/aktia_darkmode_2022_01_1920x823.jpg?sfvrsn=172633f5_13)
Tiedote muutoksesta rahaston säännöissä
Aktia Rahastoyhtiö Oy:n hallitus on päättänyt muutoksesta rahaston säännöissä. Päivitetyt rahaston säännöt astuvat voimaan 21.5.2025.
Lue lisää sääntömuutoksesta tästä.
Sijoituskori Aktia Multi Asset Prosperity sopii sinulle, joka haluat sijoittaa vaivattomasti säästövakuutuksen kautta ja tehdä kestäviä sijoituksia, jotka liittyvät ympäristöön ja yhteiskuntaan.
Sijoituskori Aktia Multi Asset Prosperity sopii sinulle, joka
- haluat sijoittaa kestävyysteemoihin ja niitä tukeviin megatrendeihin
- haluat tehdä kestäviä sijoituksia ja sijoittaa maailmaa muuttaviin edelläkävijöihin
- arvostat hajautusta maantieteellisesti ja eri sijoitusluokkien välillä yhdessä ratkaisussa ja olet valmis kantamaan riskin näiden markkinoiden muutoksista
- haluat sijoittaa keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä, ja olet valmis sietämään kohtuullista arvonheiluntaa lyhyellä aikavälillä
- arvostat sijoituskohteen hyvää likviditeettiä
- tiedostat että sijoituskoriin liittyy sijoitusajasta riippumaton lunastuspalkkio
- tiedostat, että tuotteeseen liittyy aina riski pääoman menettämisestä osittain tai kokonaan.
Sijoituskori Aktia Multi Asset Prosperity sijoittaa varansa normaalipainossa vähintään 99 %:sti erikoissijoitusrahasto Aktia Multi Asset Prosperityyn. Erikoissijoitusrahasto Aktia Multi Asset Prosperityn missiona on kestävä maailma. Tavoitteena on tuplavauraus eli kestävä maailma ja taloudellinen vaurastuminen. Rahaston kestävä sijoitustavoite on tehdä sijoituksia sellaisiin sijoituskohteisiin, jotka edistävät kestävää maailmaa rahoitustuotteen määrittelemien kestävyysteemojen ja näitä tukevien megatrendien kautta. Rahasto sijoittaa globaalisti erilaisiin sijoituskohteisiin: osakesijoitukset (esimerkiksi listatut yhtiöt, listaamattomat yhtiöt, osakerahastot), korkosijoitukset (esimerkiksi green bonds, social bonds, sustainable bonds, sustainability linked bonds, korkorahastot ja mikrolainasijoitukset), vaihtoehtoiset (esimerkiksi pääomarahastot kuten uusiutuvan energian rahastot, private equity, venture capital). Sijoittamalla Sijoituskori Aktia Multi Asset Prosperityyn sinulle tarjoutuu mahdollisuus päästä mukaan kaikkiin näihin kestäviin sijoituksiin yhdellä sijoituksella.
Sijoituskori Aktia Multi Asset Prosperityn kohde-etuus Erikoissijoitusrahasto Aktia Multi Asset Prosperity tekee ainoastaan kestäviä sijoituksia ja noudattaa SFDR-tiedonantoasetuksen Artikla 9 mukaisia tiedonantovelvoitteita. Rahaston päätöksentekoprosessissa huomioidaan pääasialliset haitalliset vaikutukset kestävyystekijöihin (PAI), kestävän sijoitustavoitteen toteutuminen sekä ei merkittävää haittaa -periaate (DNSH-periaate). Kohdesijoitusten osalta hyvä hallintotapa on minimivaatimus. Rahasto ottaa sijoituksia koskevassa päätöksentekoprosessissa huomioon kestävyysriskit sekä -tekijät. Tarkempaa tietoa kestävyysriskien ja kestävyystekijöiden tunnistamisesta ja huomioimisesta sijoituspäätöksissä sekä vastuullisen sijoittamisen suuntaviivoista löytyy Erikoissijoitusrahasto Aktia Multi Asset Prosperityn rahastoesitteestä.
”Ei merkittävää haittaa” -periaatetta sovelletaan ainoastaan rahoitustuotteeseen sisätyviin sijoituksiin, joissa otetaan huomioon ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskevat EU:n kriteerit. Muiden tähän rahoitustuotteeseen sisältyvien sijoitusten osuuden osalta ei oteta huomioon ympäristöön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskevia EU:n kriteerejä.
