Vinkkejä ensiasunnon ostajalle

Asuntolainojen korot ovat nyt alhaalla ja oman asunnon ostaminen on erityisen houkutteleva vaihtoehto vuokralla asumiselle. Ensimmäisen asunnon ostaminen voi kuitenkin tuntua monimutkaiselta.

Ei hätää – et ole yksin! Tutustu asuntolaina-aiheisiin artikkeleihimme ja ota meihin yhteyttä, kun oman kodin hankinta alkaa tuntua ajankohtaiselta.
 

Miksi kannattaa ostaa oma asunto?

  • Asumisesta on maksettava joka tapauksessa. Vuokralla asuessasi rahat menevät vuokranantajalle; asuntolainaa lyhentäessäsi taas säästät rahaa itsellesi.
  • Vuokraa on maksettava joka kuukausi ja vuokrasopimus voi olla vaikea lopettaa nopeasti. Asuntolainan lyhennyksistä taas voit sopia yhdessä pankin kanssa ja tarvittaessa hakea lyhennysvapaita kuukausia. Asuntolaina joustaa muutenkin tarpeidesi mukaan ja antaa raha-asioiden hoitoon pelivaraa; jos haluat esimerkiksi muuttaa ulkomaille, voit laittaa omistamasi asunnon vuokralle ja lyhentää lainaa edelleen vuokratuloilla.
  • Oma asunto on sijoituskohde ja sen arvo saattaa nousta vuosien aikana.
  • Osan asuntolainan koroista voi vähentää verotuksessa.
  • Jos olet 18–39-vuotias ensiasunnon ostaja ja ostat asunnosta vähintään 50 prosenttia, sinun ei tarvitse maksaa lainkaan varainsiirtoveroa. Normaalisti varainsiirtovero on 2 % kauppahinnasta, jos kyseessä on asunto-osake, ja 4 % kauppahinnasta, jos kyseessä on omakotitalo. Ensiasunnon ostajana saatat siis säästää jopa tuhansia euroja.
     

Miten asuntokauppa etenee?

Miten asuntolainaa haetaan? Mitä lainaneuvotteluissa tapahtuu? Entä miten asunto käytännössä oikein ostetaan – asuntonäytöstä aina kauppakirjojen allekirjoittamiseen asti?

Prosessi voi tuntua monimutkaiselta, joten kirjoitimme aiheesta artikkelin avuksesi!

Asuntokauppa vaihe vaiheelta.
 

ASP-lainalla kiinni ensimmäiseen asuntoon – ilman takausta

ASP-laina (ASP = Asuntosäästöpalkkio) on kätevä tapa rahoittaa ensimmäisen kodin hankinta. Valtion luoma ASP-järjestelmä helpottaa ensimmäisen oman asunnon ostamista. Kun olet säästänyt ASP-tilillesi 10 prosenttia ostettavan asunnon arvosta, pankki myöntää sinulle ASP-lainan, jossa on tavallista edullisemmat lainaehdot. Vakuudeksi käy ostettava asunto tai valtion takaus; esimerkiksi vanhempia ei siis tarvita takaajiksi.
 

Onko asunnon ostaminen ajankohtaista vasta tulevaisuudessa?

Muista avata ASP-tili hyvissä ajoin ja aloittaa omaan asuntoon säästäminen. ASP-säästäminen kannattaa aloittaa vähintään kaksi vuotta ennen asuntolainan ottamista.

Lue lisää ASP-lainasta ja ASP-säästämisestä.
 

Lue myös

Kuinka paljon voin saada asuntolainaa?
Korkokatto pitää lainakulut ennalta sovitulla tasolla.
Pyydä lainalupaus pankilta jo ennen asuntonäyttöä.Hae asuntolainaa

Täytä hakemus