Siirry sisältöön Siirry chattiin
Suositut osakkeet eivät takaa hyviä tuottoja

Suositut osakkeet eivät takaa hyviä tuottoja

Maanantai 27. marraskuuta 2023 Blogit ja artikkelit

Kansanosakkeilla* tarkoitetaan 10 suosituinta yksityisten sijoittajien omistamaa osaketta. Osakkeet ovat tunnettuja yrityksiä, joilla on pitkä historia ja joihin ihmisten on helppo sijoittaa, koska liiketoiminta on heille ainakin jossain määrin tuttua. Kaikki suomalaiset tietävät, että UPM on metsäyhtiö tai että Kone valmistaa hissejä. Viimeisten viiden vuoden aikana suomalaisten kansanosakkeiden tuotot ovat kuitenkin hävinneet selvästi ruotsalaisille kansanosakkeille ja eri indekseille.

Suomalaiset kansaosakkeet ovat olleet huono sijoitus

Viiden vuoden aikaperspektiivillä suomalaiset kansanosakkeet ovat olleet huono sijoitus. Yhtä suuri summa sijoitettuna jokaiseen ruotsalaiseen kansanosakkeeseen olisi tuottanut viidessä vuodessa 61 prosenttia, kun taas suomalaisosakkeiden tuotoksi olisi samassa ajassa jäänyt vaivaiset 12 prosenttia. Lisäksi kotimaiset suosikkiosakkeet ovat tuottaneet vähemmän kuin Helsingin pörssi, Yhdysvaltojen pörssi ja euroalueen osakeindeksi viimeisten viiden vuoden aikana. Ei siis kovinkaan hyvä sijoitus.

 

Kansanosakkeet vs. kansalliset osakemarkkinat

 

Molemmista maista löytyy heikkoja sijoituksia. Suomessa heikoin on ollut Finnair, jonka osakkeen viiden vuoden kokonaistuotto on -96 prosenttia. Yhtiö on kärsinyt niin pandemiasta kuin Venäjän ylilentolupien menetyksistä. Ruotsalaisista osakkeista heikoiten on tuottanut kiinteistösijoitusyhtiö SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden), jonka viiden vuoden kokonaistuotto on ollut -59 prosenttia. Suomessa parhaiten on tuottanut Nordea ja Ruotsissa teräsyhtiö SSAB.

Tuttu ja turvallinen on vaarallinen käsite osakesijoittamisessa

Sijoittamiseen pätee pitkä liuta harhoja, jotka vaarantavat potentiaaliset sijoitustuotot. Yksi yleinen on niin kutsuttu kotimaaharha, jolla tarkoitetaan sitä, että sijoittajat suosivat kotimaisia osakkeita yli ulkomaisten. Syy on luonnollinen, ovathan kotimaiset yritykset entuudestaan tuttuja, ja tuttu koetaan turvalliseksi. Harha konkretisoituu nimenomaan kansanosakkeissa. Ne ovat tyypillisesti suuria kotimaisia yrityksiä, joilla on pitkä historia. Tuttu ja turvallinen ei valitettavasti kuitenkaan korreloi aina tuottojen kanssa. 

Jos sijoittaa ainoastaan kansanosakkeisiin, sijoittamisessa tuiki tärkeä hajauttaminen ei välttämättä toteudu kunnolla, ja syntyy riskikeskittymiä. Jos sijoittaa 10 suosituimpaan suomalaisosakkeeseen, sijoitussalkusta 30 prosenttia on valtioenemmistöomisteisissa yhtiöissä (Finnair, Fortum ja Neste) ja 20 prosenttia finanssisektorissa (Nordea ja Sampo).

Jos sijoittaa ainoastaan kansanosakkeisiin, sijoittamisessa tuiki tärkeä hajauttaminen ei välttämättä toteudu kunnolla, ja syntyy riskikeskittymiä.

Vastaavasti Ruotsissa yli 20 prosenttia pääomasta päätyisi suoraan pankkeihin (SEB ja Swedbank). Ruotsalaisissa kansanosakkeissa hajautushyötyä ja -haittaa tulee Industrivärden- ja Investor-sijoitusyhtiöistä. Molemmat omistavat yhtiöitä, jotka eivät ole mukana 10 suosituimmassa osakkeessa, mutta molemmat omistavat myös ruotsalaisia pankkeja. Tällöin sijoittamalla 10 suosituimpaan kansanosakkeeseen rakentaa osakesalkun, jonka pankkisektoripaino on itse asiassa yli 20 prosenttia.

 

Suomi kansanosakkeiden kokonaistuotto

Ruotsin kansanosakkeiden kokonaistuotto

 

Varsinaisia teknologiayhtiöitä ei ole mukana kummassakaan maassa, jos emme laske Nokiaa ja Ericssonia teknologiaosakkeiksi.

Suomalaisessa kansanosakelistassa on tapahtunut vain pieniä muutoksia viime vuosina. Orion on pudonnut 10 suosituimman osakkeen listauksesta, kun Koneen omistajien lukumäärä on kasvanut. Aivan viime aikoina listalle on noussut Mandatum. Sillä oli yhtä paljon omistajia kuin Sammolla, koska Sammon osakkeenomistajat saivat yhden Mandatum-osakkeen jokaista Sammon osaketta kohden.

Kannattaa mennä merta edemmäs kalaan

Sijoittajan ei siis kannata sokeasti tuijottaa vain kansanosakkeita, sillä 10 osaketta on turhan pieni määrä hajautushyödyn saavuttamiseksi. Pienissä pörsseissä, kuten Suomessa, toimiala- ja maantieteellinen hajautus kärsivät. Katse kannattaa siis kääntää rohkeasti rajojen ulkopuolelle, kun tarkoitus on metsästää osakkeita. Jos tämä tuntuu vaivalloiselta, kannattaa muistaa, että sijoittajille on tarjolla kosolti erilaisia rahastovaihtoehtoja, joilla pääsee helposti käsiksi ulkomaisiin osakkeisiin ja hajautushyötyihin.

 

Kansanosakkeet vs. kansainväliset osakemarkkinat

 

*Suomi (9/2023): Nordea, Nokia, Fortum, Sampo, Elisa, Neste, UPM-Kymmene, Finnair, Wärtsilä ja Kone.
Ruotsi (12/2022): Investor, Telia, Ericsson, Volvo, Swedbank, SEB, SBB, H&M, SSAB ja Industrivärden.
Nordean osakkeen kurssi on otettu Ruotsin pörssistä, koska sen noteeraus Helsingin pörssissä alkoi vasta 11/2018 puolivälissä.