Muistathan, että sijoittajan tulee aina ennen merkinnän tekoa tutustua sijoituskorin sääntöihin ja avaintietoasiakirjaan.
Siirry sivulla kohtaan
Kurssikehitys
Tuottohistoriassa on huomioitu salkkuun liittyvät juoksevat kulut (nettotuotto). Lopulliseen tuottoon vaikuttaa vakuutuksen tai kapitalisaatiosopimuksen kulut, sijoituskohteeseen liittyvät merkintä-, lunastus- ja kaupankäyntipalkkiot sekä asiakkaan henkilökohtainen verotus. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta.
Perustiedot
Salkunhoitaja | Aktia Henkivakuutus Oy |
Perustettu | 1.12.2021 |
Minimisijoitus | 40 € |
Merkintäkulu | 0 % |
Lunastuskulu | 1 % nostettavasta säästöstä |
Korin hallinnointipalkkio | 0,30 % |
Sijoituskori on liitettävissä ainoastaan osaksi Aktia Henkivakuutus Oy:n erikseen määrittelemiin vakuutusratkaisuihin. Vakuutussäästöstä peritään vakuutuksen hallinnoinnista vuotuinen palkkio, joka on kerrottu tuotteen tuotetiedoissa ja lisäksi sijoituskorin palkkiot yllä olevan taulukon mukaisesti.
Raportit ja dokumentit
Yleistä sijoittamisesta
Kaikkea sijoitustoimintaamme ohjaa vastuullisen sijoittamisen periaatteemme ja ilmastostrategiamme. Lue lisää vastuullisesta sijoittamisesta täältä.
Kestävyyteen liittyvien tietojen antaminen
Sijoituksilla voi olla sekä positiivisia että negatiivisia kestävyysvaikutuksia. Huomioimalla pääasialliset negatiiviset kestävyysvaikutukset sijoitustoiminnassa pyritään ymmärtämään mahdollisimman hyvin sijoituskohteiden negatiiviset vaikutukset ympäristöön tai yhteiskuntaan. Ilmoitus sijoituspäätösten pääasiallisista haitallisista vaikutuksista kestävyystekijöihin kuvaa miten haitallisia kestävyysvaikutuksia otetaan huomioon Aktian sijoitustoiminnassa. Tästä käytetään myös termiä PAI-statement.
Ilmoitus sijoituspäätösten pääasiallisista haitallisista vaikutuksista kestävyystekijöihin
Julkaisupäivä: 28.11.2022
Päivitetty: 18.6.2025
Tiivistelmä
Rahoitustuotteen missiona on kestävä maailma. Rahoitustuotteen kestävä sijoitustavoite on tehdä sijoituksia sellaisiin sijoituskohteisiin, jotka edistävät kestävää maailmaa rahoitustuotteen määrittelemien kestävyysteemojen ja näitä tukevien megatrendien kautta.
Rahoitustuotteen päätöksentekoprosessissa huomioidaan kestävyysriskit ja -tekijät, pääasialliset haitalliset vaikutukset kestävyystekijöihin (PAI), kestävän sijoitustavoitteen toteutuminen sekä ei merkittävää haittaa -periaate (DNSH-periaate). Kohdesijoitusten osalta hyvä hallintotapa on minimivaatimus. Sijoitus toteutetaan vain, mikäli sijoituskohde täyttää asetetut tavoitteet eli rahoitustuotteen mission kestävä maailma sekä tuotto-odotukset, ja lisäksi muut SFDR-asetuksen Artikla 9 mukaiset edellytykset. Rahoitustuotteen kestävää sijoitustavoitteen toteutumista seurataan ja raportoidaan säännöllisesti. Kestävyysindikaattoreita käytetään osana sijoituspäätöksiä, salkunhoitoa, raportointia ja monitorointia.
