Siirry sisältöön Siirry chattiin
Verkkosivujen evästehallinnassa on häiriö

Sivuston navigaatio ja haku toimivat vain, kun evästeet on hyväksytty ja sivu päivitetty. Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöistä aiheutuvaa haittaa.

Sijoittajien tärkeitä makrokäänteitä vuonna 2024

Sijoittajien tärkeitä makrokäänteitä vuonna 2024

Maanantai 15. tammikuuta 2024 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Mitä makrotalouden ilmiöitä ja käänteitä voimme odottaa vuodelta 2024, ja mitä sijoittajan tulisi pitää silmällä vuotta 2024 ajatellen?

Sijoitusmarkkinat ovat jo hinnoitelleet korkojen laskut

Inflaatio nujerrettiin vuonna 2023, ja vuodelle 2024 odotetaan jo selviä koronlaskuja niin EKP:ltä kuin FED:ltä. Inflaatiolukujen näkökulmasta tilanne näyttää hyvältä. Atlantin molemmin puolin hintojen nousu on hidastunut vauhdilla, mikä puolestaan on heijastunut voimalla sijoitusmarkkinoihin. Monien omaisuusluokkien, etenkin osakkeiden, arvo on noussut kohisten vuoden 2023 lopussa ja vuoden 2024 alussa. Positiiviset markkinaodotukset ovat seurausta siitä, että sijoittajat odottavat keskuspankkien leikkaavan korkoja merkittävästi vuonna 2024 (arviot ovat 1–1,5 prosenttiyksikön haarukassa). Tämä on myös inflaation kannalta suurin uhka tänä vuonna, ja jos tilanne aidosti kääntyy odotuksia huonommaksi, sijoittajien kannattaa varautua melkoisen negatiiviseen ralliin.

Talouskasvu hidastuu laajalla rintamalla vuonna 2024

Maailmantalouden kasvun odotetaan konsensusennusteen mukaan hidastuvan tänä vuonna 2,6 prosenttiin, kun se vuonna 2023 oli 2,9 prosenttia. Hidastumista suurempi huolenaine on kasvun jääminen selvästi alle 3,5 prosentin pitkän ajan keskiarvokasvun. Syitä talouskasvun hidastumiselle on useita. Osittain kyseessä on inflaationkolikoin toinen puoli; voimakkaat korkojen nostot tekevät tehtäväänsä eli hidastavat taloudellista aktiviteettia ja sitä kautta talouskasvua. Tämä on vaikuttanut selvästi rakentamisaktiviteettiin Euroopassa, Suomesta puhumattakaan. Tämän lisäksi vuonna 2024 tullaan arvioni mukaan kuluttamaan viimeiset rippeet ”ylimääräisistä” talletuksista, joita koronavuosien jälkeen kuluttajille jäi. Kasvun hidastuminen painottuu kehittyneisiin maihin, kun taas kehittyvien talouksien kasvun odotetaan kiihtyvän tänä vuonna. Talouskasvu on osakemarkkinoiden kasvun perusta, joten sen hidastumisen tulisi huolettaa sijoittajia.

Geopolitiikassa syytä varautua yllätyksiin

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee tänä vuonna 2 vuotta. Valitettavasti Ukrainan sota ei ole ainoa huoli sota-asiantuntijoiden mielessä. Kiinan suhtautuminen Taiwaniin ei ole muuttunut piiruakaan, mutta hieman lieventävänä asianhaarana voidaan onneksi todeta, että Kiina ja Yhdysvallat palauttivat virallisen sotilaallisen yhteydenpidon, jonka ne keskeyttivät vuonna 2021. Lähi-idässä Israelin ja Hamasin väliseen sotaan liittyy riski konfliktin laajenemisesta laajemmaksikin sodaksi alueella. Sodat ovat sijoittajailmiöinä täynnä yllätyksiä, ja niiden seurauksia on vaikea arvioida. Venäjän hyökkäys ja sen seuraukset olivat yllätys: energian hintojen voimakas kasvu, Euroopan nopea sopeutuminen korkeisiin energian hintoihin, laajat sanktiot jne.

Jännittävä on lievä ilmaisu USA:n vaalivuodesta 2024

Trumpilla on edelleen kova halu päästä takaisin Valkoiseen taloon, ja presidenttipeli Atlantin takana käy kuumana. Mielenkiintoinen ja varmasti monen mielestä mielekäs ehdokas on republikaanien Nikky Haley, joka ainakin tässä vaiheessa etenee esivaaleissa varsin lupaavasti. Trumpin voitolla olisi varmasti suuri vaikutus niin talouteen kuin kansainväliseen politiikkaan. Trumpin puheet esimerkiksi viranomaisten usuttamisesta poliittisten vastustajien perään eivät kuulosta erityisen demokraattiselta, ja hänen talouspolitiikkansa on ollut varsin protektionistista. Trumpin valinta toisi sijoitusmarkkinoille lisää liikkuvia osia ja epävarmuutta.

Uusiutuvalla energialla uusi ennätysvuosi tulossa

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan vuosi 2023 oli huikea uusiutuvan energian kasvuvuosi. Järjestö odottaa tulevista vuosista vieläkin huikeampia. Uusiutuvan energian voimakas kasvu on haaste fossiilisten polttoaineiden tuottajille, mutta avaa oven uusille liiketoimille niin epäsäännöllisen energian hyödyntämisessä kuin varastoinnissakin. Pitkässä juoksussa energiamurroksen voittajiksi nousevat ne maat, jotka ovat aiemmin olleet riippuvaisia fossiilisista energiamuodoista (esimerkiksi Suomi) ja häviäjiksi ne, jotka ovat riippuvaisia fossiilisen energian myynnistä.