Vinkit ensiasunnon ostajalle

Miksi kannattaa ostaa oma asunto?

  • Asumisesta on maksettava joka tapauksessa. Vuokralla asuessasi rahat menevät vuokranantajalle; asuntolainaa lyhentäessäsi taas säästät rahaa itsellesi.
  • Vuokraa on maksettava joka kuukausi ja vuokrasopimus voi olla vaikea lopettaa nopeasti. Asuntolainan lyhennyksistä taas voit sopia yhdessä pankin kanssa ja tarvittaessa hakea lyhennysvapaita kuukausia. Asuntolaina joustaa muutenkin tarpeidesi mukaan ja antaa raha-asioiden hoitoon pelivaraa; jos haluat esimerkiksi muuttaa ulkomaille, voit laittaa omistamasi asunnon vuokralle ja lyhentää lainaa edelleen vuokratuloilla.
  • Oma asunto on sijoituskohde ja sen arvo saattaa nousta vuosien aikana.
  • Osan asuntolainan koroista voi vähentää verotuksessa.
  • Jos olet 18–39-vuotias ensiasunnon ostaja ja ostat asunnosta vähintään 50 prosenttia, sinun ei tarvitse maksaa lainkaan varainsiirtoveroa. Normaalisti varainsiirtovero on 2 % kauppahinnasta, jos kyseessä on asunto-osake, ja 4 % kauppahinnasta, jos kyseessä on omakotitalo. Ensiasunnon ostajana saatat siis säästää jopa tuhansia euroja.
     

ASP-lainalla kiinni ensimmäiseen asuntoon – ilman takausta

ASP-laina (ASP = Asuntosäästöpalkkio) on kätevä tapa rahoittaa ensimmäisen kodin hankinta. Valtion luoma ASP-järjestelmä helpottaa ensimmäisen oman asunnon ostamista. Kun olet säästänyt ASP-tilillesi 10 prosenttia ostettavan asunnon arvosta, pankki myöntää sinulle ASP-lainan, jossa on tavallista edullisemmat lainaehdot. Vakuudeksi käy ostettava asunto tai valtion takaus; esimerkiksi vanhempia ei siis tarvita takaajiksi.