Rahoitustuote noudattaa Aktian vastuullisen sijoittamisen periaatteita. Aktian vastuullisen sijoittamisen menetelmät ovat poissulkeminen, vastuullisuustekijöiden huomiointi (ESG-integrointi), normiperusteinen seulonta sekä aktiivinen omistajuus ja vaikuttaminen sekä vaikuttavuussijoittaminen. Yhtiövaikuttamisella, omistajaohjauksella ja aktiivisella omistajuudella Aktia edistää sijoituskohteina olevien yhtiöiden hyvää hallintoa sekä edellytyksiä sijoituskohteiden tai sijoitussalkkujen hyvään pitkän aikavälin tuottokehitykseen. Aktia käy monimuotoista vuoropuhelua, jolla se pyrkii kannustamaan sijoituskohteita parantamaan ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyviä käytäntöjään ja edistämään pitkän aikavälin näkökulman huomioon ottamista päätöksenteossa.
Rahoitustuote tekee vähintään 90 % kestäviä sijoituksia, josta ”ympäristöön liittyviä” sijoituksia vähimmäisosuus 25 % sekä ”yhteiskunnallisia” vähimmäisosuus 5 %. Rahoitustuote ei ole sitoutunut vähimmäisosuuteen, joka sen pitäisi kohdistaa EU:n luokitusjärjestelmän mukaisiin kestäviin sijoituksiin, joilla on ympäristötavoite. Loppuosa varojen allokoinnista eli ”ei kestäviä” sijoitukset, enintään 10 %, sisältävät käteisen ja johdannaiset.
Kestävää sijoitustavoitteen toteutumista, ei merkittävää haittaa -tekijöitä sekä pääasiallisia haitallisia vaikutuksia kestävyystekijöihin otetaan huomioon osana sijoituspäätöksiä erilaisin menetelmin, jotka voivat olla kvalitatiivisia ja kvantitatiivisia sekä perustua sekä Aktian omiin menetelmiin, että ulkoisen palveluntarjoajan dataan ja menetelmiin.
Aktia hyödyntää sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia tietoja ja tietolähteitä osana sijoituspäätöksiä ja salkunhoitoa. Tietolähteinä käytetään Aktian valitsemia ulkoisten palveluntarjoajien datalähteitä vastuullisen sijoittamisen menetelmien toteuttamiseen. Palveluntarjoajat valitaan sopivuuden, luotettavuuden, avoimuuden ja datan laadun perusteella. Ulkoisille palveluntarjoajille suoritetaan arviointi sovellettavien menetelmien selvittämiseksi ja tietojen laadun varmistamiseksi. Käytettävät tiedot perustuvat ensisijaisesti yhtiöiden raportoimaan viralliseen tietoon mutta osa tiedoista voivat perustua arvioihin, jolloin niihin liittyy riski arvion todenmukaisuudesta. Tietojen saatavuus voi tuoda haasteita kohdeyhtiöiden vertailtavuuteen. Kattavien tietojen saatavuuden varmistamiseksi ja mahdollisten tiedoissa olevien puutteiden täyttämiseksi käytetään usean eri palveluntarjoajan tuottamaa tietoa. Palveluntarjoajien tuottamien tietojen lisäksi rahaston salkunhoitajat voivat olla yhteydessä suoraan yhtiöön kattavan tiedonsaannin varmistamiseksi.
Asianmukaista huolellisuutta noudatetaan rahoitustuotteen perustana olevien omaisuuserien suhteen, muun muassa tätä asianmukaista huolellisuutta koskevia sisäisiä ja ulkoisia tarkastuksia.
Ei merkittävää haittaa kestävälle sijoitustavoitteelle
Rahoitustuotteen päätöksentekoprosessissa huomioidaan kestävyysriskit ja -tekijät, pääasialliset haitalliset vaikutukset kestävyystekijöihin (PAI), kestävän sijoitustavoitteen toteutuminen sekä ei merkittävää haittaa -periaate (DNSH-periaate). Kohdesijoitusten osalta hyvä hallintotapa on minimivaatimus. Keskeiset kansainväliset sopimukset ja normit, kuten YK:n ihmisoikeuksien julistus ja muut YK:n sopimukset, YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (UN Sustainable Development Goals), ILO:n sopimukset, ja OECD:n toimintaohjeet monikansallisille yrityksille luovat Aktian vastuullisen sijoittamisen arvopohjan. Edellä mainitut ominaisuudet ja toteutuminen varmistetaan kattavalla kvali- ja kvantitatiivisella analyysilla ennen sijoituspäätöstä. Arviomenetelminä Aktialla on käytössä sekä omia että ulkopuolisten palveluntarjoajien työkaluja, joiden avulla pystytään tunnistamaan ja tarkastelemaan edellä mainittuja tekijöitä osana sijoituksia koskevaa päätöksentekoprosessia, seurantaa sekä raportointia.
