
Sijoitusyhtiö löysi uudesta Aktia Prosperity -osakerahastosta poikkeuksellisen kunnianhimoisille vastuullisuuskriteereilleen sopivan ratkaisun
Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä sijoitusrahaston rahastoesitteeseen ja avaintietoasiakirjaan.
Vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvä sijoitusyhtiö Adventurous Ideas oli etsinyt markkinoilta tavallista tiukempiin kriteereihinsä sopivaa rahastoa. Uusi Aktia Prosperity -osakerahasto täytti kriteerit, ja yhtiö päätti lähteä heti alkuvaiheessa rahastoon siemensijoittajaksi. Aktia Prosperity -rahaston sijoituksista vastaavat yhtenä tiiminä Aktian salkunhoitaja Tomi Korpivaara ja ESG-asiantuntija Ingeli Lönnberg.
Adventurous Ideas on sijoitusyhtiö, jonka koko toiminta rakentuu vaikuttavuussijoittamisen ympärille. Yhtiön beyond ESG -ajattelu ja kunnianhimoiset, osittain valtavirrasta poikkeavat sijoituskriteerit johtivat siihen, että he eivät olleet onnistuneet löytämään markkinoilta kriteeristöönsä sopivaa osakerahastoa.
Aktian lanseeraaman uuden Aktia Prosperity -osakerahaston kriteerit ja sijoitusprosessi osoittautuivat hyvin yhteensopiviksi Adventurous Ideasin arvolähtöisen sijoittamisen lähestymistavan kanssa, ja yhtiö päätti lähteä rahastoon siemensijoittajaksi.
Tarkastelussa koko arvoketju
Uusi rahasto tarjoaa kestävämpää maailmaa tavoittelevasta sijoittamisesta kiinnostuneille päivittäin likvidin EU:n kestävän rahoituksen SFDR-asetuksen artikla 9:n mukaisia tiedonantovelvollisuuksia noudattavan vaihtoehdon.
– Tämä on ollut kunnianhimoinen projekti. Halutaan aidosti keskittyä siihen, miten yhtiöt vaikuttavat positiivisesti maailmaan, ja miten voidaan välttää perinteisen ESG-sijoittamisen sudenkuopat Korpivaara painottaa.
Tomi Korpivaara ja Ingeli Lönnberg
Aktian muuta sijoitustoimintaa ohjaavien kattavien poissulkujen lisäksi Prosperity-rahaston kohdalla sovelletaan vielä laajempia poissulkuja koskien esimerkiksi eläinperäisyyttä, öljy- ja kaasuteollisuutta, kaivosteollisuutta ja louhintaa sekä metsäteollisuutta.
– Kohdeyhtiöiden arvoketjua tarkastellaan hyvin kriittisesti. Ei katsota ainoastaan, mitä itse yhtiössä tehdään, vaan mennään syvemmälle siihen, mikä mahdollistaa toiminnan koko arvoketjussa. Eläinperäisyyden arviointi on tässä mielessä esimerkiksi ollut iso haaste. Myös metsäteollisuuden poissulkeminen tuo kohteiden arviointiin oman lisämausteensa ainakin meillä täällä Suomessa.
Sijoitusfilosofian perustana kestävä vauraus
Rahaston sijoitusfilosofia perustuu kestävyysteemoihin ja niitä tukeviin megatrendeihin. Lähtökohtana on Korpivaaran mukaan ollut alusta alkaen se, että ei olla tekemässä kestävämpää rahastoa, vaan tehdään kestävä rahasto.
Ei tehdä kestävämpää rahastoa, vaan tehdään kestävä rahasto.
Sana Prosperity voidaan ymmärtää paitsi taloudellisena vaurautena, myös laajempana kukoistuksena, jota rahaston kestävät sijoituskohteet edistävät.
– Maailmaa muutetaan kestävää kehitystä tukevien innovaatioiden kautta. Innovaatiot luovat yritysten kilpailuedun, ja parhaat innovaatioita tekevät yritykset ovat tulevaisuuden voittajia, jotka muuttavat maailmaa. Näitä yhtiöitä me pyrimme valitsemaan rahastoon, Korpivaara sanoo.
Fokuksessa koko maailma
– Rahasto sijoittaa globaalisti, joten vertailuindeksiksi on valittu Bloomberg World Large & Mid Cap Net Return -indeksi, joka seuraa niin kehittyneiden kuin kehittyvien markkinoiden osakkeiden kehitystä. Kestävän maailman rakentaminen ei kuitenkaan seuraa maailman markkina-arvojakaumaa, joten esimerkiksi Yhdysvaltojen osuus rahastossa on indeksiin verrattuna alipainossa, vaikkakin silti merkittävä.
Salkussa on ainoastaan yrityksiä, jotka rakentavat kestävää maailmaa.
Korpivaara painottaa, että osakevalinnan taloudelliset kriteerit ovat tiukat, ja niitä seurataan kurinalaisesti. Tästä seuraa, että valinnoissa painottuvat vahvat ja jo vakiintuneet toimijat, joilla on kannattavaa bisnestä ja tase kunnossa. Koska salkussa on ainoastaan yrityksiä, jotka rakentavat kestävää maailmaa, on niiden kaikkien paino suunnilleen sama.
