näkyy samassa tutussa viestiketjussa kuin Aktian aidot viestit. Lue lisää.

Markkinaraati: Suomen sähköautokanta kasvaa kalliista sähkön hinnasta huolimatta

Markkinaraati: Suomen sähköautokanta kasvaa kalliista sähkön hinnasta huolimatta

Perjantai 7. lokakuuta 2022 Markkinaraati

Autojen valmistus ja sen myötä myös autokauppa on kärsinyt komponenttipulasta ensin koronapandemian ja sen jälkeen Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Ukraina on yksi merkittävistä komponenttien tuottajista. Uusien sähköautojen toimitusajat ovat keskimäärin 6–9 kuukautta mutta voivat venyä jopa 1,5 vuoteen.

– Autojen saatavuuteen ja toimitusaikoihin vaikuttaa autojen varustelutaso. Olemme jättäneet tarjonnasta pois malleja, joissa on komponenttipulan vuoksi vaikeasti saatavia lisävarusteita. Vaihtoehtona on myös käytetyn sähköauton ostaminen, sanoi Kauppalehden Markkinaraadissa Audi-liiketoimintajohtaja Johanna Ali K-Ryhmän autotoimialalta.

Talouden ja maailmantilanteen epävakauden vuoksi myös uusien autojen kysyntä on hieman laskenut. Uusia sähköautoja on kuitenkin rekisteröity alkuvuonna kaikista uusista autoista 16 prosenttia, kun vielä vuonna 2020 osuus oli neljä prosenttia.

– Vuoteen 2030 mennessä tavoitteena on kasvattaa sähköautojen osuutta uusista rekisteröinneistä 63 prosenttiin. Sähköautojen tutkimukseen ja tuotekehitykseen on investoitu kymmeniä miljoonia euroja. On selvää, että sähköautot ovat tulevaisuuden teknologia vielä pitkään, Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio arvioi keskustelussa.

Sähköautoilun kasvua rajoittavana tekijänä on viime aikoina nimetty myös akkumineraalien rajallisuus. Markkinaraatiin osallistuneen Delta-Auton toimitusjohtaja Helena Sauramon mukaan sähköautojen akkujen valmistuksessa tarvitaan teknologian kehittyessä jatkuvasti vähemmän mineraaleja.

– Mineraalien osalta pyritään myös korkeaan kierrätysasteeseen. Jo nyt akuissa käytetyistä mineraaleista kierrätetään 95 prosenttia, Sauramo totesi.

Aktian salkunhoitaja Mikko Aalto kirjoitti jo keväällä markkinakatsauksessaan pandemian ja sodan vaikutuksista vihreään siirtymään: ”Globaalit megatrendit ovat voimissaan ja siirtymä kohti uusiutuvaa ja vähäpäästöistä energiaa vain kiihtyy Euroopan rimpuillessa irti Venäjän fossiilisista energialähteistä.”

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.