Ennen sijoitusta tapahtuvassa arviossa tutkitaan sijoituskohteen edellytykset täyttää rahoitustuotteen kestävä sijoitustavoite ja sääntelyn (EU) 2022/1288 vaatimukset, jotka on asetettu SFDR-tiedonantoasetuksen Artikla 9 -mukaisille rahoitustuotteille. Rahoitustuotteelle on laadittu ESG-prosessi, jonka kautta varmistetaan myös kestävän sijoitustavoitteen toteutuminen ja DNSH-periaate. Kohdesijoituksen vastuullisuutta arvioidaan eri ESG-tekijöiden kautta.
Rahoitustuotteen kestävä sijoitustavoite
Rahoitustuotteen missiona on kestävä maailma. Rahoitustuotteen kestävä sijoitustavoite on tehdä sijoituksia sellaisiin sijoituskohteisiin, jotka edistävät kestävää maailmaa rahoitustuotteen määrittelemien kestävyysteemojen ja näitä tukevien megatrendien kautta. Kestävät sijoitukset, joilla on ympäristötavoite voivat liittyä esimerkiksi seuraaviin teemoihin: ekologisesti kestävän talouden tukeminen, ilmastonmuutoksen hillintä ja torjuminen, kiertotalouden edistäminen, luontopääoman kestävä käyttö sekä ekosysteemien ja biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden turvaaminen. Kestävät si-joitukset, joilla on yhteiskunnallinen tavoite voivat liittyä esimerkiksi seuraaviin teemoihin: sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen, koulutuksen ja oppimisen tukeminen, puhdas ja kestävä energia, eriarvoisuuden vähentäminen sekä kestävät infrastruktuurit ja yhteiskunta.Rahoitustuote noudattaa Aktian vastuullisen sijoittamisen periaatteita. Aktian vastuullisen sijoittamisen menetelmät ovat poissulkeminen, vastuullisuustekijöiden huomiointi (ESG-integrointi), normiperusteinen seulonta sekä aktiivinen omistajuus ja vaikuttaminen sekä vaikuttavuussijoittaminenPyrimme myös muodostamaan mahdollisimman hyvän käsityksen sijoituskohteiden yhteiskunnallisista vaikutuksista. Tarkempi kuvaus Aktian vastuullisen sijoittamisen menetelmistä saatavilla Aktian vastuullisen sijoittamisen periaatteista sekä rahaston vastuullisuusperiaatteista.
Sijoitusstrategia
Rahoitustuote voi sijoittaa globaalisti erilaisiin sijoituskohteisiin: osakesijoitukset (esimerkiksi listatut yhtiöt, listaamattomat yhtiöt, osakerahastot), korkosijoitukset (esimerkiksi green bonds, social bonds, sustainable bonds, sustainability linked bonds, korkorahastot ja mikrolainasijoitukset), vaihtoehtoiset (esimerkiksi pääomarahastot kuten uusiutuvan energian rahastot, private equity, venture capital).
Sijoitus toteutetaan vain, mikäli sijoituskohde täyttää asetetut tavoitteet eli rahoitustuotteen mission kestävä maailma sekä tuotto-odotukset, ja lisäksi muut SFDR-asetuksen Artikla 9 mukaiset edellytykset. Sijoituskohteilta edellytetään hyvien hallintotapojen noudattamista, joka on minimivaatimus. Rahoitustuotteen kestävän sijoitustavoitteen osalta analyysi perustuu kokonaisarvioon kvantitatiivisin ja kvalitatiivisin menetelmin.
Tarkempi kuvaus Aktian vastuullisen sijoittamisen menetelmistä on saatavilla Aktian vastuullisen sijoittamisen periaatteista ja rahaston vastuullisuusperiaatteista.
