Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä lähetetään aktiivisesti huijausviestejä. Myös huijausverkkolaskuja on liikkeellä.

Lue lisää täältä.

Turkissa Erdoğan säilyttänee valtansa, Yhdysvalloissa Biden aukoo velkakattosolmuja

Turkissa Erdoğan säilyttänee valtansa, Yhdysvalloissa Biden aukoo velkakattosolmuja

Maanantai 22. toukokuuta 2023 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Kun muu Suomi seurasi Suomen ja Ruotsin mittelöitä Euroviisuareenoilla, kehittyvien maiden salkunhoitajalle kyseisen viikonlopun päätapahtuma olivat Turkin presidentinvaalit. Turkkia itsevaltaisesti jo kahden vuosikymmenen ajan pääministerinä ja sittemmin presidenttinä hallinnut Recep Tayyip Erdoğan joutui tiukan paikan eteen opposition Kemal Kılıçdaroğlun lähtiessä vaalipäivään jopa hienoisena ennakkosuosikkina. Erdoğan saavutti kuitenkin torjuntavoiton 49,5 prosentin kannatuksellaan, ja voittanee vaalit parin viikon päästä järjestettävällä toisella kierroksella. Parlamentissa Erdoganin liittouma säilytti enemmistön. Turkki jatkaa siis omintakeisen talouspolitiikan tiellä, joka on johtanut valuutan huomattavaan heikentymiseen ja 50–80 prosentin inflaatioon keskuspankin ollessa tiukasti presidentin käskyvallan alla.  Ensi kerralla sitten…

Sijoittajat jännittävät, päästäänkö Yhdysvalloissa sopuun velkakatosta vai onko edessä maksukyvyttömyys

Yhdysvaltojen 31 tuhannen miljardin dollarin velkakatto saavutettiin jo tammikuun puolessa välissä. Maksukyvyttömyyttä on saatu kuitenkin lykättyä valtiovarainministeriön kirjanpidollisilla taikatempuilla. Aika alkaa kuitenkin kulua vähiin, ja kesäkuun alussa rahat uhkaavat oikeasti loppua. Onneksi myös poliitikot alkavat jo herätä talviunestaan, ja presidentti Biden pyrkii aukomaan solmuja republikaanipuolueen johdon kanssa. Osapuolten näkemykset ovat kuitenkin vielä kaukana toisistaan demokraattien vaatiessa puhdasta lainakaton nostoa ja republikaanien ajaessa lakiesitystä, joka sisältää lisäksi leikkauksia ja ehtoja valtion menoihin. Kuinka vakava tilanne on?

Erittäin vakava, mikäli kompromissia ei synny ja velkakattoa ei nosteta. Kun velkakattokeskustelu Yhdysvalloissa roihahti viimeksi kunnolla vuonna 2011 ja sopu saatiin aikaiseksi vain kaksi päivää ennen kriittistä hetkeä, nähtiin valtionvelkamarkkinoilla ja osakemarkkinoilla erittäin suuria liikkeitä. S&P laski tällöin ennenkuulumattomasti USA:n luottoluokitusta AAA:sta AA+:aan. Yhdysvaltojen maksukyvyttömyydestä seuraisi kauaskantoisia seurauksia maan taloudelle ja työllisyydelle. Osakemarkkinoilla nähtäisiin massiivinen myyntipaine, mutta dollari kuitenkin todennäköisesti säilyisi turvasatamana. Vuonna 2011 Yhdysvaltojen 10 vuoden korkotasot sukelsivat prosenttiyksiköllä sijoittajien riskinottohalukkuuden kadotessa, mikä on mahdollinen reaktio tälläkin kertaa. Osakemarkkinoiden alavire tarttuisi niin kehittyneisiin kuin kehittyviin markkinoihin, joiden valuutat heikentyisivät reippaasti. 

Mielestäni ei kuitenkaan ainakaan vielä ole syytä huoleen. Sijoittajia lohduttanee tieto siitä, että pelkästään vuoden 2000 jälkeen lainakattoa on nostettu tai se on poistettu käytöstä 24 kertaa. Sijoittajat uskovat sovun löytyvän, jos katsotaan markkinoiden kuumemittareita, VIX- ja MOVE-indeksejä. Osakemarkkinoiden heiluntaa mittaava VIX-indeksi on selvästi viimeisen 12 kuukauden keskiarvon alapuolella 17 prosentissa, ja Yhdysvaltojen valtionlainamarkkinoiden volatiliteetti-indeksi MOVE on suurin piirtein 12 kuukauden vaihteluvälinsä keskellä. Yhdysvaltojen yhden vuoden CDS-taso (vakuutuksen hinta USA:n lainojen maksukyvyttömyyttä vastaan), kuitenkin oireilee ja on noussut normaalitasoiltaan 10–15 korkopisteestä yli 150 korkopisteeseen. 

Korkoja mukaan sijoitussalkkuun

Kuten aiemmin olemme kirjoittaneet, korkotasojen voimakkaan nousun seurauksena korkomarkkinat ovat palanneet kiinnostavaksi omaisuusluokaksi. Euroopan rahamarkkinat ja valtionlainat tarjoavat yli 3–5 prosentin korkotuottotasoja. Siirryttäessä kehittyvien talouksien dollarimääräisiin valtionlainoihin on korkotuottotaso 8–9 prosenttia. Reunavaltioiden paikallisvaluuttamääräisissä valtionlainoissa päästään jo yli 13 prosenttiin. Kun yhtälöön lisätään maltillistuvat inflaatiopaineet ja koronnostosyklin kääntyminen Yhdysvalloissa, tasot vaikuttavat yhä houkuttelevimmilta. Korkosijoitukset tuovat lisäksi hajautusta sijoitussalkkuun. Riskejä edelleen on, mutta nykyisillä korkotasoilla riskin ottamisesta maksetaan hyvin.