Siirry sisältöön Siirry chattiin
Markkinaraati: Ruoka kallistuu, mutta pula-aikaa ei ole odotettavissa

Markkinaraati: Ruoka kallistuu, mutta pula-aikaa ei ole odotettavissa

Perjantai 18. maaliskuuta 2022 Markkinaraati

Ukrainan sota on vaikuttanut rajusti vehnän maailmanmarkkinahintaan. Vehnä on keskeinen tekijä elintarviketuotannon arvoketjussa, siksi sen kallistuminen heijastuu elintarvikkeiden hintaan laajemminkin. Ruokakorin hinnannousun taustalla on myös muiden raaka-aineiden kallistumista.

– Sodan myötä energian, raaka-aineiden ja monien viljojen hinnat ovat nousseet selvästi ja nostavat siten inflaatiota kaikkialla maailmassa”, Aktian allokaatiojohtaja Patrik Moring kirjoitti aiemmin tällä viikolla markkinakommentissaan.

Ruoan hinnasta keskusteltiin myös Kauppalehden ja Aktian yhdessä tuottamassa Markkinaraadissa. Mukana keskustelussa olivat Elintarviketeollisuuden toimitusjohtaja Mikko Käkelä, tutkimuspäällikkö Hanna Karikallio Luonnonvarakeskuksesta sekä elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg.

– Suomi on omavarainen ruoan osalta. Ruokakriisin vaikutukset tulevat olemaan pitkäaikaisia ja perustavanlaatuisia. Suomeen ei tule pula ruoasta, mutta sen hinta nousee. Haasteena tulevat olemaan tietyt komponentit ruokoketjussa sekä polttonesteet ja pakkausmateriaalit, Mikko Käkelä sanoi.

Luken Hanna Karikallio totesi, että ruokapula voi iskeä köyhimpiin maihin, kun rikkaat maat ostavat saatavilla olevan viljan.

– Luonnonvarakeskus arvioi, että ruokakori kallistuu Suomessa tänä vuonna 5–10 prosenttia. En kuitenkaan usko ministeri Mika Lintilän arvioon siitä, että ruoan osuus kotitalouksien menoista kaksinkertaistuisi 20 prosenttiin käytettävistä varoista, Karikallio arvioi.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.