Sijoitusten osuus
Rahoitustuote tekee vähintään 90 % kestäviä sijoituksia, josta ”ympäristöön liittyviä” sijoituksia vähimmäisosuus 25 % sekä ”yhteiskunnallisia” vähimmäisosuus 5 %. ”Ympäristöön liittyviä” sijoitukset koostuvat ”muita” sijoituksista”. Rahoitustuote ei ole sitoutunut vähimmäisosuuteen, joka sen pitäisi kohdistaa EU:n luokitusjärjestelmän mukaisiin kestäviin sijoituksiin, joilla on ympäristötavoite. Ei ole poissuljettua, että tietyt sijoitukset voivat täyttää luokitusjärjestelmän mukaisten sijoitusten kriteerit. Loppuosa varojen allokoinnista eli ”ei kestäviä” sijoitukset, enintään 10%, sisältävät mm. käteisen ja johdannaiset. Rahoitustuote ei käytä johdannaisia kestävän sijoitustavoitteen saavuttamiseksi.
Kestävän sijoitustavoitteen seuranta
Rahoitustuotteen kestävää sijoitustavoitteen toteutumista seurataan ja raportoidaan säännöllisesti. Kestävyysindikaattoreita käytetään osana sijoituspäätöksiä, salkunhoitoa, raportointia ja monitorointia. Ominaisuuksien toteutumisen mittaamiseen ja seurantaan käytetään kullekin ominaisuudelle ominaisia valvontamekanismeja, tapoja ja menetelmiä, jotka perustuvat joko Aktian omiin tai ulkopuolisen palveluntarjoajan valvontamekanismeihin, dataan ja menetelmiin. Lisätietoja rahoitustuotteen kestävistä sijoituksista löytyvät rahoitustuotteen vuosittain julkaistavasta kestävyysraportista.
Menetelmät
Kestävää sijoitustavoitteen toteutumista, ei merkittävää haittaa -tekijöitä sekä pääasiallisia haitallisia vaikutuksia kestävyystekijöihin otetaan huomioon osana sijoituspäätöksiä erilaisin menetelmin, jotka voivat olla kvalitatiivisia ja kvantitatiivisia sekä perustua sekä Aktian omiin menetelmiin, että ulkoisen palveluntarjoajan dataan ja menetelmiin. Menetelmiä pystytään hyödyntämään siinä määrin, kuin soveltuvaa dataa ja tietoa on saatavilla. Rahoitustuotteelle on laadittu ESG-prosessi, jonka kautta varmistetaan myös kestävän sijoitustavoitteen toteutuminen. Kestävän sijoitustavoitteen toteutumisesta ja menetelmistä raportoidaan rahaston kestävyysraportissa vuosittain.
Tietolähteet ja tietojen käsittely
Aktia hyödyntää sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia tietoja ja tietolähteitä osana sijoituspäätöksiä ja salkunhoitoa. Tietolähteinä käytössä on Aktian omien työkalujen lisäksi Aktian valitsemia ulkoisten palveluntarjoajien datalähteitä vastuullisen sijoittamisen ja kestävän sijoitustavoitteen toteuttamiseen. Rahaston sijoitusprosessissa käytettyjä ulkoisia tietolähteitä ovat Morningstar/Sustainanalytics, ISS ESG (Institutional Shareholder Services), Bloomberg ja Upright Project. Lisää palveluntarjoajien metodologioista voi lukea palveluntarjoajien omilta verkkosivuilta ja dokumentaatiosta. Tietolähteitä käytetään osana salkunhoitoa, raportointia ja monitorointia.
Tietolähteet valitaan sopivuuden, luotettavuuden, avoimuuden ja datan laadun perusteella. Ulkoisille tietolähteille suoritetaan arviointi sovellettavien menetelmien selvittämiseksi ja tietojen laadun varmistamiseksi. Tietolähteiden asianmukaisuutta ja laatua arvioidaan Aktian prosessin mukaisesti säännöllisesti vuositasolla. Tietolähteitä hyödynnetään siinä laajuudessa kuin on saatavilla ja mahdollista. Datan validointiin voidaan tarvittaessa käyttää myös vaihtoehtoisia tietolähteitä, joiden avulla voidaan tunnistaa poikkeavaisuuksia tai virheitä datan laadussa. Puutteellista tietoa pyritään tarvittaessa rikastamaan muilla kvalitatiivisilla ja kvantitatiivisilla menetelmillä ja tietolähteillä.
