Siirry sisältöön Siirry chattiin
E-laskut tulleet tuplana

Asiakkaamme ovat saaneet e-laskuja tuplana. Ylimääräisen laskun voi poistaa. Selvitämme parhaillaan virheen syytä. Pahoittelemme virheestä aiheutuvaa haittaa.

Varovaista optimismia Aasian markkinoilla

Varovaista optimismia Aasian markkinoilla

Maanantai 5. kesäkuuta 2023 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Aktian allokaatiosalkunhoito ja Manager selection vierailivat pitkän koronatauon jälkeen Hong Kongissa ja Singaporessa huhtikuun lopulla. Tiedonkeruumatkan kohde valikoitui kyseisiin maihin, koska etenkin Hong Kong, Kiina ja tietyt muut Aasian maat ovat olleet tiukkojen koronarajoitusten alaisia alkuvuoteen asti. Lisäksi geopoliittisesti etenkin Pohjois-Aasian tilanne on mielenkiintoinen.

Matkustusrajoitukset vapautettiin Hong Kongissa alkuvuodesta, ja halusimme olla ensimmäisten sijoittajien joukossa tarkkailemassa tilannetta paikan päällä. Aktian Manager selection -yksikkö on työskennellyt pitkään alueella toimivien johtavien salkunhoitajien ja asiantuntijoiden kanssa, ja pääsimme haastattelemaan kärkiasiantuntijoita alueen viimeaikaisesta kehityksestä. Viime vuodet ovat olleet tapahtumarikkaita globaalisti, ja monessa asiassa Kiina on ollut pääpelurina tapahtumien ajurina.

Kiinan kehitys heijastuu kehittyville markkinoille

Edellisellä tiedonkeruumatkallamme tammikuussa 2020 Kiinan kasvu oli vielä erittäin voimakasta, ja globaali sijoittajasentimentti kehittyviin talouksiin oli positiivinen. Tulevat riskit olivat kuitenkin jo ilmassa. Trumpin aloittama kauppasota USA:n ja Kiinan välillä vaikutti edelleen taustalla, ja koronan ensimmäiset yskäisyt oli kuultu. Pian tämän jälkeen maailma alkoi sulkeutua koronapandemian myötä, ja aluksi vaikutti siltä, että etenkin Kiina oli pandemianhoidon esimerkkimaa tiukkojen koronasulkujen ansiosta. Ongelmat etenkin Kiinan ja sen myötä kehittyvien markkinoiden osalta alkoivat vuonna 2021. Kiinan keskushallinto tiukensi otettaan monopolistisista toimialoistaan ja tiukensi kovalla kädellä (jopa yön yli) regulaatiota etenkin internetjäteiltä, lääkeyhtiöiltä ja opetusalalla. Samaan aikaan uudet tarttuvammat koronavariantit alkoivat levitä kulovalkean tavoin, mikä asetti haasteita tiukalle koronsulkupolitiikan Kiinalle ja siellä toimiville paikallisille, mutta myös kansainvälisille yhtiöille. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa keväällä 2022 haittasi kehittyviä markkinoita laajasti mm. sen synnyttämän inflaation myötä, mutta pakotti myös länsimaalaiset sijoittajat ja yhtiöt arvioimaan uudelleen Kiinaan liittyviä riskejään. Näistä kaikista syistä kehittyvät markkinat ovat olleet suuressa paineessa, ja kehittyvien markkinoiden indeksikehitys on ollut vaatimatonta.

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa keväällä 2022 haittasi kehittyviä markkinoita laajasti mm. sen synnyttämän inflaation myötä, mutta pakotti myös länsimaalaiset sijoittajat ja yhtiöt arvioimaan uudelleen Kiinaan liittyviä riskejään.

Optimismia ilmassa, kuluttajat vielä varovaisia

Ajankohta Aasian matkalle oli siis otollinen, sillä selkeitä katalyyttejä, kuten Kiinan avautuminen, on havaittavissa markkinoilla. Paikalliset sijoittajat olivat varovaisen optimistisia nykytilasta ja tulevaisuudesta. Selvää on, että sijoittajat ovat olleet pettyneitä toteutuneisiin tuottoihin, ja ylireagointia on nähty myös viimeisten parin vuoden aikana tiettyjen laadukkaiden yhtiöiden kohdalla. Kevään 2023 aikana tuotot eivät kuitenkaan ole vielä realisoituneet, ja tähän syiksi on arvioitu koronakriisin etenkin paikallisiin kuluttajiin jättämät syvät arvet. Selvää kasvua nähdään peruskulutushyödykkeissä ja luksustuotteissa. Toisin sanoen tavallinen kuluttaja on varovainen, mutta rikkailla patoutunut kulutus on jo käynnissä. Oletettavaa on, että ajan kanssa paikallinen kulutus tulee kasvamaan takaisin koronaa edeltäville tasoille, mutta tämä voi viedä joitakin vuosia.

Valmistajat vetäytyvät Kiinasta

Toinen selkeä trendi on kansainvälisten yhtiöiden toimitusketjujen ja tehtaiden hajauttaminen pois Kiinasta. Pääasiallisena syynä tähän on nähty kohonneet geopoliittiset riskit, Yhdysvaltojen ja Kiinan kiihtynyt kauppasota ja deglobalisaatio. Selkeitä hyötyjiä trendistä on Aasian pienemmille maille etenkin Kaakkois-Aasiassa, mutta myös länsimaita maantieteellisesti lähempänä oleville maille. Ennen koronapandemiaa monien kehittyvien markkinoiden sijoittajien konsensus oli sijoittaa kasvaviin kiinalaisiin yhtiöihin. Koronavuosien jälkeen sijoittajien yhtiökohtaisissa ja maapositioinnissa on nähtävissä selkeästi enemmän hajontaa.

Konsensus paikallisten sijoittajien kesken on, että kiinnostavia yhtiöitä löytyy edelleen alueelta erittäin paljon, ja arvostustasot ovat houkuttelevammat kuin vuosikausiin.

Viime kuukausina käynyt keskustelu kehittyvistä markkinoista ja Kiinasta divestoinnista sai paikallisilta toimijoilta toisaalta ymmärrystä, mutta ei kannatusta. Aasia ja Kiina edustavat edelleen suurta osaa globaalista talouskasvusta, väestöstä ja innovaatiosta, ja näin ollen poissulku on varsin radikaali päätös. Konsensus paikallisten sijoittajien kesken on, että kiinnostavia yhtiöitä löytyy edelleen alueelta erittäin paljon, ja arvostustasot ovat houkuttelevammat kuin vuosikausiin. Lisäksi monet kehittyvät Aasian maat ovat eri vaiheessa taloussykliä kuin kehittyneet taloudet. Mahdollisuudet eivät kuitenkaan tule ilman riskejä, ja jatkossa salkunhoitajien tulee huomioida makroriskit vieläkin paremmin kehittyvien markkinoiden salkkua rakentaessaan.