Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä soitetaan huijauspuheluita, joissa varoitetaan esimerkiksi pankkitunnusten tai tilin olevan vaarassa

Huijari pyrkii todistamaan asiansa oikeaksi lähettämällä tekstiviestin, joka näkyy samassa tutussa viestiketjussa kuin Aktian aidot viestit. Lue lisää.

Markkinaraati: Vaikeasta pörssivuodesta on selvitty kuivin jaloin

Markkinaraati: Vaikeasta pörssivuodesta on selvitty kuivin jaloin

Perjantai 16. joulukuuta 2022 Markkinaraati

Osakemarkkinoiden vuosi on ollut täynnä rajuja toimintaympäristön muutoksia. Pandemian jälkilöylyjen aikaan käynnistyi Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, mikä heijastui jo käynnissä olevien energiahinnan nousuun ja inflaation kiihtymiseen. 

Epävarmuustekijät alkavan pörssivuoden osalta eivät ole hälvenneet, vaikka inflaatiossa nähdään jo taittumisen merkkejä. Talouskasvussa ennakoidaan taantumaa.

– Talouskasvun suhteen näkymät ovat edelleen jatkaneet heikentymistään. Ennuste kehittyneiden maiden talouskasvulle ensi vuonna on valahtanut jo nollan tuntumaan. Yritysten tulevaisuudennäkymät ovat jatkaneet heikentymistään, arvioi Aktian allokaatiojohtaja Patrik Moring markkinakatsauksessaan viime viikolla.

Kauppalehden Markkinaraati summasi kuluvaa pörssivuotta tämän viikon keskustelussaan. Raatilaiset hämmästelivät, kuinka hyvin osakemarkkinat ovat kestäneet näinkin rajuja muutoksia. 

– Toki tämä on ollut murheellinen vuosi, mutta monia toivon pilkahduksiakin on vuoteen mahtunut. Olosuhteet ovat tehneet kipeää erityisesti niissä osakkeissa, joissa arvostuskertoimet ovat olleet korkealla. Enää ei pärjää pelkillä tarinoilla. Perinteisen liiketoimintamallin yhtiöt ovat sen sijaan pärjänneet paremmin, Aktian Equity Mikko Aalto summasi Markkinaraadissa.

Vastuullisuus nähdään edelleen vahvistuvana trendinä myös osakemarkkinoilla. Aktia on panostanut voimakkaasti juuri vastuullisen sijoittamisen tuotteisiin.

– Pankit ovat nousevien korkojen ympäristössä hyviä sijoituskohteita. Myös tietoturva-ala on vahva tällaisena aikana. Lääketeollisuudessa puolestaan esimerkiksi Orion on uudella eturauhaslääkkeellään kiinnostava seurattava. Kaiken kaikkiaan rakenteellisen kasvun toimialat ovat osakemarkkinoilla ensi vuonna turvallisempia vaihtoehtoja, Mikko Aalto totesi.

Vuoden viimeisessä Markkinaraatikeskustelussa olivat Mikko Aallon lisäksi mukana myös Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sekä yksityissijoittaja Mika Heikkilä. Seuraava Markkinaraati lähetetään 20.1.2023.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.