Ulkopuolisten palveluntarjoajien tuottamat tiedot voivat perustua arvioihin palveluntarjoajan metodologian mukaisesti. Raportoitu tieto on ensisijainen valinta niissä tapauksissa, kun sitä on saatavilla. Arvioidun tiedon osuuteen vaikuttaa kyseessä olevan datapisteen luonne. Erityisesti eteenpäin katsovat datapisteet ovat luonteeltaan sellaisia, että ne perustuvat palveluntarjoajan tekemään arvioon. Arvioitujen tietojen tarkkaa osuutta ei voida määrittää ja sen osuus vaihtelee jatkuvasti rahaston sijoituskohteiden perusteella.
Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset
Ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien ja kestävyysriskien huomioimisessa hyödynnetään ulkopuolisten palveluntarjoajien keräämiä tietoja. Käytettävät tiedot perustuvat ensisijaisesti yhtiöiden raportoimaan viralliseen tietoon, mutta osa tiedoista voivat perustua arvioihin, jolloin niihin liittyy riski arvion todenmukaisuudesta. Tietojen saatavuus voi tuoda haasteita kohdeyhtiöiden vertailtavuuteen.
Kattavien tietojen saatavuuden varmistamiseksi ja mahdollisten tiedoissa olevien puutteiden täyttämiseksi käytetään usean eri palveluntarjoajan tuottamaa tietoa. Tarkastelemalla vastaavaa dataa eri palveluntarjoajien tuottamien tietojen pohjalta voidaan tunnistaa ja arvioida poikkeavaisuuksia tai virheitä datan laadussa. Datan osalta, joita ei ole standardoitu, palveluntarjoajien metodologiassa voi esiintyä eroavaisuuksia, tämä otetaan huomioon tarkastelun yhteydessä. Aktia pitää yhteyttä palveluntarjoajiin varmistaakseen käytössään olevien tietojen soveltuvuuden käyttötarkoituksiinsa ja havaittujen virheellisten tietojen korjaamiseksi. Palveluntarjoajien tuottamien tietojen lisäksi rahaston salkunhoitajat voivat olla yhteydessä suoraan yhtiöön kattavan tiedonsaannin varmistamiseksi. Kuvatuilla toimenpiteillä varmistetaan, etteivät menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset vaikuta rahaston kestävän sijoitustavoitteen toteutumiseen.
Asianmukainen huolellisuus
Asianmukaista huolellisuutta, due diligence, noudatetaan rahoitustuotteen perustana olevien omaisuuserien suhteen, osana sisäisiä ja ulkoisia tarkastuksia. Keskeiset kansainväliset sopimukset ja normit, kuten YK:n ihmisoikeuksien julistus ja muut YK:n sopimukset, YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (UN Sustainable Development Goals), ILO:n sopimukset, ja OECD:n toimintaohjeet monikansallisille yrityksille luovat Aktian vastuullisen sijoittamisen arvopohjan. Rahoitustuotteen päätöksentekoprosessissa huomioidaan kestävyysriskit ja -tekijät, pääasialliset haitalliset vaikutukset kestävyystekijöihin (PAI), kestävän sijoitustavoitteen toteutuminen sekä ei merkittävää haittaa -periaate (DNSH-periaate). Kohdesijoitusten osalta hyvä hallintotapa on minimivaatimus.
