Siirry sisältöön Siirry chattiin
Autoalan sähköistymisestä hyötyvät sijoittaja ja ympäristö

Autoalan sähköistymisestä hyötyvät sijoittaja ja ympäristö

Maanantai 6. marraskuuta 2023 Blogit ja artikkelit

Aktian vastuullisuusillassa teemana olivat autoalan sähköistyminen ja vastuullinen sijoittaminen.

Vastuullisuusilta tarjoili ajankohtaista asiaa autoalan sähköistymisestä ja vastuullisesta sijoittamisesta. Tapahtuma järjestettiin Polestarin tiloissa Herttoniemessä, ja yleisöllä oli mahdollisuus tutustua täyssähköiseen Polestar-mallistoon.

Siirtyminen sähköautoiluun on arjen valinta, joka tukee kestävää kehitystä. Yksi vastuullisuusillan tavoitteista olikin lisätä ymmärrystä sähköisen siirtymän tarjoamista mahdollisuuksista. 

Sähköistyminen avaa kiinnostavia mahdollisuuksia sijoittajalle

Sähköistyminen edustaa autoalan historian suurinta murrosta. Muutos avaa sijoittajille kiinnostavia mahdollisuuksia osallistua lähivuosikymmenten nopeaan kasvuun sekä autonvalmistajien että latausasema- ja puolijohdeyhtiöiden kautta.

– Autoista tulee yhä enemmän neljällä pyörällä liikkuvia monimutkaisia tietokoneita. 2000-luvun alkupuolella autossa oli keskimäärin noin 50–100 integroitua mikropiiriä, kun nyt valmistettavassa autossa on noin 400 integroitua mikropiiriä, ja sähköautoissa ja premiumautoissa vielä paljon tätäkin enemmän, tilaisuudessa puhunut Aktian salkunhoitaja Juuso Kenkkilä toteaa.

Sijoittaja pääsee Kenkkilän mukaan helpoimmin osalliseksi alan yhtiöiden kehityksestä sijoittamalla suoraan yhtiöiden osakkeisiin tai rahastoihin, jotka sijoittavat näihin yhtiöihin. Aktian rahastoista mm. Mikro Markka, Impakti, Nordic Micro Cap ja Nordic Small Cap, Eurooppa ja Europe Small Cap sekä Global sijoittavat joko sähköautoteollisuuteen tai latausasemiin. 

Ensirekisteröidyistä henkilöautoista jo kolmannes on täyssähköautoja

Sähköautot ovat yleistyneet viimeisen parin vuoden aikana valtavasti. Kehitystä ovat edesauttaneet niin erilaiset kannustimet kuin valikoiman monipuolistuminen. Myös infran – kuten latausverkoston – kehittyminen tukee vahvasti sähköautomarkkinan kehitystä.

– Uskon, että kuluttajat tietävät sähköautoilusta aiempaa enemmän, ja monia vielä tovi sitten vallalla olleita myyttejä on murrettu. Aika harva esimerkiksi enää lähtee kyseenalaistamaan, pääseekö sähköautolla Lappiin. Näen, että sähköautot tulevat yleistymään voimakkaasti entisestään lähivuosien aikana, Polestarin myyntijohtaja Tuukka Uunila sanoo.

Kestävä kehitys on yksi Aktian ja Polestarin perusarvoista, ja molemmat kiinnittävät erityistä huomioita ympäristöasioihin. Lähes kaikki Aktian rahastot täyttävät EU:n kestävän rahoituksen tiedonantoasetuksen artikla 8:n vaatimukset, ja rahastoista jo viisi yltää korkeimpaan Artikla 9 -mukaiseen, tummanvihreään luokkaan eli ovat vaikuttavuussijoittamisen rahastoja.

– Vaikuttavuus on hyödyn tuottamista ympäristöön ja yhteiskuntaan. Kestävämpi tulevaisuus tarkoittaa esimerkiksi ympäristöystävällisempää ja vihreämpää tapaa liikkua paikasta toiseen. Vihreää siirtymää mahdollistavat yhtiöt ovat oivallinen esimerkki vaikuttavuussijoittamisesta, Aktian vastuullisuuspäällikkö Eeva Toivonen toteaa.

Mikä on Polestar? 

Polestar on ruotsalainen, suorituskykyisiä premiumluokan sähköautoja valmistava automerkki, jonka kaikki tekeminen kiteytyy kolmeen virstanpylvääseen: muotoiluun, teknologiaan ja kestävään kehitykseen. Yhtiön missio on parantaa yhteiskuntaa kiihdyttämällä siirtymää aiempaa vastuullisempaan liikkumiseen. 

 

Tämä on mainos. Tämä ei ole Aktia Pankki Oyj:n antama yksilöllinen suositus asiakkaalle. Aktia Pankki Oyj ei vastaa asiakkaan sijoitustoiminnan tuloksesta. Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua rahoitusvälineen ominaisuuksiin, kuluihin ja riskeihin, jotka ilmenevät sijoitusrahaston avaintietoesitteestä ja rahastoesitteestä.