Lainan lyhentäminen

Päätä itse, miten haluat järjestää lainasi takaisinmaksun. Löydä juuri sinulle sopiva lyhennystapa.

Annuiteetti

Lainan maksuerä sisältää sekä koron että lyhennyksen. Maksuerä muuttuu vain koronmuutoksen yhteydessä. Koron noustessa maksuerä suurenee, ja jos lainan korko laskee, maksuerä pienenee. Laina-aika pysyy muuttumattomana.

Tasaerä

Tasaerä merkitsee sitä, että maksat samansuuruista maksuerää koko laina-ajan. Koronmuutokset eivät vaikuta maksuerän suuruuteen. Jos korko muuttuu niin paljon, että maksuerä ei riitä lainan lyhentämiseen sovitussa ajassa, jäljellä oleva lainamäärä veloitetaan viimeisen maksuerän yhteydessä.

Tasalyhennys

Tasalyhenteisessä lainassa lyhennys on aina samansuuruinen. Koron osuus pienenee lainan vähentyessä. Siksi maksuerä on laina-ajan alussa suurempi. Koronmuutokset eivät vaikuta laina-aikaan. 

Lyhennysvapaa

Joskus rahaa tarvitaan muuhun kuin lainan lyhentämiseen. Suunnittelet ehkä vanhempain- tai sapattivapaata, jolloin tulosi ovat normaalia alhaisemmat, tai ehkä laina-ajan alussa otettava lyhennysvapaa sopii sinun tilanteeseesi. Lyhennysvapaasta sovittaessa pankki kartoittaa tilanteesi kokonaisuutena, ja tekee päätöksen lyhennysvapaan myöntämisestä tämän kokonaisharkinnan perusteella.

Haet lyhennysvapaata verkkopankissa kohdasta Lainat - lyhennysvapaa tai soittamalla asiakaspalveluumme puh. 010 247 010.

Etsitkö uutta asuntoa? Tutustu myynnissä oleviin kohteisiimme / Aktia Kiinteistönvälitys
Peruslaina, lisälaina ja muuta tietoa asuntolainoista / Aktian asuntolainat
Joko löysit unelmiesi asunnon? / Lainahakemus