
Markkinaraati: Millainen on hyvä testamentti?
Markkinaraadissa keskustellaan tällä viikolla testamentista. Milloin testamentti olisi syytä tehdä? Entä miten tehdään hyvä testamentti? Mitä pätevään testamenttiin vaaditaan? Markkinaraadissa pohditaan myös, miksi perinnöistä kannattaa puhua perillisten kanssa.
Aktian henkilöasiakasliiketoiminnan päällikön Minna Mandellöfin mukaan jokaisen olisi hyvä tietää kenelle perintö menee, jos itse kuolee juuri nyt.
”Jos en ole tyytyväinen siihen kuka minut perii, se olisi hyvä hetki miettiä, että teen testamentin, jolla määrään kenelle perintöni menee”, Mandellöf sanoo.
Hyvän testamentin tekeminen lähtee suunnittelusta ja taustojen selvittämisestä. Asiantuntijan käyttäminen on suositeltavaa.
”Lippulappu löytyy varmasti googlaamalla, mutta se että viimeinen tahto oikeasti toteutuu, siihen tarvitaan keskustelua”, Mandellöf painottaa.
Perintö voi olla perheessä hyvin herkkä aihe, ja Suomessa käräjille menee vuosittain lähemmäs 2 000 perintöriitaa. Riitojen välttämiseksi varallisuudesta ja perinnöistä kannattaa puhua etukäteen. Helppoa se ei välttämättä ole, sillä kuolema on monelle tabu.
”Suosittelisin, että testamentin tekijä ottaa aiheen esille. On paljon helpompi puhua omasta kuolemastaan kuin toisen”, Mandellöf sanoo.
Testamentilla voi vaikuttaa myös perintöverojen määrään. Mandellöfin mukaan yksi tapa on jakaa omaisuutta useammalle, esimerkiksi lapsille ja lapsenlapsille, jolloin perintöpotti on pienempi. Toinen tapa on määrätä omistusoikeus yhdelle ja käyttö- ja hallintaoikeus toiselle.
”Siihen en lähtisi ilman juristia, joka kertoo, mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja onko tämä perillisille hyvä ratkaisu.”
Minna Mandellöfin lisäksi keskustelemassa olivat perintöasioihin erikoistunut juristi Risto Närhi ja S-Pankin varallisuus- ja perintösuunnittelupalveluiden johtaja Veera Kosonen.
Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.