Siirry sisältöön Siirry chattiin
Mobiilipankissa esiintyy häiriöitä

Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheutuvaa haittaa.

Kipupisteet löytyivät, mutta varovaisuus edelleen perusteltua

Kipupisteet löytyivät, mutta varovaisuus edelleen perusteltua

Maanantai 12. toukokuuta 2025 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Huhtikuun markkinakehitys oli edelleen hyvin arvaamatonta. Paniikkia lähestyvä tilanne tulliuutisten jälkeen kääntyi äkkiarvaamatta jälleen ahneuden puolelle, kun tullien osalta ilmoitettiinkin aikalisästä. Epävarmuus on vahvasti läsnä USA:n hallinnon toimissa, mutta markkina vaikuttaa löytäneen Trumpin kipupisteet. Tullien jälkeen fokus siirtynee jossain vaiheessa veropolitiikkaan, mikä voisi nostattaa tunnelmia edelleen. Liiaksi sijoittajan ei kannata vielä kuitenkaan innostua.

Markkinakehitys oli huhtikuussa varsin rajua. Heti kuun alussa, Trumpin julistamana vapautuspäivänä, kerrottiin selvästi odotettua suuremmista tulleista käytännössä kaikille maailman maille. Tämä sai sijoitusmarkkinat tolaltaan. Yhdysvaltalaisissa osakkeissa nähtiin kahden päivän aikana neljänneksi suurin pudotus jälkeen toisen maailmansodan. Dollarin heikkeneminen ja USA:n valtionlainojen korkojen nopea nousu toimivat kuitenkin osakemarkkinoita parempana USA:n hallinnon kaitsijana, kun jo muutaman päivän jälkeen ilmoitettiin, että tulleihin otetaan 90 päivän aikalisä. Kuun lopun lähestyessä puheet tulevista diileistä lisääntyivät, jolloin markkina onnistui kuromaan kiinni suuren osan huhtikuun heikkoudesta. Vahinkoa kasvunäkymille on kuitenkin jo tehty, mistä kertoo mm. dollarin jääminen selvästi heikommalle tasolle.

Epävarmuus jarruttaa Yhdysvaltain talouskasvua, Eurooppa nousee valokeilaan

Sijoittajat olivat vaalien jälkeen odottaneet Trumpin hallinnon keskittyvän ensisijaisesti verojen laskuun ja regulaation purkuun, joilla kasvunäkymiä olisi saatu parannettua. Ensimmäisten 100 päivän toimet ovat kuitenkin pitkälti liittyneet hyökkäyksiin kauppa- ja geopolitiikan saralla, mikä on alkanut näkyä kasvuennusteiden leikkauksina. Yhdysvaltain kasvu kärsii epävarmuudesta tuotteiden ja komponenttien toimitusketjujen katkeamisen sekä hintojen kohoamisen kautta. Lukuisat yritykset ovat vedonneet Trumpin hallintoon tullipäätösten perumiseksi, mutta vaikka tullit peruttaisiin heti kokonaisuudessaan, vahinkoa kasvulle on jo tapahtunut. Tuotantoketjujen pullonkaulojen vuoksi aktiviteetin palaamisessa kestää aikansa. Heikoin kasvuvaihe on vielä edessämme, mutta epävarmaa on heikkouden kesto ja syvyys.

Viesti epävarmuudesta on toistunut myös yritysten tuloskommenteissa. Haluttomuus tehdä isoja linjauksia tai uusia investointeja on haitallista tulevan tuloksentekokyvyn kannalta. Toistaiseksi julkistetut tulokset ovat itsessään ylittäneet odotukset tavanomaisella suuruudella, mutta ennusteiden tekeminen on epävarmuuden keskellä haastavampaa.

Euroopan tilanne näyttää suhteellisesti huomattavasti houkuttelevammalta. Maaliskuussa, tullipäätösten lähestyessä, EU-maissa alettiin puhua merkittävistä investoinneista etenkin puolustukseen. Samalla Saksa ilmoitti historiallisen suurista investoinneista ja velkajarrun höllentämisestä. Kaavaillut investoinnit ovat selvä piristysruiske Saksalle, mutta myös koko Euroopalle vuosiksi eteenpäin. Euroopan vakaus ja toimintakyky hankaluuksien keskellä on lisännyt Euroopan houkuttelevuutta sijoittajien silmissä. Sijoitusvirrat ovatkin kääntyneet vahvasti Eurooppaan päin.

Markkinat katsovat eteenpäin, mutta riskit eivät ole kadonneet

Oletettavaa on, että jatkossa Yhdysvaltain hallinto pyrkii kääntämään fokuksen enemmän kasvua tukeviin toimiin, kuten veronleikkauksiin ja sääntelyn keventämiseen. Kuluttajien luottamus on alkanut rapautua, ja sen myötä presidentin kannatuskin on ollut roimassa laskussa. Sijoitusmarkkinoilla on kuitenkin edelleen syytä pitää jäitä hatussa, vaikka tunnelmat kääntyisivätkin positiivisemmiksi. Epävarmuus on edelleen suurta, ja arvaamaton politiikka on jättänyt arpia kehitykseen. Vahinkojen arvioiminen on edelleen kesken, eikä osakemarkkinoiden nykyinen arvostus huomioi ilmoitettujen tullien edes osittaista pysyvyyttä. Samalla on muistettava sijoitusmarkkinoiden hämmästyttävä kyky katsoa vaikeuksien yli, jos tulevaisuudessa on lupauksia paremmasta.

Allokaatiossa olemmekin siksi pitäneet osakkeet neutraalipainossa. Olemme alipainossa pitkissä koroissa ja ylipainossa lyhyissä koroissa. Osakeallokaatiossa ylipainotamme Eurooppaa ja Suomea, joissa kasvu ja näkymät ovat suhteellisesti aiempaa houkuttelevampia ja arvostus on historiallista tasoa edullisempi. Neutraalipainossa oleva Yhdysvaltain osakemarkkina kärsii epävarmuutta kasvattavista toimista ja muita kalliimmasta arvostuksesta. Jatkossa odotamme korkojen laskun jatkuvan etenkin Euroopassa. Tämä tukee rotaatiota pienemmän kokoluokan yhtiöihin, joissa olemme edelleen mukana. Japanin ja kehittyvät markkinat pidämme alipainossa.

Korkosijoituksissa pidämme painopisteen korkeinta juoksevaa tuottoa tarjoavilla markkinoilla. Lyhyellä aikavälillä niissä on nähty hieman levottomuutta riskilisien levenemisen vuoksi, mutta eteenpäin katsoessa tilanne näyttää houkuttelevalta. Ylipainotamme kehittyvien markkinoiden paikallisvaluuttamääräisiä valtionlainoja sekä Investment Grade- ja High Yield -yrityslainoja. Dollarimääräiset kehittyvien markkinoiden valtionlainat ovat neutraalipainossa ja euroalueen valtionlainat isossa alipainossa.

Markkinakatsauksen on kirjoittanut Aktian allokaatiojohtaja Patrik Moring.