Lainat

Lainat

Asuntolaina

Hae asuntolainaa

Jos olet kiinnostunut Aktian asuntolainasta, voit täyttää asuntolainahakemuksen tästä.

Otamme sinuun yhteyttä pian sen jälkeen, kun olemme vastaanottaneet lainahakemuksesi. Käymme lähettämäsi hakemuksen lyhyesti läpi ja kysymme tarvittaessa lisätietoja.

Lue lisää asuntolainasta täältä.

Ensiasunto

Autamme mielellämme löytämään sinulle sopivan ratkaisun ensiasunnon hankkimiseen.
  • 18-39 -vuotias ensiasunnon ostaja (omistusosuus asunnosta vähintään 50 %) on vapautettu varainsiirtoverosta.
  • Ensiasunnon ostajan 95% lainakatto tarkoittaa, että ostajalla on oltava vähintään 5 % asunnon myyntihinnasta omia säästöjä tai muita vakuuksia (esim. vanhempien asunto tai kaupallinen takaus).
Voit hakea asuntolainaa tästä.
Lue lisää asuntolainasta täältä.

Takaukset

Pankki tarvitsee vakuuden luoton takaisinmaksamisen varmistamiseksi. Asuntolainan vakuutena on useimmiten ostettava asunto-osake tai kiinteistö. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään löytämään sopivan takauksen asuntolainallesi. Aktian valikoimassa on saatavana seuraavat vaihtoehdot.

Aktia Asuntolainatakaus


Aktia Asuntolainatakaus on takaus, jonka voit ostaa lainallesi, jos lainasi määrä ylittää asunnon vakuusarvon. Näin sinun ei tarvitse pyytää sukulaisilta lisävakuutta tai sitoa muuta omaisuutta lainan vakuudeksi. Aktia Asuntolainatakauksen voit saada oman asunnon hankintaan, ja sen hinta määräytyy lainan suuruuden ja tarvittavan takauksen määrän mukaan.

Valtiontakaus


Oman asunnon hankintaan on mahdollista saada valtiontakaus.
  • Valtiontakauksen hinta on 2,5 % myönnetyn valtiontakauksen määrästä.
  • ASP-lainalle valtiontakaus on maksuton.
  • Valtiontakauslaina voi olla enintään 85 % asunnon hankintahinnasta.
  • Ensiasunnon ostajan valtiontakauslaina voi olla jopa 90 % asunnon hankintahinnasta.

Lyhennystavat

Annuiteetti

Annuiteetti tarkoittaa sitä, että lainan maksuerä muuttuu vain koronmuutoksen yhteydessä. Koron noustessa maksuerä suurenee, ja jos lainan korko laskee, maksuerä puolestaan pienenee. Laina-aika pysyy muuttumattomana.

Tasalyhennys

Tasalyhennyksessä lyhennys on aina yhtä suuri. Korkojen osuus pienenee joka kuukausi. Maksuerä on siten laina-ajan alussa suurempi, mutta laina-aika pysyy muuttumattomana.

Tasaerä

Tasaerä merkitsee sitä, että maksat samansuuruista maksuerää koko laina-ajan. Koronmuutokset eivät vaikuta maksuerän suuruuteen. Jos korko muuttuu niin paljon, että maksuerä ei riitä lainan lyhentämiseen sovitussa ajassa, jäljellä oleva lainamäärä veloitetaan viimeisen maksuerän yhteydessä.

Korkosuojaukset

Korkoputki

Korkojen noustessa lainan korko pysyy korkoputken sisällä, eikä voi nousta etukäteen sovittua ylärajaa korkeammalle. Korkoputki varmistaa, että kuukausierä ei nouse liian suureksi, kun lainan viitekorkoon määritellään ylä- ja alaraja. Korkoputken voi sopia viideksi tai seitsemäksi vuodeksi.

Kiinteä korko

Luoton korko voidaan sopia myös kiinteäksi kolmen, viiden tai kymmenen vuoden ajaksi. Kiinteässä korossa asiakkaan lainastaan maksama korko pysyy samana määritellyn ajanjakson ajan. Esimerkiksi viiden vuoden kiinteä korko on sama viiden vuoden ajan markkinoilla tapahtuvasta korkotason vaihtelusta riippumatta. Kiinteän korkojakson jälkeen lainan koroksi tulee lainaneuvotteluissa sovittu viitekorko, johon lisätään asiakaskohtainen marginaali. Lainalle on mahdollista sopia myös uusi kiinteän koron jakso.

Korkokatto

Korkokattolainassa yhdistyvät vaihtuvan koron edut ja kiinteän koron turvallisuus. Lainan kokonaiskorko ei voi nousta sovitun katon yli, valinnastasi riippuen, joko seuraavan kolmen tai viiden vuoden aikana. Voit kuitenkin hyödyntää korkojen mahdollisen laskun sekä tehdä lainaan ylimääräisiä lyhennyksiä. Korkokatto sopii sinulle, joka arvostat turvallisuutta ja sitä että lainanhoitokulut eivät voi nousta tietyn tason yli. Korkosuojaus ainakin osalle lainaa on erittäin tärkeää.