Vaikuttamispolitiikat
Vaikuttamisella, omistajaohjauksella ja aktiivisella omistajuudella Aktia edistää sijoituskohteina olevien rahoitustuotteiden hyvää hallintoa sekä edellytyksiä sijoituskohteiden tai sijoitussalkkujen hyvään pitkän aikavälin tuottokehitykseen. Aktiivinen omistajuus ja vaikuttaminen on yksi Aktian vastuullisen sijoittamisen menetelmistä. Aktia käy monimuotoista vuoropuhelua, jolla se pyrkii kannustamaan mm. sijoituskohteena olevia yrityksiä ja valtioita parantamaa ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyviä käytäntöjään ja edistämään pitkän aikavälin näkökulman huomioon ottamista päätöksenteossa. Äänestyspalvelun kautta käytämme äänioikeuttamme yhtiökokouksissa. Osallistumme palveluntarjoajan kautta myös vaikuttamiskampanjoihin. Aktian ESG-komitea ryhtyy säännöllisen normiperusteisen seulonnan perusteella tarvittaviin toimiin sellaisten yhtiöiden suhteen, joiden epäillään rikkoneen kansainvälisiä lakeja ja normeja. Jos vuoropuhelu yhtiön kanssa epäonnistuu tai sen katsotaan olevan hyödytöntä, omistus voidaan myydä markkinatilanteen niin salliessa, lisäsijoitukset voidaan lopettaa ja yhtiö voidaan asettaa poissuljettujen yhtiöiden listalle. Vuoden 2024 aikana kävimme vuoropuhelua sijoituskohteena olevien yritysten kanssa aiheissa kuten luonnon monimuotoisuus, eläinperäisyyteen liittyvä liiketoiminta sekä vastuullisuusraportoinnin ja ilmastotavoitteiden kehittäminen. Vuoden 2024 aikana rahasto osallistui yhteensä 9 yhtiökokoukseen, joista 7 äänestyspalvelun kautta ja 2 äänestyspalvelun ulkopuolella. Näissä yhtiökokouksissa rahasto äänesti yhteensä 114 äänestyskohdassa, joista kaikki liittyivät hallintotapaan. Rahasto ei ole tehnyt sijoituksia yhtiöihin, joiden toiminnassa olisi havaittu mahdollinen tai verifioitu normirikkomus, minkä vuoksi ei ole ilmennyt tarvetta aloittaa vaikuttamiskeskusteluja palveluntarjoajan kautta. Aktian rahastot osallistuivat vuoden aikana ISS ESG:n kautta eri yhtiöiden kanssa yhteensä 124 vaikuttamiskeskusteluun kattaen 189 aihetta. Näistä aiheista 75 liittyi ihmisoikeuksiin, 59 ympäristöön, 49 työntekijöiden oikeuksiin ja 6 liittyi korruptioon. Aktia raportoi säännöllisesti aktiivisen omistajuuden ja vaikuttamisen keinoistaan ja tuloksistaan. Aktian vastuullisen sijoittamisen periaatteet, omistajaohjauksen periaatteet, omistajaohjauksen periaatteiden toteutuminen, vastuullisen sijoittamisen katsaus sekä Pooled engagement -raportti ja proxy voting -raportti löytyvät Aktian verkkosivuilta.
Vakuutuksen myöntää Aktia Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehenä Aktia Pankki toimii.
Tämä on mainos. Historiallinen tuottokehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta. Sijoitusten arvo voi nousta tai laskea. Sijoittaja voi menettää osan tai kaikki sijoittamistaan varoista. Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua avaintietoasiakirjaan. Esitteet ja tietosivut ovat saatavilla kunkin tuotteen tuotekohtaisilla sivuilla osoitteessa aktia.fi/sijoituskohteet. Sisältöä ei tule pitää henkilökohtaisena sijoitusneuvona tai sijoitussuosituksena.
Vastuullisuusluokittelu eli sustainability rating annetaan rahastoille, kun Morningstarin datan kattavuus on vähintään 67 %. Morningstarin sustainability rating sisältää Sustainalyticsin yritys- ja maatason analyysin. Morningstar® Low Carbon Designation™ -merkki annetaan, kun Morningstarin datan kattavuus rahaston sijoituksista on vähintään 67 % ja, kun hiiliriskit ja fossiilisten polttoaineiden altistuma rahaston sijoituksissa on pieni. Metodologiasta lisätietoja suoraan palveluntarjoajalta ja palveluntarjoajan dokumentaatiosta. Tiedot perustuvat tietojen hakupäivään. Tiedot tietojen hakupäivästä ja katetun pääomamäärän prosenttiosuudesta on saatavilla pyynnöstä.
Morningstarin tuottamat tunnusluvut © 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Tässä esitetyt tiedot: (1) ovat Morningstarin ja/tai sen sisällöntuottajien omaisuutta, (2) tietoja ei saa kopioida tai jakaa ja (3) niiden tarkkuutta, täydellisyyttä tai ajankohtaisuutta ei voida taata. Morningstar tai sen sisällöntuottajat eivät vastaa näiden tietojen käytöstä aiheutuvista vahingoista tai menetyksistä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta.