Siirry sisältöön Siirry chattiin
Digisiivous on vastuullisuusteko – itselle ja ympäristölle

Digisiivous on vastuullisuusteko – itselle ja ympäristölle

Perjantai 17. maaliskuuta 2023 Asiakastiedotteet

Lauantaina 18.3. vietetään kansainvälistä digisiivouspäivää ja osana Kansalaiskyberteko-kampanjaa haluamme kannustaa kaikkia asiakkaitamme siivoamaan digijalanjälkensä. Se on vastuullisuusteko - itsellemme ja ympäristölle.  

Digijalanjäljellä tarkoitetaan tietojälkeä, jonka jätämme verkkoon. Se sisältää esimerkiksi julkaisemamme sisällön, mutta myös vierailemamme sivustot ja niiden keräämät tiedot meistä. Huolehtimalla omasta digijalanjäljestä, varmistat myös turvallisen pankkiasioinnin verkossa ja pidät varasi turvassa verkkorikollisilta.  

Miten teen digisiivouksen? 

Digisiivous kannattaa aloittaa tarkastamalla, mihin kaikkialle olet luonut käyttäjätilejä ja mitkä niistä ovat tarpeellisia. Tämän voi tehdä esimerkiksi omien sähköpostien kautta. Seuraavaksi kannattaa tarkistaa omat salasanat ja vaihtaa päällekkäiset tai liian helposti arvattavat salasanat pidempiin ja helposti muistettaviin salalauseisiin. Lopuksi siivotaan vanhat tiedostot ja turhat sovellukset roskakoriin ja huolehditaan, että tärkeät tiedostot ovat turvassa.  

Meille Aktiassa keskeistä on asiakkaidemme turvallinen pankkiasiointi ja osana digisiivousta on myös hyvä tarkistaa omat pankkiturva-asetukset. Näihin kuuluu esimerkiksi omien käyttörajojen tarkistaminen tileillä ja korteilla sekä salasanan vaihtaminen tarvittaessa. Varmistamalla itselle sopivat käyttörajat suojaat omat varasi ja pienennät väärinkäytön riskiä. Laittamalla ilmoitukset päälle korttimaksuista, huomaat luvattomat maksut välittömästi.

Digisiivous on ympäristöteko 

Tiesitkö, että digisiivous on myös ympäristöteko? Internet ja sitä tukevat järjestelmät tuottavat vuosittain 900 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä ja siivoamalla oman digijalanjälkesi, voit pienentää myös hiilijalanjälkeäsi ja osallistua ilmastonmuutoksen torjumiseen.  

Lisätietoa

Löydät lisätietoa Digisiivouspäivän viralliselta kotisivulta digitalcleanupday.org  englanniksi. Kansalaiskyberteko-kampanjasta löydät lisätietoa osoitteesta kansalaiskyberteko.fi . Lisäksi voit seurata kampanjaa sosiaalisessa mediassa nimimerkillä @kansalaiskyberteko. Kampanjan perustajajäsenenä ja kummiorganisaationa Aktia viestii kampanjasta yhdessä muiden hankekumppanien kanssa läpi vuoden myös omissa somekanavissaan.