– Olen ajatellut sen niin, että kestävä maailma on se vahvin megatrendi ja kasvualusta, minkä ympärillä kaikki tapahtuu. Se, mikä ei ole kestävää tulee jollain aikavälillä kuolemaan pois. Yhtiöt, joilla on kestävä innovaatio ja halvempi tai parempi tai uusi tapa tehdä asioita, kasvavat sen megatrendin sisällä ja ottavat markkinaosuuksia.
Seitsemän kestävyysteemaa
Rahastolle on valittu seitsemän kestävyysteemaa, joiden puitteissa sijoituskohteita haetaan. Nämä ovat vihreä siirtymä ja ilmasto, luonnon monimuotoisuus ja ympäristö, puhdas vesi, kiertotalous, kestävä ruoantuotanto, kestävä rakennettu ympäristö ja yhteiskunta sekä vastuulliset tuotteet ja palvelut.
Rahaston hajautus poikkeaa merkittävästi perinteisestä globaalista hajautuksesta.
Aktiivisesti hoidetun rahaston sijoitusfilosofian takia, maa-, sektori- ja yhtiöpainot poikkeavat merkittävästi globaaleista markkina-arvopainoista. Korpivaara myöntää, että tietyt toimialat korostuvat väkisinkin rahaston sijoituskohteissa, joten portfolio pitää rakentaa harkiten myös riittävän hajautuksen saavuttamiseksi.
– Varsinaista toimialateemaa ei ole, mutta käytännössä painopiste on sellaisissa teemoissa kuin vihreän sähkön tuottaminen tai puhdas vesi. Yksi haaste onkin, että saadaan tarpeeksi diversiteettiä myös vaikuttamisen kannalta.
– Myös poliittinen riski ja regulaatio ylipäänsä on tässä ihan merkittävä tekijä. Itse uskon, että kun yhtiöt tuottavat asiakkailleen lisäarvoa, niille riittää kysyntää. Näin yhtiöiden laadun kautta näitä riskejä pystytään hallitsemaan, vaikka poliittisesti ajan henki ei kestävyysajattelua tunnukaan tällä hetkellä suosivan.
Ainutlaatuisessa sijoitusprosessissa painottuvat yhteistyö ja syvällinen vastuullisuusosaaminen
Sijoitusprosessissa lähestymistapa on uudenlainen siinä, miten yhteen nivoutunutta toiminta on Aktian ESG-tiimin kanssa. ESG-asiantuntija Ingeli Lönnberg on ollut kiinteästi mukana rahaston kehitystyössä, mikä on mahdollistanut sen, että kestävyyskysymyksiin voidaan pureutua syvällisesti, ei vain yksittäisen datapisteen kautta.
Emme koskaan katso vain yhtä datapistettä, vaan hyödynnämme useista eri lähteistä saatavaa dataa.
– Emme koskaan katso vain yhtä datapistettä, vaan hyödynnämme useista eri lähteistä saatavaa dataa, jota yhdistämme kvantitatiivisessa vastuullisuusanalyysissä. Tätä täydentää vielä kvalitatiivinen vastuullisuusanalyysi, jonka myötä yhtiön toiminnasta saadaan hyvin kattava kuva. Yhdessä taloudellisen näkökulman, fundamenttianalyysin ja sijoitusten maantieteellisen ja toimialoittaisen hajautuksen, kanssa tästä syntyy aika ainutlaatuinen sijoitusprosessi, jossa tavoitteena on paras mahdollinen tuotto kestävillä sijoituskohteilla.
– Pitää muistaa, että tällainen prosessi ei ole koskaan valmis. Se kehittyy koko ajan sitä mukaa, kun maailma ja työkalut kehittyvät. ESG-kentällä ei ole varaa pysähtyä, koko ajan tapahtuu niin paljon. Jos nyt toteaisimme, että malli on valmis, vuoden päästä se ei näyttäisikään enää kovin hyvältä.
Lue lisää rahastosta ja merkitse
Tämä on mainos. Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta. Rahasto-osuuden arvo voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa varat kokonaan tai osittain. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. Tämä ei ole Aktia Pankki Oyj:n antama yksilöllinen suositus asiakkaalle. Aktia Pankki Oyj ei vastaa asiakkaan sijoitustoiminnan tuloksesta. Asiakkaan tuleva sijoitustoiminnan tulos riippuu verotuksesta, joka puolestaan riippuu kunkin sijoittajan henkilökohtaisesta tilanteesta ja voi muuttua jatkossa. Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua rahoitusvälineen ominaisuuksiin, kuluihin ja riskeihin, jotka ilmenevät esimerkiksi sijoitusrahaston avaintietoasiakirjasta ja rahastoesitteestä. Rahastoon sijoittamista koskevassa päätöksessä on otettava huomioon kaikki näissä kuvatut rahaston ominaisuudet ja tavoitteet. Tämä mainos on ainoastaan markkinointia varten, se ei ole sitova sopimusasiakirja eikä missään säädöksessä edellytetty tietoasiakirja. Mainos ei riitä sijoituspäätöksen tekemiseen. Rahastoja hallinnoi Aktia Rahastoyhtiö Oy. Aktia Pankki Oyj toimii Aktia Rahastoyhtiö Oy:n asiamiehenä vastaten mm. rahaston salkunhoidosta. Säännöt, rahastoesitteet, avaintietoasiakirjat ja muut viralliset asiakirjat Aktia Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimille rahastoille sekä Aktia Pankki Oyj:n sijoittajatiedote ovat saatavissa veloituksetta suomen- ja ruotsinkielisenä Aktian toimipisteissä ja osoitteessa www.aktia.fi.