Siirry sisältöön Siirry chattiin
Finnair Visa -sovelluksen aktivoinnissa käytettävä kertakäyttöinen vahvistuskoodi ei tällä hetkellä saavu asiakkaille.

Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheutuvaa haittaa.

Uudistunut ASP tarjoaa entistäkin parempia etuja ensiasunnon ostajalle

Uudistunut ASP tarjoaa entistäkin parempia etuja ensiasunnon ostajalle

Torstai 22. kesäkuuta 2023 Blogit ja artikkelit

Ensiasunnon ostajien tueksi suunniteltu ASP-järjestelmä on uudistunut tänä vuonna ja mahdollistaa nyt entistäkin useammalle asuntosäästämisen ja ensimmäisen oman asunnon ostamisen.

Lue lisää ASP-lainasta ja täytä lainahakemus Aloita ASP-säästäminen

ASP on asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva järjestelmä, jonka avulla valtio tukee ensimmäisen omistusasunnon hankkimista. Järjestelmään kuulvat sekä ASP-tili että ASP-laina, jotka yhdessä mahdollistavat hyötyjä ensiasunnon ostajalle. Kun ASP-tilille on säästetty vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta, pankki voi myöntää ASP-lainan ja säästäjä pääsee hyödyntämään ylimääräisen talletuskoron ja muut edut, kuten korkotuen.  

Järjestelmää uudistettiin vuoden 2023 alusta niin, että säästämisen aloittamisen yläikärajaa nostettiin. ASP-säästämisen voi nyt aloittaaa vielä 44-vuotiaana, kun yläikäraja aiemmin oli 39 vuotta. Myös mm. säästämisen rajoja ja ASP-lainan kuntakohtaisia ylärajoja on nostettu tänä vuonna, joten järjestelmään sisäänrakennetut korko- ja takaushyödyt ovat nyt entistäkin houkuttelevammat.  

ASP:n edut lyhyesti

• veroton korko ja asunnon oston ja ASP-lainan noston yhteydessä maksettava lisäkorko ASP-tilin säästöille 
• ASP-lainaa jopa 90 % asunnon kauppahinnasta 
• valtion korkotuki ensimmäisen kymmenen lainavuoden ajaksi 
• maksuton valtiontakaus enimmillään 60 000 euroon asti 
• jopa 50 % kuntakohtaista enimmäismäärää korkeampi lainasumma, jos kaksi ASP-tilisäästäjää hankkii yhteisen asunnon. 

ASP-tili on konkreettinen tapa aloittaa säästäminen 

– ASP-tilin voi avata jo 15-vuotiaana, ja säästämisen minimisumma on 150 euroa vuosineljänneksellä. Minimisäästöaika on kahdeksan vuosineljännestä, mutta niiden ei tavitse olla peräkkäisiä, joten ASP-tilin voi hyvin avata heti, kun on omia tuloja, Aktian henkilöasiakkaiden tilien tuoteomistaja Nenita Lindholm toteaa.  

Säästämisen ylärajaa ASP-tileillä nostetiin tänä vuonna 4500 euroon vuosineljännestä kohti aiemmasta 3000 eurosta. Kuukaudessa voi nyt siis säästää tilille jopa 1500 euroa, mikä Lindholmin mukaan voi mahdollistaa loppukirin ennen asunnon ostamista ja näin ASP-lainan etujen maksimoinnin. 

Koko säästöajalta maksettavan verottoman 1 % koron päälle tulee vielä 4 % lisäkorko, joka maksetaan asunnon oston ja ASP-lainan noston yhteydessä.

ASP-tilille maksetaan myös hyvää korkoa. Koko säästöajalta maksettavan verottoman 1 % koron päälle tulee vielä 4 % lisäkorko, joka maksetaan asunnon oston ja ASP-lainan noston yhteydessä. Lisäkorko maksetaan tilin avausvuodelle ja sitä seuraavalle viidelle vuodelle. 

