Siirry sisältöön Siirry chattiin
Verkkosivujen evästehallinnassa on häiriö

Sivuston navigaatio ja haku toimivat vain, kun evästeet on hyväksytty ja sivu päivitetty. Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöistä aiheutuvaa haittaa.

Talous- ja tuloskasvunäkymät ovat parantuneet

Talous- ja tuloskasvunäkymät ovat parantuneet

Maanantai 8. huhtikuuta 2024 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Osakemarkkinoilla maaliskuu oli erittäin vahva. Globaalit osakemarkkinat nousivat maaliskuussa yli 3 prosenttia sekä omissa valuutoissaan että euroissa mitattuna. Myös korkomarkkinoilla maaliskuu oli hyvä, ja tuotot olivat plussan puolella kaikilla päämarkkinoilla.

 

Talouslukujen perusteella mahdollisuus globaalin talouden ”no landing” -skenaarioon eli talouskasvun jatkumiseen nykyisellä noin 3 prosentin tasolla kasvaa koko ajan. Talousdata on koko alkuvuoden ajan yllättänyt positiivisesti laajalla rintamalla, ja yritysten tulevaisuudennäkymiä luotaavat ostopäällikköindeksit osoittavat sekä teollisuudessa että palveluissa käännettä parempaan. Tämänhetkinen konsensusennuste globaalille talouskasvulle tänä vuonna on 2,8 prosenttia. Varsinkin USA:n kasvuennuste nousee koko ajan, ja USA:n talouden odotetaan yltävän yli 2 prosentin kasvuun myös tänä vuonna.

 

Talouskasvunäkymien parantumisen myötä inflaation hidastuminen näyttää pysähtyneen. USA:ssa vuositason pohjainflaatio on tällä hetkellä noin 4 prosenttia ja euroalueella noin 3 prosenttia, eli jonkin verran ollaan yhä keskuspankkien noin 2 prosentin tavoitetason yläpuolella. Keskuspankit ovat kuitenkin ainakin toistaiseksi pitäneet kiinni näkemyksestään, että ohjauskorkoja tullaan laskemaan tämän vuoden aikana, vaikka inflaation hidastumisessa on otettu vähän takapakkia. Markkinat hinnoittelevat Fediltä tälle vuodelle noin 60 korkopisteen verran koronlaskuja. Euroalueen heikommista kasvunäkymistä johtuen EKP:n odotetaan laskevan korkoja lähes 100 korkopistettä loppuvuoden aikana kesäkuun kokouksesta alkaen.

 

Muutoksia allokaatiossa

 

Talouskasvunäkymien piristyminen ei vielä näy juuri ollenkaan yritysten tuloskasvuennusteissa, jotka ovat pysyneet lähes muuttumattomina vuodenvaihteen tilanteeseen nähden. Mielestämme tuloskasvuennusteissa on nousuvaraa, varsinkin suhdanneherkissä syklisissä yhtiöissä. Talouskasvu, tuloskasvu ja keskuspankkien tulevat koronlaskut ovat kaikki osakemarkkinoita tukevia tekijöitä, ja olemme maaliskuun aikana nostaneet allokaatiossa osakkeet neutraalista ylipainoon. Osakeallokaatiossa olemme nostaneet USA:n alipainosta neutraaliin ja Euroopan neutraalista ylipainoon. Olemme nyt ylipainossa Pohjoismaissa ja Euroopassa. USA, Japani ja kehittyvät markkinat ovat neutraalipainossa. Uskomme erittäin hyvin tuottaneen kasvuosaketeeman tekevän tilaa syklisille osakkeille, joita löytyy paljon varsinkin Pohjoismaista ja Euroopasta.  Ylipainotamme myös pienyhtiöitä, jotka ovat jääneet kurssinousussa selvästi suuryhtiöistä jälkeen. Pienyhtiöt ovat myös luonteeltaan syklisempiä kuin suuryhtiöt, ja uskomme niiden tarjoavan hyvää tuloskasvu- ja tuottopotentiaalia. Koroissa alipainotamme pitkiä korkoja ja olemme laskeneet lyhyet korot ylipainosta neutraaliin. Korkoallokaation sisällä ylipainotamme kehittyvien markkinoiden paikallisvaluuttamääräisiä valtionlainoja sekä Investment Grade- ja High Yield -yrityslainoja. Dollarimääräiset kehittyvien markkinoiden valtionlainat ovat neutraalipainossa ja euroalueen valtionlainat isossa alipainossa.