Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä lähetetään aktiivisesti huijausviestejä. Uudessa huijauksessa pyydetään asentamaan etäkäyttösovellus puhelimeen.

Lue lisää täältä.

Unohdetut pienyhtiöt – miksi ne ovat juuri nyt houkutteleva sijoituskohde?

Unohdetut pienyhtiöt – miksi ne ovat juuri nyt houkutteleva sijoituskohde?

Maanantai 29. tammikuuta 2024 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Olemme jo viime syksystä viestineet asiakkaillemme pienyhtiöiden alhaisista arvostuskertoimista ja niiden houkuttelevuudesta sijoituskohteena. Marraskuun alusta joulukuun loppuun tuntui jo siltä, että laajempikin markkina olisi löytämässä takaisin osakevalintamoodiin, kun pienyhtiöt nousivat niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa, tuottaen selvästi paremmin kuin suurimmat listatut yhtiöt. Onko nyt jo liian myöhäistä hypätä kelkkaan mukaan?

Pienyhtiöt olivat vahvassa vedossa koronashokin ensiaallon laannuttua aina syksyyn 2021 asti. Taustalla olivat ennätysmäiset talouden elvytystoimet. Niiden seurauksena ylimääräinen raha haki tuottoa sieltä mistä sitä pystyi saamaan, ja riskisemmätkin sijoituskohteet löysivät ottajansa ehkä liiankin kalliilla hinnalla. Laajojen osakeindeksien arvostuskertoimet nousivat noin 10–15 prosenttia pandemiaa edeltävän tason yläpuolelle. Samalla pienyhtiöiden arvostukset nousivat huomattavasti enemmän. Globaalin kuluttajakysynnän painotus muuttui nopeasti palveluista kulutustavaroihin, mutta tuotantoketjut eivät sopeutuneet tarpeeksi nopeasti ja tarjontapuolelle syntyi ikäviä häiriöitä. Tämä nosti puolestaan inflaatiota, minkä seurauksena keskuspankkien oli pakko nostaa korkoja ja kiristää rahapolitiikkaa.

Löysä raha poistui markkinasta, ja arvostustasot palautuivat normaaleille tasoille. Myös korkotuotteiden pitkästä aikaa tarjoama tuotto nousi hyväksi vaihtoehdoksi omaisuusluokkien välisessä allokaatiossa. Riskisemmiksi luokitellut pienyhtiöiden arvostustasot laskivat ennätysalhaisiksi, varsinkin suurempien yhtiöiden arvostustasoihin verrattuna. Sama ilmiö tapahtui viimeksi finanssikriisin aikaan, mutta sen jälkeen pienyhtiöiden arvostustasot ovat olleet 10–20 prosentin preemiolla isompiin verrokkeihin nähden.

Vielä ehtii kelkkaan mukaan

Sama trendi niin ylös kuin alas on havaittavissa myös vähemmän volatiililla mittarilla mitattuna (esim. hinta suhteessa tasearvoon). Kyse ei siis ole pelkästään epävarmemmista tulosnäkymistä tai kauempana tulevaisuudessa siintävistä kassavirroista, päinvastoin. Analyytikoiden ennusteissa eurooppalaisten pienyhtiöiden tulokset kasvavat selvästi suurien yhtiöiden tuloksia enemmän.

Pienyhtiöiden taseissa on myös vähemmän velkaa, joskin luottoluokitukset ovat heikommalla tasolla ja täten velanhoitokyky on hieman isoja yhtiöitä heikompi. Tämä voikin olla suurin syy sille, miksi pienyhtiöitä pidetään tällä hetkellä liian riskialttiina sijoituskohteena. Vuoden 2024 lopussa ja vuoden 2025 alussa erääntyy iso määrä velkaa, joka pitää jotenkin rahoittaa uudelleen. Mielestäni tämä ei ole aito ongelma laajassa mittakaavassa, joskin joissakin sektoreissa, kuten kiinteistösektorissa, uudelleenrahoitusta voi olla haastavaa löytää kaikkiin tarpeisiin.

Myös teolliset ostajat ovat heränneet talviunilta, ja yrityskaupparintamalla on nähty piristymisen merkkejä. Tämä antaa mielestäni tukea sille ajatukselle, että yhtiöiden arvostustasot ovat ainakin hyvin houkuttelevilla, jos eivät suorastaan liian alhaisilla tasoilla.

Yksi Aktian osakerahastojen sijoitusfilosofian kulmakivistä on omistaa laadukkaita yhtiöitä, joilla on hyvä kassavirta, tase kunnossa ja hyvät mahdollisuudet pitkän aikavälin kannattavaan kasvuun. Näitä yhtiöitä löytyy nyt pienyhtiökentästä hyvin houkuttelevaan arvostustasoon. Pienyhtiöiden kelkkaan ehtii siis vielä hyvin hypätä mukaan.