– ASP-tiliin liittyen on hyvä huomioida, että säästämisen aloittaminen avaa mahdollisuuden hyötyä ensiasunnon ostajan ASP-eduista. ASP-tilisäästämisen aloittaminen ei sulje pois sitä, että jos elämäntilanne muuttuu, voit lopettaa säästämisen ja nostaa ASP-säästöt. Tällöin kertynyt veroton korko jää kuitenkin saamatta, Lindholm sanoo.

ASP-lainan korkotuen hyödyt

Aktian henkilöasiakkaiden vakuudellisten lainojen tuoteomistaja Catrin Grotenfelt nostaa esiin ASP-lainan korkotuen hyödyt. Mikäli lainan kokonaiskorko ylittää 3,8 %, Valtiokonttori maksaa korkotukena 70 % ylimenevästä osasta kymmenen ensimmäisen lainavuoden ajan.  

– Nyt, kun korot ovat plussalla, korkotuki on taas ajankohtainen ja antaa ensiasunnon ostajalle hyvän lisäturvan, Grotenfelt muistuttaa.

Korkotuki antaa ensiasunnon ostajalle hyvän lisäturvan.

ASP-lainaan kuuluu myös maksuton valtiontakaus, josta normaalisti peritään 2,5 % takausmaksu. Takauksen enimmäismäärä nousi vuodenvaihteessa 50 000 eurosta 60 000 euroon.  

– ASP-lainaa voi saada jopa 90 % asunnon kauppahinnasta. Tällöin ostettava asunto ei yksinään riitä vakuudeksi lainalle. Maksuton valtiontakaus parantaa mahdollisuutta hankkia asunto ilman muita ulkopuolisia takauksia, Grotenfelt jatkaa. 

ASP mahdollistaa myös sen, että kaksi ASP-tilisäästäjää voi ostaa yhteisen asunnon joko yhteisellä tai erillisillä lainoilla. ASP-lainan enimmäismäärä voi tällöin olla 50 prosenttia suurempi kuin yhdelle lainan ottajalle. 

Ensiasuntoa ostamaan, miten liikkeelle?

Ennen ensiasunnon hankintaa kannattaa hyvissä ajoin miettiä omia asumisen tarpeita ja suunnitelmia. Oletko ostamassa asuntoa lyhyempään vai pidempiaikaiseen tarpeeseen? Riittäisikö aluksi pienempi yksiö tai kaksio, jonka voi sitten vaihtaa suurempaan esimerkiksi perhetilanteen muuttuessa.

Entä sitten, kun säästöjä on kertynyt ja elämäntilanne on muutenkin sopiva ensimmäisen asunnon ostamiselle? Miten asiassa kannattaa edetä? 

– Ensimmäiseksi kannattaa olla yhteydessä Aktiaan täyttämällä asuntolainahakemus ja selvittää paljonko voi saada lainaa. Toisin sanoen, mikä on se realistinen summa, millä voit ostaa ensimmäisen asuntosi. Tämä onnistuu helposti pankin asiakasvastaavan kanssa, Grotenfelt toteaa.

– Asiakasvastaavan kanssa käydään läpi oman talouden kokonaistilanne ja esimerkiksi ruokaan, harrastuksiin ja asumiseen liittyvät kustannukset. Keskustelun jälkeen voit saada pankista lainalupauksen, ja tästä on hyvä lähteä etsimään ensimmäistä omaa asuntoa, Lindholm jatkaa.  

Lue lisää ASP-lainasta ja täytä lainahakemus Aloita ASP-säästäminen

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin asuntolainasta

Luoton myöntäjänä toimii Aktia Pankki Oyj, Arkadiankatu 4-6, 00100, kotipaikka Helsinki, Y-tunnus 2181702-8. Luoton myöntäminen edellyttää kaikissa tapauksissa hyväksyttyä luottopäätöstä.