Siirry sisältöön Siirry chattiin
Dias-portaali ei toimi tällä hetkellä

Pyrimme korjaamaan vian mahdollisimman pian. Pahoittelemme häiriöstä aiheutuvaa haittaa.

 

Markkinakommentti 28.2.2022

Markkinakommentti 28.2.2022

Maanantai 28. helmikuuta 2022 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Viime viikolla Venäjä teki päätöksen hyökätä Ukrainaan. Tilanne oli ollut jännittynyt jo pitkään, mutta silti toiveissa oli, ettei sotaa olisi aloitettu. Venäjän toiminta on tuomittu voimakkaasti ympäri maailman sekä sanallisesti, että sanktioiden keinoin. On täysin käsittämätöntä, että Venäjä on valinnut tien, jolla siitä tulee kansainvälinen hylkiö. Jo nyt yritykset ja järjestöt eri aloilta ovat ilmoittaneet sulkevansa Venäjän ulos kaikesta toiminnastaan. Maailma on kerääntynyt yhteen Ukrainan puolesta.

Sodan alkaminen on ollut shokki myös sijoitusmarkkinoille. Heti alkuun osakkeet putosivat, länsimaiden korot laskivat, dollari vahvistui ja kullan arvo nousi. Lisäksi energian hinta lähti kovaan nousuun. Venäjän osakemarkkinoilla nähtiin luonnollisesti kovinta pudotusta. Loppuviikosta kurssit toipuivat kuitenkin jo merkittävästi, ja ensimmäinen sotaviikko ei lopulta ollutkaan osakesijoittajan kannalta kovin paha. Yhdysvalloissa päästiin jopa positiiviseen viikkomuutokseen. Venäjän markkinat jäivät toki pahasti tappiolle. Toipumisen taustalla oli mitä todennäköisimmin ajatus siitä, että ensipakotteet vaikuttivat etukäteisvaroittelua pehmeämmiltä.

Viikonloppuna länsimaat kokoontuivat päättämään lisäpakotteista ja nyt vuorossa oli selvästi rajumpia toimia. Venäjän suurimmat pankit suljettiin kansainvälisen maksujen välitysjärjestelmän ulkopuolelle. Venäjän pankkien valuuttatoimeksiantoja ei ole lupa toteuttaa. Kaikkein rajuimpana sanktiona Venäjän keskuspankki suljettiin myös markkinoiden ulkopuolelle. Tällä toimella estetään Venäjän valuuttareservien käyttämisen sodan jatkamiseen. Viimeistään viikonlopun jälkeen jokainen venäläinen kokee pakotteiden tehon omassa taloudessaan.

Tänään maanantaina markkinat avautuivat jälleen laskussa. Tunnelma ei ole mitenkään paniikinomainen, vaan sijoittajat yrittävät sopeutua tilanteeseen ja miettivät kuumeisesti, että miten pakotteet tulevat vaikuttamaan heidän salkkuihinsa. Sanktioiden seurauksena venäläisistä arvopapereista on tullut sijoituskelvottomia. Välittäjiä on kielletty ottamasta vastaan myyntitoimeksiantoja Venäjän ulkopuolella asuvilta toimijoilta eikä rahaa saa siirrettyä ulos Venäjältä. Ruplan arvo putosi yli 20 % heti aamusta, kun keskuspankin keinot vakauttaa sitä ovat loppumassa. Venäjän pörssiä ei ole vielä edes avattu.

Hyvä uutinen on, että Venäjän talous ja yrityssektori ovat hyvin pienet globaalissa tai edes eurooppalaisessa mittakaavassa. Huono uutinen on, että maailma ja etenkin Eurooppa on hyvin riippuvainen Venäjän öljyn ja kaasun tuotannosta. Suurin vaikutus osakemarkkinoille ei tule Venäjän talouden kaatumisesta tai sanktioista sellaisenaan, vaan energian hinnan kautta. Pitkittyessään nykyiset energiahinnat tulevat leikkaamaan talouskasvua ja sen myötä myös yritysten tuloskasvua.

Miten tästä eteenpäin?

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt osakemarkkinoiden heiluntaa voimakkaasti. Esimerkiksi viime viikon torstaina S&P500 indeksi oli päivän aikana 2,6 %:n laskussa, mutta päätyi kuitenkin 1,5 %:n nousuun. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi elpyi 3,5 %:n laskusta päätyen 3,3 %:n nousuun. Monet sijoittajat etsivät mahdollisuuksia kriisin keskellä, kun taas toiset perääntyvät myymällä riskiä pois. Äkkinäiset liikkeet, joita nyt tapahtuu molempiin suuntiin, voivat kuitenkin viedä sijoittajan Linnanmäeltä tuttuihin ”Vekkulan portaisiin”, joissa askelta ei saa sovitettua kohdalleen.

Juuri nyt on tärkeä miettiä omia tavoitteita sekä syitä sijoittamiselle, ja että onko näissä tapahtunut muutoksia. Jos ei, niin valitussa sijoitusstrategiassa kannattaa pysyä.

Liian suuri riskinotto voi kostautua markkinoiden laskun jatkuessa, ja vastaavasti paniikkimyynnin jälkeen voi olla vaikeaa palata osakesijoituksiin. Tutkimusten mukaan monet sijoittajat, jotka ovat myyneet osakesijoitukset pois kriisiaikoina, eivät koskaan palaa osakemarkkinoille. Se on ongelma, sillä usein parhaat tuotot seuraavat suurimpia pudotuksia markkinoilla.

Sijoitusstrategiamme osakepaino on tällä hetkellä neutraali, ja laskimme sen nykytasolle jo ennen vuodenvaihdetta. Talouskasvu sekä yritystulokset ovat edelleen vahvalla tasolla, mutta geopoliittiset riskit sekä keskuspankkien kiristyvä rahapolitiikka vähentävät riskinottohalukkuutta tällä hetkellä. Seuraamme markkinoita jatkuvasti, ja olemme valmiudessa reagoimaan muutoksiin nopeasti.

 

Markkinakommentin on kirjoittanut allokaatioratkaisujen johtaja Kalle Ainala sekä allokaatiojohtaja Patrik Moring.