Korot

Viitekorko

Euribor on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko ja lyhenne sanoista Euro Interbank Offered Rate. Euribor-korko lasketaan eri ajanjaksoille. Asuntolainoissa käytetään yleensä 12 kuukauden ajanjaksolle laskettua euribor-korkoa. Kun laina on euribor-sidonnainen, korko tarkistetaan aina sovitun jakson kuluttua, esimerkiksi 12 kuukauden välein. Korko noteerataan päivittäin.

Prime-korko on pankkikohtainen viitekorko, jonka muutoksesta pankki päättää. Muutokset perustuvat lähinnä odotettavissa olevaan markkinakorkojen kehitykseen ja inflaatio-odotuksiin sekä talouden yleisiin kehitysnäkymiin. Prime-korko seuraa markkinakorkoja rauhallisessa tahdissa tarjoten näin vakaamman korkokehityksen. Lainan korko muuttuu prime-koron muuttuessa. Koron muutoksesta ilmoitetaan vähintään 14 päivää ennen muutoksen voimaanastumista mm. sanomalehtien taloussivuilla. Aktian oma prime-korko on nimeltään Aktia Prime.

Vuosikorko

Todellisen vuosikoron tarkoitus on antaa luotonottajalle tietoa velan kokonaiskuluista. Todellista vuosikorkoa laskettaessa otetaan huomioon velan pääoman ja koron lisäksi maksuaikataulu sekä luoton nosto- ja hoitokulut, esim. toimitusmaksu ja lainan suoraveloituksesta perittävät maksut koko laina-ajalta. Todellisen vuosikoron avulla voit vertailla eri lainatarjouksia.

Maksusuunnitelman muutokset ja hoitotilin muutos

Lyhennysvapaa

Lyhennysvapaan aikana lainasi maksuerä koostuu ainoastaan koroista ja takaisinmaksukuluista. Lyhennysvapaata haet helpoimmin verkkopankin kautta kohdassa Lainat – Lyhennysvapaa.

Ilmoitamme sinulle, kun hakemuksesi on käsitelty. Lyhennysvapaasta peritään hinnaston mukainen toimitusmaksu.

Kirjaudu verkkopankkiin

Maksuerän muuttaminen

Voit hakea lainan maksuerän muutosta helpoiten verkkopankin kautta kohdassa Lainat – Lainapalvelut – Muuta maksuerää.

Ilmoitamme sinulle, kun hakemuksesi on käsitelty. Maksuerän muutoksesta perimme hinnaston mukaisen toimitusmaksun.

Kirjaudu verkkopankkiin

Maksupäivän muuttaminen

Voit muuttaa lainasi maksupäivää helpoiten verkkopankin kautta kohdassa Lainat – Lainapalvelut – Vaihda maksupäivää.

Maksupäivän muuttaminen verkkopankin kautta on maksutonta.

Kirjaudu verkkopankkiin

Hoitotilin muuttaminen

Voit muuttaa lainasi hoitotiliä helpoiten verkkopankin kautta kohdassa Lainat – Lainapalvelut – Vaihda hoitotiliä.

Hoitotilin muuttaminen verkkopankin kautta on maksutonta. Huomioithan, että lainan hoitotilin on oltava Aktian käyttötili.

Kirjaudu verkkopankkiin

Opintolaina

Hae opintolainaa

Voit hakea opintolainaa verkkopankissa Lainat-välilehdellä. Voit hakea samalla hakemuksella opintolainaa tai lisäystä nykyiseen opintolainaasi.

Lainanlyhennys ja takaisinmaksu

Opiskeluaikana opintolainan korot pääomitetaan, eli korko lisätään lainapääomaan. Tämä tapahtuu opiskeluaikana automaattisesti kaksi kertaa vuodessa (15.6. ja 15.12.). Pääomitus jatkuu opintojen päättymisen jälkeen vielä seuraavan lukukauden ajan.

Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin 1,5 vuotta opintojen päättymisen jälkeen (ensimmäinen maksuerä 15 heinäkuuta tai 15 tammikuuta).

Vakuudellinen kulutusluotto

  • Vakuudellinen kulutusluotto on perinteinen pankkilaina, joka sopii suurempiin hankintoihin.
  • Vakuudelliseen kulutusluottoon tarvitaan vakuutta, esimerkiksi oma asunto.
  • Vakuudellisen kulutusluoton korosta ja maksusuunnitelmasta sovitaan lainaneuvottelussa.
Voit hakea vakuudellista kulutusluottoa tästä.


Käyttölaina

Aktia Käyttölaina on 2 500–20 000 euron kertaluotto, jonka myöntämiseen emme edellytä takaajia tai vakuuksia. Lainaa on helppo hakea, ja rahat maksetaan 1–3 arkipäivän sisällä suoraan tilillesi.

Voit hakea käyttölainaa tästä tai verkkopankin, Aktia Mobiilipankin tai Aktia Wallet -sovelluksen kautta.

Käyttölainan laskutus

Käyttölainan eräpäiväksi voit valita joko kuukauden 15. päivän tai kuukauden viimeisen päivän. Eräpäivää voit tarvittaessa muuttaa lähettämällä viestin verkkopankin tai Aktia Mobiilipankin viestitoiminnon kautta. Aktian verkkopankkiin voit kirjautua myös muiden pankkien pankkitunnuksilla.

Käyttölainan tiedot

Käyttölainasi tiedot voit tarkistaa verkkopankissa tai Aktia Mobiilipankissa kohdassa Lainat.