Siirry sisältöön Siirry chattiin
Mitä pankit tekevät verkkorikollisuuden ehkäisemiseksi?

Mitä pankit tekevät verkkorikollisuuden ehkäisemiseksi?

Torstai 19. lokakuuta 2023 Blogit ja artikkelit

Vuoden 2023 aikana kalastelut ja muut huijaukset ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti ja pelkästään tänä vuonna huijauksien kokonaismäärä on ollut 35,7 miljoonaa euroa. On hyvä muistaa pankkien käyvän jatkuvaa taistelua verkkorikollisia vastaan yhtenä rintamana, vaikka usein uutisoidaankin ainoastaan verkkorikollisten onnistuneista rikoksista. Vuoden 2023 aikana pankit ovat pystyneet estämään ja palauttamaan verkkohuijausten uhreille 15,9 miljoonaa euroa, joka on yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Vaikka työtä onkin vielä edessä, niin olemme menossa oikeaan suuntaan.

Minkälaista tietoturvatyötä Aktiassa sitten tehdään?

Aktian tietoturvatyö koostuu niin teknisistä, hallinnollisista ja inhimillisistä toimenpiteistä, joiden tavoitteena on huolehtia Aktian tietoturvallisuudesta ja luoda asiakkaille turvallisia palveluita.

Yhtenä ajankohtaisena esimerkkinä voidaan mainita lokakuussa vietettävä Euroopan kyberturvallisuuskuukausi, johon Aktiakin osallistuu. Meillä Aktiassa joka kuu on kyberkuu ja teemme valtavasti töitä päivittäin verkkorikollisuuden ehkäisemiseksi.

Alla löydät lisää esimerkkejä Aktian suorittamasta tietoturvatyöstä ja sen tuloksista

  • Aktiassa on vuodesta 2019 asti ollut käytössä tietoturvatietoisuusohjelma, jonka tarkoituksena on luoda tietoturvasta osa Aktian organisaatiokulttuuria.
  • Aktiassa on käytössä sisäinen tietojenkalastelukoulutus, johon osallistuu yli 95 % aktialaisista ja onnistumisprosentti on yli 77 % - tämä on selvästi yli toimialan keskiarvon.
  • Henkilöstökyselyn mukaan aktialaiset arvioivat huomioivansa tietoturvan päivittäisessä toiminnassa arvosanalla 9.59/10. 
  • Koulutamme Aktian kehittäjiä turvallisesta sovelluskehityksestä varmistaaksemme tietoturvalliset ja luotettavat palvelut. 
  • Aktialaiset toimivat suunnannäyttäjinä myös läheisilleen – jaamme yhdessä oppimaamme tietoa ja opetamme myös muita tunnistamaan verkkorikoksia. 
  • Viestimme asiakkaillemme jatkuvasti uusista tietoturvaan liittyvistä uhista ja koulutamme käyttämään palveluitamme turvallisesti. 
  • Teemme yhteistyötä Kyberturvallisuuskeskuksen ja muiden alan toimijoiden kanssa.  Lisäksi olemme mukana esimerkiksi Varo Varmista ja Varoita- sekä Kansalaiskyberteko -kampanjoissa.
  • Teemme yhteistyötä NextGenHack Finlandin kanssa tukeaksemme eettisestä hakkeroinnista kiinnostuneita nuoria ohjataksemme heitä oikealle urapolulle. 

Miten itse voit toimia verkkorikollisuutta vastaan?

Myös asiakkaiden tietoisuudella on merkittävä rooli verkkorikollisuutta vastaan taistelemisessa, etenkin kalasteluiden lisääntyessä jatkuvasti. Olemme aktiivisesti tiedottaneet asiakkaitamme ajankohtaisista turvallisen asioinnin aiheista.  Kaikki uutiset turvalliseen asiointiin liittyen voit lukea täällä. Muista myös opettaa läheisiäsi tunnistamaan verkkohuijaukset ja reagoimaan niihin oikein – sen avulla teemme kyberturvallisuudesta uuden kansalaistaidon. 

Lue lisää aiheesta Finanssialan (FA) uutisesta 

Lue lisää turvallisesta asioinnista